Hyppää sisältöön

Koe kiehtovat majakkasaaret kotimaassa – 5 unohtumatonta vaihtoehtoa kesälomalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.05.2022
Majakat kiehtovat matkailijoita salaperäisyydellään. Lue esittely viidestä majakasta, joihin voi tehdä päiväretken.

Majakat kiehtovat salaperäisyydellään

Majakoilla on kiehtova ja salaperäinen maine merenkävijöiden suunnannäyttäjinä. Majakan näkeminen on merkinnyt suojaa myrskyisiltä vesiltä sekä kotisataman turvaa. Mielikuvat yksinäisistä majakanvartijoista ovat säilyneet, vaikka vanhan ajan vartijoita ei enää olekaan. Lamput syttyvät nykyisin automatiikan avulla, ja navigoinnissa käytetään muita apuvälineitä.

Suomessa on yli 60 majakkaa, joista parikymmentä on historiallisesti merkittäviä. Useimmat näistä on kunnostettu ja ne toimivat matkailunähtävyyksinä. Majakoille voi tehdä päiväretken ja kymmenessä majakassa voi myös yöpyä. Majoitusmahdollisuuden tarjoavista majakoista osa on avoinna kaikille, kun taas osa on avoinna vain Suomen majakkaseuran jäsenille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue esittely viidestä majakasta, johon voi tehdä päiväretken!

1. Söderskärin majakka

Porvoon ulkosaaristossa, Suomenlahdella sijaitsee Söderskärin majakka. Harmaakivestä ja tiilestä vuonna 1862 rakennetulla majakalla oli tärkeä tehtävä ulkosaariston meriliikenteen suunnannäyttäjänä. Jatkosodan aikana majakassa toimi pieni ilmatorjuntayksikkö sekä lennätin- ja puhelinkeskus.

Majakanvartija piti huolen valon syttymisestä aina vuoteen 1957, jolloin toiminta automatisoitiin. Valo sammutettiin kokonaan vuonna 1989. Nykyään entisten aikojen tunnelmaa huokuva majakka on suosittu käyntikohde.

Visit FinlandSöderskär, Suomi
Söderskärin majakalle voi tehdä päiväretken Helsingistä.

Söderskär sijaitsee 15 meripeninkulman eli noin 27 kilometrin päässä Helsingistä. Kauniiseen merelliseen saaristoluontoon sekä mielenkiintoiseen majakkatorniin ja sen historiaan pääsee tutustumaan päiväristeilyllä. Risteilyt lähtevät Helsingin Kauppatorilta sekä Vuosaaresta. Ne sisältävät laivamatkan sekä opastetun kierroksen majakkatornissa. Laivalla on kahvila, josta voi ostaa pientä syötävää ja virvokkeita. Lounas on mahdollista tilata lisämaksusta. Risteily on hyvä varata ennakkoon.

Söderskär

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Bengtskärin majakka

Bengtskärin majakka sijaitsee Suomenlahden edustalla, noin 25 kilometriä Hangosta lounaaseen. Bengtskärin majakka rakennettiin vuonna 1906. Tämä graniitista rakennettu majakka kohoaa 52 metriä merenpinnan yläpuolelle ja on Pohjoismaiden korkein majakka.

Majakanvartijat huolehtivat valon palamisesta vuoteen 1968, jolloin majakan toiminta automatisoitiin ja vartijoiden virat lakkautettiin. Autioksi jäänyt majakka kärsi pahoin kosteudesta ja ilkivallasta, kunnes vuokralaiseksi tuli vuonna 1992 Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskus, joka toteutti majakassa mittavat korjaukset. Työt valmistuivat 1995, jonka jälkeen majakka on palvellut matkailu- ja tutkimuskäytössä. Vuodesta 2000 majakan on omistanut Turun yliopistosäätiö.

ShuttesrtockBengtskärin majakka
Graniitista rakennettu Bengtskärin majakka kohoaa 52 metrin korkeuteen.

Bengtskärin majakkaan pääsee tutustumaan päiväristeilyllä. Risteilyt lähtevät Kasnäsista, Rosalasta ja Hangosta. Myös Turusta järjestetään satunnaisesti risteilyjä majakkasaarelle. Risteilyt sisältävät laivamatkan ja pääsymaksun sekä opastuksen. Joihinkin risteilyihin sisältyy myös lounas.

Bengtskärillä voi myös yöpyä. Kuusi majakanvartijahuonetta on kunnostettu hotellihuoneiksi perinteitä kunnioittaen. Huoneet ovat vuokrattavissa kesäkuusta elokuuhun. Lisäksi saarella on majakanvartijamuseo, kappeli, majakkaposti, kahvila ja matkamuistomyymälä.

Bengtskär

3. Isokarin majakka

Isokarin majakka sijaitsee noin 24 kilometriä Uudestakaupungista lounaaseen. Punavalkoraidallinen majakka kohoaa 49,4 metrin korkeuteen ja on Suomen toiseksi korkein majakka. Vuonna 1833 valmistunut majakka on edelleen toiminnassa.

Majakan valoista huolehtivat majakanvartijat vuoteen 1952 saakka, jolloin majakan toiminta automatisoitiin. Tänä päivänä majakan valo syttyy ja sammuu hämäräkytkimen avulla. Se ohjaa edelleen laivoja Selkämereltä Uuteenkaupunkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Flickr / Markus YKIsokari, Suomi
Isokarin majakalle pääsee Uudestakaupungista.

Majakan omistaa Liikennevirasto, mutta se on vuokrattu matkailuyrittäjälle. Majakkaan pääsee tutustumaan päiväristeilyllä. Laivat lähtevät Uudestakaupungista ja sisältävät matkat sekä opastetun tutustumisen majakkaan ja ympäröivään merelliseen luontoon. Osa sisältää myös lounaan. Risteilyt tulee varata ennakkoon.

Isokarilla on mahdollista myös yöpyä. Majoittua voi Majakkamestarin talossa, Majakkamestarin talon piha-aitassa sekä vanhalla luotsituvalla. Isokarilla palvelee kesäisin myös kahvila.

Isokari

4. Kylmäpihlajan majakka

Kylmäpihlajan saari sijaitsee Rauman edustalla. Vuonna 1952 sinne rakennettiin neliskulmainen majakkatorni, joka kohoaa 36 metrin korkeudelle merenpinnasta. 12-kerroksinen majakka valaisee edelleen yöllisiä merenkulkijoita.

Visit FinlandKylmäpihlajan majakka, Rauma
Kylmäpihlajan majakka sijaitsee Rauman edustalla.

Rauman kaupungin omistuksessa olevalla majakkasaarella toimii tänä päivänä itsenäinen matkailuyrittäjä, joka pyörittää muun muassa ravintolaa, kahvilaa, matkamuistomyymälää sekä majakkahotellia. Majakkahotellin kaikki huoneet sijaitsevat majakan tornissa, ja niistä voi ihailla merimaisemaa. Majakassa on myös pieni kappeli.

Kylmäpihlajan majakkaan pääsee tutustumaan päiväristeilyllä. Laivat lähtevät Poroholman leirintäalueelta. Saaressa on ravintola, jossa voi nauttia lounaan. Lisäksi halutessaan voi varata vuoron tilaussaunasta tai nauttia maisemista kylpy- ja löylytynnyrissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kylmäpihlaja

5. Utön majakka

Utön majakka on Suomen vanhin majakka. Vuonna 1814 rakennettu majakka sijaitsee Saaristomerellä Korppoon Utön saaressa. Edelleen toiminnassa olevan, noin 24 metriä korkean majakan erikoisuus on kolmannessa kerroksessa sijaitseva pieni kirkkosali.

Majakanvartijat pitivät huolen väylien valaisusta aina vuoteen 1935 saakka, jolloin majakka sähköistettiin. Vähitellen majakka alkoi tuottaa sähköä koko kylän tarpeisiin, ja vuodesta 1943 majakanvartijoiden tehtävät keskittyivät voimalaitoksen hoitoon. Puolustusvoimat tuottivat sähköä vuodesta 1983 vuoteen 1996, jolloin maasähkö vedettiin mantereelta. Puolustusvoimat pitivät suurta osaa saaresta hallinnassaan aina vuoteen 2005 saakka. Tämän jälkeen saarella on saanut liikkua vapaammin.

Flickr / Anssi KoskinenUtö, Suomi
Utön majakka on Suomen vanhin majakka.

Utön saaressa voi nauttia ulkosaariston kauniista ja karusta maisemista. Tutustumalla majakkaan ja luotsiasemaan saa paljon tietoa saaren historiasta ja alueella haaksirikkoontuneista laivoista. Saarella on myös kotiseutumuseo sekä pieni kappeli.

Utön saarelle pääsee Nauvon Pärnäisista yhteyslautta Eivorilla. Matka saarelle kestää noin neljä tuntia. Lautalla on mahdollista ruokailla. Opastusta saarella saa Hannan horisontti-nimiseltä yritykseltä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Saaressa on myös ravintola sekä neljä yritystä, jotka tarjoavat majoituspalveluja.

Utö

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Visit Finland / Juho Kuva, Visit Finland, Flickr / Petteri Sulonen, Flickr / Markus YK, Visit Finland ja Flickr / Anssi Koskinen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elokuun tapahtumat

Kesän viimeiset festarit ja paljon muuta – katso lista elokuun tapahtumista

Söderskärin majakka

Tiesitkö tästä paikasta? Muumien majakkasaarta inspiroineelle Söderskärille pääsee helposti retkelle

Suomen parhaat kesäkohteet

Kotimaan klassikot ja salatut helmet – 38 ihanaa kesäkohdetta Suomessa

Tikkurila, Suomi

Lomailetko kotimaassa? Katso heinäkuun menovinkit ja parhaat tapahtumat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja