Hyppää sisältöön

Tiesitkö? Näissä maissa lentokentällä voi odottaa jymy-yllätys – jos virkailija haluaa tutkia puhelimesi, et voi asialle mitään

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 05.10.2018
Tietyissä maissa puhelimen tutkiminen saattaa yllättää lentomatkustajan maahantulon yhteydessä.

Kännykän luovuttaminen maahantulovirkailijoille voi yllättää

Oletko ikinä kuullut maahantulovirkailijoiden oikeudesta tutkia lentomatkustajien matkapuhelin tai muu tekninen laite? Käytäntö saattaa kuulostaa uskomattomalta, mutta useammassa maassa sitä hyödynnetään päivittäin.

Monen matkailijan kohdalle on saattanut joskus osua satunnainen tarkastus, jonka aikana matkalaukun sisältö tutkitaan. Digitaalinen tutkimus pureutuu kuitenkin astetta syvemmälle matkustajien yksityisyyteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viimeksi hämmennystä on herättänyt Uusi-Seelanti, joka on ilmoittanut alkavansa sakottaa matkustajia, jotka eivät luovuta pyydettäessä matkapuhelimensa salasanoja. Sakon suuruus on 5 000 Uuden-Seelannin dollaria eli noin 2 800 euroa.

Uuden-Seelannin tullin mukaan uusi käytäntö on tarpeellinen, sillä lähes kaikki dokumentit ovat muuttuneet paperisista versioista elektroniseen muotoon. Tarvitaan siis uusia tutkintatapoja. Tullin mukaan tutkittujen puhelimien määrä on kuitenkin varsin pieni.

Myös esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa voit joutua tilanteeseen, jossa joudut luovuttamaan puhelimesi virkailijan tarkastettavaksi. Yhdysvalloissa tarkastusten kerrotaan lisääntyneen dramaattisesti vuonna 2017.

Maahantulovirkailijoilla on myös oikeus takavarikoida matkapuhelin, tabletti tai kannettava tietokone pidempää tarkastusta varten. Asiantuntijoiden mukaan matkustettaessa on syytä olettaa, että kaikki mukana kulkeva data voi joutua ulkopuolisten silmien eteen.

Miten toimia, jos laitteesi halutaan tutkia?

Millaisen henkilön kohdalle tarkastus sitten voi osua? Kyseessä ei ole usein tapahtuva standardikäytäntö, mutta matkustajan ei myöskään tarvitse olla rikollinen joutuakseen kentällä kiusalliseen tilanteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Syynä tarkastukseen voi olla mikä tahansa matkaa koskeva epäselvyys. Maahantulovirkailijoita saattavat mietityttää esimerkiksi matkan pituus, vierailujen tiheys, viisumi- tai matkustuslupahakemuksessa tehdyt virheet tai jopa sosiaalisessa mediassa esitetyt kommentit. Viisumin voimassaoloajan ylittäminen aiemmalla matkalla voi myös johtaa vaikeuksiin rajalla.

Monet tahot ovat kritisoineet teknisten laitteiden tutkimisen vapautta tiukasti. Useimmille matkailijoille kännykän luovuttaminen toisen henkilön tutkittavaksi tuntuu epämiellyttävältä, vaikka henkilöllä ei olisikaan mitään salattavaa. Puhelimesta löytyvät keskustelut, valokuvat ja sosiaalisen median tilit pitävät sisällään valtavan määrän tietoa.

Oman yksityisyyden lisäksi lentomatkustajia saattaa askarruttaa muiden henkilöiden yksityisyys. Sähköpostista ja pikaviestipalveluista löytyvissä keskusteluissa voi olla muidenkin henkilöiden arkaluonteisia tietoja. Oma lukunsa ovat työhön liittyvät salassa pidettävät dokumentit.

Mitä matkailija sitten voi tehdä, kun virkailija pyytää nähdä puhelimen? Ei juuri mitään. Esimerkiksi Yhdysvalloissa maahantulotarkastus tunnetaan tiukkuudestaan, eikä virkailijoiden kanssa juuri neuvotella. Jos haluat päästä maahan, seuraat annettuja ohjeita.

Vetoomukset oikeudesta yksityisyyteen eivät lentokentällä auta, sillä virkailijoilla on täysi vapaus tutkia teknisten laitteiden sisältö.

Lähde: CNN, Los Angeles Times, CNN
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lentokoneen jättöpyörre

Näkymätön vaara säikäyttää kokeneenkin lentäjän – jättöpyörre voi kääntää lentokoneen ympäri

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja