Hyppää sisältöön

Uudessa-Seelannissa joulupukki saapuu surffaten

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 21.12.2016
Suomessa toivotaan jouluksi kunnolla pakkasta ja lunta. Maailman toisella puolella jouluun kuuluu kesäloma, lämpö ja grillijuhlat.

Joulupukki surffishortseissa

Joulupukkia on Uudessa-Seelannissa turha etsiä paksu nuttu päällä, koska joulun aikaan lämpötilat on lähempänä 30 astetta. Sen sijaan tavanomaisempaa on, että partaniekka saapuu paikalle surffilaudan kanssa pukeutuneena ranta-asuun ja tummiin aurinkolaseihin.

Suurin osa uusiseelantilaisista uskoo joulupukin tulevan Pohjoisnavalta eikä Korvatunturilta. Usein joulupukki kutsutaan vierailemaan töihin joululounaan ajaksi, ja kodeissa pukki käväisee jakamassa lahjoja joulupäivänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joulu telttaillen

Uusiseelantilaiset ovat ulkoilmakansaa, joten monesti joulua lähdetään viettämään joko telttaretkelle tai omalle mökille. Vesiurheilu kuuluu myös suosittuihin lomaviettotapoihin, ja monet käyvätkin kalastamassa oman joulupöytänsä antimet itse.

Koska useimmat paikalliset karkaavat kaupungeista maalle joulunviettoon, järjestävät suuremmat asutuskeskukset jo joulukuun alussa suuren luokan jouluparaatin, jonka keskipisteenä on tietenkin itse joulupukki.

Paraatit ovat perheen pienimmille yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista ja niihin valmistaudutaan teemavaatetusta myöten. Toinen yleinen jouluun liittyvä tapahtuma on Christmas in the Park, joulu puistossa, jolloin perheet kokoontuvat piknikille puistoon kuuntelemaan joululauluja ja seuraamaan aiheeseen liittyviä esityksiä.

Kisailua parhaista jouluvaloista

Amerikkalaisperinteitä noudatellen joulunaika on useille uusiseelantilaisille energialaskun osalta kauhistuttava kokemus. Jouluvalot ovat pitkästä päivästä huolimatta kaikkialla esillä.

Esimerkiksi Aucklandissa on katuja, joilla kilpaillaan kirkkaimmista ja upeimmista valokokonaisuuksista. Kaupungin ylpeys on Franklin Road, joka on täynnä valaistuja poroja ja rekiä. Jotkut taloista on kokonaan vuorattu vilkkuvilla jouluvaloilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lahjat sukan varressa

Suomesta poiketen joululahjat jaetaan Uudessa-Seelannissa vasta joulupäivänä. Jouluaatto on maassa normaali työpäivä, joten juhlinta jätetään seuraavaan päivään.

Joulupäivään keskittyvät myös muut jouluaktiviteetit. Lahjat sijoitetaan takan äärellä roikkuviin jättikokoisiin sukkiin, joita löytyy yksi kappale jokaista perheenjäsentä kohden.

Tarkka huomaa myös, että Uuden-Seelannin joulupuut ovat itse asiassa mäntyjä jalokuusen sijaan. Monesti virallisena puuna pidetään uusiseelantilaisten joulun symbolia, tulenpunaisista kukista tunnettua pohutokawa-puuta.

Grilli kuumana

Uuden-Seelannin 30 miljoonan lampaan keskellä joulukinkku on suhteellisen erikoinen käsite, mutta suomalaiseen tapaan silti yleisesti nautittu. Erona on lähinnä valmistustapa, sillä grillaaminen on lähellä uusiseelantilaisten sydäntä. Kinkku tai kalkkuna kuumennetaankin todennäköisemmin parilalla kuin uunissa.

Jouluruokavalikoimasta löytyy muutenkin paljon lihavaihtoehtoja sekä kesäisiä salaatteja ja dippejä. Uusiseelantilaiset rakastavat myös mereneläviä, joten osterit, ravut ja kalat ovat osa pöydän antia.

Erikoisemmasta päästä on paikallisten rakastama hangi, joka on paistin valmistustapa. Hangissa liha ja vihannekset haudataan maahan kypsymään, ja lopputuloksena on maukas ja hyvin kypsynyt ruoka.

Jälkiruokapuolella maan ylpeys on pavlovakakku, jonka alkuperä on usein kiistelynaihe naapurimaan Australian kanssa. Marenkipohjainen kakku täytetään hedelmillä ja koristellaan kermavaahdolla, joten kevyestä hiukopalasta ei todellakaan ole kysymys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Daniel Stöckli
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Jouluperinteet Kreikassa

Miksi Kreikassa on aivan erilainen joulupukki? Tällaisia ovat paikalliset perinteet

Kymmenen jouluherkkua maailmalta

Nam! 10 joulukauden herkkua maailmalta – mikä sopii sinun juhlapöytääsi?

Joulusaari

Joulusaarella on aina joulu – tunnetko jo tämän trooppisen kohteen?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja