hero taustakuva

Herkuttelijan Ahvenanmaa – viisi vinkkiä

Visit Åland / Tiina Tahvanainen artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Kulinaarimatkailijaa odottaa Ahvenanmaalla maukas lähiruoka. Rantapallo kokosi viisi vinkkiä herkuttelijalle - älä ohita näitä!
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 23.06.2016
facebook   whatsapp

1. Maista Ahvenanmaan omia herkkuja

Kesän suosikkikohde Ahvenanmaa sopii mainiosti myös ruokamatkailijalle – saarella kannattaakin ottaa kaikki irti paikallisherkuista. Perinteinen mustaleipä, juustot, lampaanliha ja omenat kuuluvat saaren ykköstuotteisiin. Tiesitkö, että 68 prosenttia Suomen omenista tulee juuri Ahvenanmaalta?

Manna- tai riisipuurosta valmistettava ahvenanmaalainen pannukakku on tavallista suomalaista pannukakkua paksumpi – ja ehkä myös hieman mehukkaampi. Paikallista erikoisuutta voi nauttia jälkiruoaksi, mutta siihen saattaa törmätä myös hotelliaamiaisella.

Ahvenanmaalainen pannukakku
Ahvenanmaalaista pannukakkua on pakko maistaa saarella vierailtaessa.

Ahvenanmaalaisia juustoja pääsee testaamaan nappaamalla maistiaisia Ålandsmejerietin valikoimasta. Laktoosittomat juustot muodostavat suurimman osan saaren oman meijerin tuotannosta, mutta valmistuksessa on myös esimerkiksi mahdollisimman vähäisillä lisäaineilla tuotettua jäätelöä. Paikalliset neuvovat maistamaan ahvenanmaalaista tyrnijogurttia, josta on tullut saarella varsinainen hitti.

2. Poikkea julkkiskokin herkuttelukeskuksessa

Kastelholman linnan kupeessa sijaitseva Smakbyn on yksi Ahvenanmaan puhutuimpia kulinaarikohteita. Vuonna 2012 avattua herkuttelukeskusta vetää yhdessä vaimonsa kanssa saaren tunnetuin kokki Michael Björklund, joka muistetaan myös Strömsö-televisiosarjasta.

Ravintolassa voi valita maistelumenun tai poimia mieleisensä annoksen ruokalistalta. Keittiössä häärii aika usein itse Björklund, jonka konseptin perusajatuksena on ruoan puhtaus ja eettisyys.

– Rakastan keittiötä, ravintoloita ja työntekoa. En halua hautautua toimistoon paperitöiden alle, sanoo Björklund.

Smakbyn Ahvenanmaalla
Smakbyn on julkkiskokki Mikael Björklundin ravintola Ahvenanmaalla.

Smakbyn sisältää ravintolan lisäksi myös tislaamon, jossa valmistetaan muun muassa calvados-nimeä mukailevaa Ålvados-omenaviinaa ja paikallisia likööreitä. Sievässä pienessä puodissa myydään ruokatuliaisten lisäksi esimerkiksi kirjoja, keittiötarvikkeita ja pieniä käsitöitä.

Smakbyn ei kuitenkaan vielä ole valmis: seuraavaksi kunnianhimoinen projekti täydentyy hotellilla sekä vuoden mittaisella yksityisellä kokkikoululla. Kymmenen oppilaan koulutuksessa pyritään käytännönläheisyyteen, ja kurssin loputtua kokinaluille taataan työpaikka.

Myös Ahvenanmaalla vierailevien amatöörikokkien on mahdollista päästä vuoden kokiksikin valitun Björklundin oppiin. Innokkaiden kulinaristien visiitin kruunaa osallistuminen miehen vetämälle ruoanlaittokurssille, jolle kannattaa ilmoittautua hyvissä ajoin.

Smakbyn

3. Tuoreita tuotteita suoraan tilalta

Lähiruoasta innostunutta matkailijaa hemmotellaan Ahvenanmaalla. Lihaa, kalaa ja vihanneksia on tarjolla tuoreena suoraan lähivesistä tai paikallisilta maatiloilta.

Ahvenanmaan hedelmätuotannosta kiinnostuneet voivat poiketa Karl-Ers Fruktin tilalla Tjudössä, josta tulee noin 14 prosenttia Suomen omenatuotannosta. Omenoiden lisäksi Annika ja Kristian Karlsson viljelevät myös mansikoita sekä päärynöitä, jotka ovat perinteisesti olleet haastavia kasvatettavia Suomen oloissa. Ahvenanmaan ilmastossa ne ovat kuitenkin pärjänneet hyvin.

Tilan yhteydessä toimivassa kahvilassa voi piipahtaa nauttimassa vaikka ahvenanmaalaista pannukakkua. Hedelmien ja marjojen lisäksi pienestä myymälästä voi hankkia esimerkiksi tuorepuristettua omenamehua tai omenasiideriä.

Visit Åland / Heidi IkonenAhvenanmaalla tuotetaan paljon omenaa
Paikalliset omenat ovat Ahvenanmaan ylpeys.

Suomen suurin parsatila sijaitsee niin ikään Ahvenanmaalla. Lassasin tilalla Virpi ja Tage Karlsson viljelevät parsaa seitsemän hehtaarin alueella Tagen suvulle 200 vuoden ajan kuuluneella tilalla. Suurin osa sadosta menee suoraan kauppoihin, ravintoloihin ja keskustukkuun, mutta tilalle saapuvaa kävijääkään ei käännytetä ovelta. Suoraan pellosta napatun parsan maku muistuttaa suosimaan kotimaisia vihanneksia.

Lähilihaa Ahvenanmaalla voi noutaa esimerkiksi Bolstaholmin tilalta. Henrik ja Ann Sundbergin pyörittämällä karjatilalla liha on kaukana tehotuotannosta – sitä ehditäänkin riiputtaa yhdestä kolmeen viikkoa.

– Asiakkaillemme on tärkeää tietää, mistä liha tulee ja että se on laadukasta. Haluamme opettaa ihmisiä syömään ja käyttämään lihan kaikki osat, sanoo Henrik Sundberg.

4. Panimoravintolaan olutmaistiaisille

Stallhagenin oluet ovat monelle tuttuja Suomen mantereeltakin – ahvenanmaalaisen panimon tuotteita myydään nimittäin jo yli sadassa suomalaispubissa ja -ravintolassa. Saarella oluen ystävä pääsee kuitenkin tutustumaan mallasjuomaan aina valmistuksesta saakka.

Grelsbyn kylässä sijaitsevan panimon yhteydessä toimii myös ravintola, jossa voi ruokailun ohella tilata olutmaistelun. Hauskaa vaihtelua viinimaisteluille tarjoava ohjelmanumero sopii erityisen hyvin seurueille – tastingin aikana selviää kuka tykästyy tummaan porteriin ja kenelle taas maistuu kevyt mustikkaolut.

Visit Åland / Marcus BomanAhvenanmaan panimo Stallhagen
Ahvenanmaan ainoan panimon Stallhagenin erikoisuus on 1800-luvun alkupuolelta peräisin oleva olut, joka on otettu uudestaan tuotantoon.

Panimon oluista puhutaan myös termillä slow beer (hidas olut), mikä onkin varsin kuvaava – siinä missä massatuotantona syntyvät oluet ovat valmiita vuorokaudessa ja kaupan hyllyssä 48 tunnin sisällä, on valmistusprosessi pienemmässä panimossa hieman erilainen. Täällä olutta kypsytellään neljästä viikosta aina useampaan kuukauteen saakka.

Kesäkuukausina Stallhagenissa järjestetään panimokierroksia päivittäin. Myös panimon ympäristöön kannattaa kiinnittää huomiota – alue kuului nimittäin aikoinaan Grelsbyn kuninkaankartanoon, jonka omisti Kustaa Vaasa. Vierailuun voi yhdistää kulttuuria poikkeamalla panimon kupeessa sijaitsevassa amfiteatterissa, johon kuuluu kelluva teatterilava.

Stallhagen

5. Sadonkorjuujuhlilla herkutellaan

Herkkusuun kannattaa suunnata Ahvenanmaalle syyskuun viimeisenä viikonloppuna, jolloin saarella vietetään sadonkorjuujuhlia. Tapahtuman aikana on mahdollista kiertää noin 30 eri tilalla maistelemassa sadon antimia ja tutustumassa valmistusprosessiin. Myös tuliaiset löytyvät kätevästi myyntikojuista – houkutuksia riittää niin paljon kuin vain jaksaa kantaa.

Hauska tapahtuma ei ole vain turistien iloksi järjestetty karkelo, sillä se saa liikkeelle suuren osan paikallisista. Mikäli haluaa välttää ruuhkia, kannattaa sadonkorjuujuhlille suunnata heti perjantaina.

Syksyinen juhla sopii koko perheelle – lapsia varten tiloilla järjestetään esimerkiksi ratsastusta ja erilaisia työpajoja.

Sadonkorjuujuhlat

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Visit Åland / Tiina Tahvanainen, Tiina Tahvanainen, Tiina Tahvanainen, Heidi Ikonen, Marcus Boman

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Neljä mukavaa pyöräilypäivää Ahvenanmaalla takana! Kiitokset saa Pellas gästhem,Lappo, Kastelholms gästhem ja Granbergs stugor,Åva.
    Risut Smakbyn ravintolalle! Ilman pöytävarausta ei päässyt syömään ja lähin ravintola 10km päässä. Mahdotonta lähteä pyörällä kun jo pyöräillyt päivän. Ravintola suostui tarjoamaan salaattia ja leipää. Söimme ne mutta omassa salaatissani oli hiekkaa…kesken jäi ja paha mieli kun ruokaa kyllä laitettiin muille. Sali oli tyhjä tuon ajan, jonka ruokailimme.
    Galeasen, Lappo hyvä konstailematon ruoka! Samoin Gullvivan, Åva.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.