Uusi Seelanti on todella matkan arvoinen! Matkaan kannattaa varata vähintään pari viikkoa tai mielellään kuukausi, sillä jet lag lyö pitkän matkan jälkeen raskaasti. Vallankin, jos et pysty nukkumaan istuallasi pikkuruiseen penkkiin vyötettynä valtamerten yllä.
Mikäli pidät maaseudusta ja kovasta surffaamisesta, kannattaa mennä Piha Beachille, jonne on muistaakseni parin kolmen tunnin ajomatka Aucklandista. Aallot vyöryvät esteettä Australiasta asti. Myös Aucklandin rannoilta löytyy surffaajille haastetta.
Rotoruan tunnistat jo kaukaa mätien kananmunien hajusta. Älä huoli, rikki se vain höyryää. Rotorualla kannattaa käydä jossakin monista luonnonpuistoista. Älä poikkea poluilta! Maan alta pulppuavat kuumat lähteet ovat kiehuvia. Maorit jopa keittävät perunansa takapihojen kuumissa lähteissä.
Rotorualla on myös maan suurin luonnonlähde, mutta se on hieman syrjässä valtaväyliltä. Sen vesi on hirrrveän, hirrrveän kylmää.
Suosittelen historiasta pitäville käyntiä Buried Villagessa, joka jäi parisataa vuotta sitten tulivuoren tuhkaryöpyn hautaamaksi. Tulivuoria saarivaltakunnassa riittää. Joskus ne tupruttavat tuhkaa taivaalle, jolloin lentoliikenne häiriytyy.
Rotorualla on lämpimiä lähteitä, joissa voi käydä kylpemässä. Itse en valitettavasti ole niissä käynyt, mutta aion paikata aukon sivistyksessä, mikäli pääsen uudestaan maassa käymään. Ja täytyyhän hobittejakin käydä moikkaamassa. Maisemat ovat sivumennen sanoen juuri niin satumaiset kuin TSH:n trilogiassa, paitsi että livenä ne ovat vielä komeammat.
Kannattaa käydä Waitomon kiiltomatoluolassa, mikäli vesi ei ole niin korkealla, ettei luolaan pääse. Itse asiassa kyse on pienistä kärpäsen toukista, jotka kiiltävät luolan katossa kuin tähtitaivas. Jo pelkkä luolaan laskeutuminen on vaikuttava elämys.
Maa ei yleensä tutise, muttei sekään ole pois suljettua. Koko maa on tuliperäisellä siirrosalueella, kuten Christchurchin taannoiset kaksi katastrofia osoittivat.
Uuden Seelannin ilmapiiri on leppoisa, rento ja kiireetön. Mentaliteetti on mielestäni aika lähellä suomalaista, mutta huomattavasti iloisempi ja huolettomampi. Kiwit ovat siinäkin mielessä samanlaisia kuin suomalaiset, että he keksivät kaikenlaisia hulluja huveja, kuuluisimpana benji-hypyt silloilta.
Etelätuulella on kylmä, pohjatuulella lämmin. Napa on appelsiini ja sika on japaninpeura. Aurinko on pohjoisen taivaalla ja tähtikuviotkin pitää opetella uudestaan. Meri ja grillaaminen ovat tärkeitä. Lampaita on enemmän kuin asukkaita.
Ei ollenkaan pöllömpi matkakohde, kun vain pitkästä lentomatkasta selviää.