Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

“Miksi suomalaiset juovat niin paljon?” Suomen 10 ilmiötä, joita ihmetellään maailmalla eniten

Visit Finland artikkelin kuva
Suomen matkailu
Yleiset Google-haut paljastavat, millaisia kysymyksiä Suomi herättää ulkomailla.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 27.05.2022
facebook   whatsapp

Sauna, viina ja vinot silmät – millaista tietoa Suomesta haetaan?

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet aina kiinnostuneita siitä, mitä meistä maailmalla ajellaan – tai mitä suomalaisia tapoja tai piirteitä muualla ihmetellään.

Yksi tapa selvittää asia on syöttää Googleen erilaisia Suomeen liittyviä hakuja. Kun kirjoitat hakukoneeseen “Why Finland…”– tai “Why Finns…” -tyylisen haun, täydentää kone sen automaattisesti yleisillä kysymyksillä, joita Suomesta ja suomalaisista esitetään.

Googlen mukaan haun ennakoinnit luodaan automaattisesti algoritmin avulla, ja ne perustuvat sanalla aiemmin tehtyjen hakujen määrään. Lue millaisia kysymyksiä Suomi herättää Googlessa!

KuvakaappausNäitä kysymyksiä Suomesta esitetään
Suomalaisen koulutusjärjestelmän hyvä maine tunnetaan maailmalla, mutta se herättää lisäkysymyksiä.

1. Miksi Suomen koulutusjärjestelmä on maailman paras?

Yksi asia, mikä Suomesta tunnutaan tietävän maailmalla, on korkeatasoinen koulutusjärjestelmä ja erinomaiset Pisa-tulokset. Monia näyttääkin askarruttavan mitkä ovat ne asiat, jotka Suomessa tehdään koulussa paremmin kuin muualla.

2. Miksi suomen kieli on niin vaikea?

Suomen kieli herättää hämmennystä sekä sitä opiskelevien että sitä maailmalla kuulevien keskuudessa. Miksi sanat ovat niin pitkiä? Entä mitä ovat ääkköset? Ei olekaan ihme, että yksi yleisimmistä Suomeen liittyvistä kysymyksistä koskee hankalaksi koettua kieltä.

3. Miksi suomalaiset inhoavat ruotsalaisia?

Naapurimaa Ruotsi on suomalaisten rakas vihollinen jääkiekossa ja lähes kaikessa muussakin – eikä se ole jäänyt muiltakaan kansallisuuksilta huomaamatta. Suomen ja Ruotsin hyvässä hengessä käytävä paremmuuskamppailu ei tietenkään ole ainutlaatuinen. Samaa vertailua tehdään lukuisissa muissakin naapureina elävissä valtioissa.

4. Miksi Suomi ei kuulu Skandinaviaan?

Puhekielessä Suomesta puhutaan usein osana Skandinaviaa, mutta todellisuudessa Skandinaviaan lasketaan kuuluvan vain Ruotsi, Norja ja Tanska. Kun joukkoon lisätään Suomi ja Islanti, voidaan puhua pohjoismaista.

Skandinavian oikeaoppinen määrittely ei ole selvä kaikille suomalaisillekaan, ja ulkomaalaisten keskuudessa asia herättää vielä enemmän epäselvyyttä.

5. Miksi suomalaisvauvat nukkuvat pahvilaatikoissa?

Suomalainen äitiyspakkaus on kotimaassa arkipäiväinen asia, jota jaksetaan ihastella maailmalla. Erityisen tunnetuksi äitiyspakkaus tuli vuonna 2013, kun Ison-Britannian BBC kirjoitti artikkelin pahvilaatikossa nukkuvissa suomalaisvauvoista.

KuvakaappausTyypillisiä googletettuja kysymyksiä Suomesta ja suomalaisista
Maailmalla ihmetellään, miksi suomalaisvauvat nukkuvat pahvilaatikoissa.

6. Miksi suomalaiset ovat masentuneita?

Suomeen liittyviä vähemmän mairittelevia stereotypioita ovat pimeys, masennus ja korkeat itsemurhaluvut. Samaan aikaan Suomi on kuitenkin valittu erilaisissa vertailuissa myös onnellisimpien maiden joukkoon.

7. Miksi suomalaiset juovat niin paljon?

Myönnettävähän se on – suomalaisilla on maailmalla maine kansana, joka ei sylje lasiin. Tämä on huomattu varmasti erityisesti maissa, joissa suomalaiset matkailevat paljon. Monia aihe näyttää askarruttavan niin paljon, että siihen etsitään vastausta verkosta.

8. Miksi suomalaiset rakastavat saunoja?

Kukaan ei tarkasti tiedä, kuinka monta saunaa koko Suomesta yhteensä löytyy, mutta erilaisia arvioita on esitetty vajaasta kahdesta miljoonasta aina kolmeen miljoonaan saakka. Yhtä kaikki se on paljon 5,5 miljoonan asukkaan maassa.

Maailmalla yllätytään siitä, että sauna kuuluu suomalaiskotien perusvarustukseen. Suomessa vierailevat matkailijat pääsevät puolestaan mitä todennäköisimmin lomansa aikana suomalaisen saunakulttuurin makuun.

KuvakaappausYleiset Google-haut Suomesta
Googlen automaattinen täydennys paljastaa kysymyksiä, joita ulkomaalaisilla on Suomesta.

9. Miksi suomalaiset ovat hiljaisia?

Etelänlomalla suomalaisellekin käy selväksi, että olemme harvinaisen hiljaista kansaa. Suomessa puhutaan silloin, kun on asiaa, ja turhalle small talkille ei aina ole tilaa. Aika moni saattaa miettiä, mistä tämä johtuu.

10. Miksi suomalaisilla on vinot silmät?

Kenties yllättävin Googlen automaattinen ehdotus liittyy suomalaisten silmiin. Hakukone tarjoaa useampaa kysymystä, joissa hämmästellään suomalaisten vinoja silmiä ja kysytään, miksi suomalaiset näyttävät aasialaisilta.

>> Lue myös: Brittilehti listasi 18 asiaa, jotka tekevät Suomesta maailman parhaan maan – oletko samaa mieltä?

Kuvat: Visit Finland ja Google

Lue kommentit (28) Jätä kommentti

 1. Harhakuvitelma, kyllä ruotsalaiset juovat nykyään vähintään yhtä paljon. :)


 2. Onko tuossa pahvilaatikossa nukkumisessa mikä se ihmettelyn aihe?Samapa tuo on, että onko se pahvilaatikko vai pinnasänky. Vastasyntyneellä saattaa olla jopa helpompi.


 3. Scandinaviaan Suomi ei kuulu siksi, että se on maantieteellinen alue, niemimaa, jonka alueella on Ruotsi ja Norja sekä osa Lappia. Laajempi yhteinen geografinen alue Suomi mukaan lukien on Fennoscandia.


 4. Kaikki ihmiset juovat. Tällaisia ​​tutkimuksia tehdään tietyllä määrällä ihmisiä, tällainen tutkimus ei voi antaa tarkkoja lukuja.


 5. Ei todellakaan kiinnosta mitä muut minusta, meistä tai suomalaisista ajattelevat. Kaikki suomalaiset ei ole lampaita.


 6. Onhan ääkkösiä muuallakin pohjoismaissa, ei se mikään erikoisuus ole. Voisi myös kysyä miksi joissain kielissä kirjoitetaan kirjaimia, joita ei lausuta. Suomessa ei edes juoda niin paljon kuin stereotypiat jaksavat valittaa. Kulutus on laskenut roimasti vuosikymmenten aikana eikä suomalaiset ole kärjessä olleet aikoihin. Moni muu maa kiilannut ohi jo kauan sitten. Voisi kysyä myös, miksi ruotsissa on paljon seksuaalirikoksia ja Englannissa puukotuksia jne.


 7. Suomessa alkoholin kokonaiskulutus on vain hieman keskitason yläpuolella Euroopan keskitasoon nähden. Suurin ero ulkomaihin nähden on että meillä ei ryypätä työaikana ja alounailla jne. vaan vapaalla toisin kuin muualla


 8. Kaikkiin näihin MIKSI kysymyksiin, siis miksi suomalainen on sitä ja on tuota, on varsin helppo vastata ! SIKSI, että olemme SUOMALAISIA ja vielä varsin YLPEITÄ omasta MAASTAMME, KULTTUURISTAMME sekä TAVOISTAMME, eli kantsii käydä tutustumassa …


 9. Suomalaisten viranomaiset ovat omilla toimillaan leimanneet koko kansan alkoholisteiksi. Jos raittiusintoilijat ihan EU:sta asti hakevat tukea päätökselleen saada rajoittaa meidän maahantuontiin, kieltää alkoholin myynnin ruokakaupoissa jne. vedoten siihen että olemme luonnevikainen ja jousimetsästystä itsemme hengiltä, ihan jokainen, niin sieltä saamme syylliset. Kun alkoholin myyntiä sittemmin vapautettiin, vahinko oli jo tapahtunut. Nyt uutisoidaan kuinka suomalaiset ihan ryntäävät Latviaan ja ostavat tuhansi litroja ja kauppiaat äimistelee viinanhimoamme. Hei haloo, olemme kuitenkin 5,2 miljoonainen kansa nykyään, ja jos siellä nyt muutama sata ammattimaisesti toimivaa trokaria säännöllisesti käy niin nyt syyllistyy jopa media siihen samaan syyllistämismantraan ja tyhmimmät suomalaiset uskoo niihin ja kirjoittelevat kommenttikentillä paheksuntansa ja kilvan kertovat kuinka ”kerrankin näkivät sen tai tuon ihan konttaavan humalassa!”


 10. Miksi suomalaiset juovat niin paljon?
  Eivät kaikki. Meidän perheessä taisi viime vuonna kulua 1,5 laatikollista olutta. 36tlk 2hlö:n taloudessa.
  Vain toinen joi, toinen ei ollenkaan.
  Emme myöskään vihaa ruotsalaisia. Aika harva vihaa. Vitsit ovat vitsejä.
  Koulutusjärjestelmä tuottaa ehkä hyviä pisatuloksia mutta se ei todellakaan ole paras eikä oikeudenmukainen kaikille opiskelijoille.
  Miksi sauna? Siihen on kasvettu. Eihän se ole sen kummempi kuin muuallakaan. Edim. Turkissa on omansa.
  Olemmeko hiljaisia? Ehkä emme puhu smalltalkia mutta miksi pitäisi? Miksi pitäisikään kysellä jonkun kuulumisia jos vastaus ei kiinnosta?
  Miksi suomalaiset ovat masentuneita? Siksi koska maan poliittinen johto ajaa ihmisiä kohti isompia taloudellisia kuiluja ja pienituloiset jäävät loukkuun josta ei ole ulospääsyä kun varakkaammat saavat kokoajan enemmän.
  Esim.tuntemani työkyvytön, fyysisesti erittäin sairas keski-ikäinen nainen, maksaa melkein 50% vuosituloistaan pelkkiä veroja, lääke ja terveydenhuoltokuluja.
  Käteen jää kaikkien maksujen ja omavastuiden jälkeen alle 700e/kk. Hän ei saa yhteiskunnalta mitään tukia.
  Kuulostaa varmaan monen korviin siltä ettei se noin voi mennä. Mutta odottakaapa kun teiltä menee työkyky ja joudutte esim vuodeksi työmarkkinatuelle (vähän reilu 500e/kk) samalla kun tappelette työeläje vakuutusyhtiön ja kelan sekä terveydenhuollon kanssa.


 11. Ulkomaalaisilta voisi vastavuoroisesti kysyä, että miksi pitää joka päivä ottaa alkoholia.


 12. Tanska ei ole kuulunut Skandinavian niemimaahan sen koommin, kuin Ruotsi vei Skoonen. Suomesta skandinaaveja ovat vain käsivarren Lapin läntisimmät asukkaat.


 13. Kymmeniä vuosia sitten seikkailin maasturini kanssa vuoden päivät ympäri Afrikkaa. Voin hyvällä syyllä kysyä: miksi ihmiset Senegalissa, Gambiassa, Malissa, Nigerissä, Norsunluurannikolla, Ghanassa, Beninissä, Togossa, Kamerunissa, Nigeriassa ja vaikkapa Keski-Afrikassa juovat niin paljon? Tässä vain muutamia esimerkkimaita joista ei kuule puhuttavan.


 14. Miksi? Miksi tähän on otettu vain englannikieliset kysymykset ja vastaukset? Eivätkö suomalaiset muuta kieltä osaa? Google etsii muillakin kielillä. Laitoin googlen etsimään ruotsiksi “varför..” ja sain tulokseksi mm.”Finländarna dricker allt mindre alkohol:” Saksaksi kysyin “warum…” ja eniten näköjään saksankielisiä kiinnosti :”Warum sind die Finnen sollche Kaffeefans?…… Zum Essen trinken die Finnen Milch.”
  Miksi espanjalaiset/kreikkalaiset/italialaiset/saksalaiset/ranskalaiset eivät juo maitoa ruoan kanssa ( vaan välipalana)? Google ei löytänyt siihen suoraa vastausta.
  Noihin muhin englanninkielisiin kysymyksiin en viitsinyt kysyä googlelta vastauksia muilla kielillä.


 15. Ei suomalaiset nyt niin paljon juo enään nykypäivänä. Ehkä vanhemmat yhä josta tämä luulo on myös periytynyt mutta nuoremmat ovat kyllä aika selvin päin.


  • Tilastojen mukaan suomalaisten alkoholinkulutus on eurooppalaista keskitasoa. Muutamat örvelöt saavat sen vaan näyttämään suuremmalta.


 16. Etelänavan tutkimuslaitoksesta oli dokumentti Ylellä vuosi sitten. Dokumentti kuvasi yhden sesongin työntekijöiden elämää ja selviytymistä laitoksella. Paikalle lentää uusia työntekijöitä,tavaraa ja ruokaa pahimman talven väistyessä ja vanhat työntekijät lähtevät takaisin kotiin jne.Mielenkiintoiseksi osoittautui dokumentin edetessä kuinka pitkä kylmä talvi,jatkuva pimeys ja sisätiloihin eristäytyminen teki ekstroverteimmasta amerikkalaisesta tuppisuun mököttäjän joka viihtyy omissa oloissaan tai kuppikunnassaan.Ja kun uudet työntekijät ja tarvikkeet saapuivat, olivat nämä kaamosajan kourissa olevat ahdistuneita kaikesta hälinästä ja hiljaisuuden rikkoontumisesta. Auringonvalon palaaminen helpotti kaikkia ja ihmiset seisoivat pihalla toppatakeissaan vain koska aurinko paistoi. Huvittavinta oli erään naisen hysteerinen onnellisuus tuoreiden hedelmien saapumisesta. Nainen itki onnesta mandariini kädessään. Jollain hellyyttävällä tavalla huomaa dokumentissa ilmaston sekä olosuhteiden tekevän ihmisistä juroja ja todella suomalaisen oloisia. Rohkenisin sanoa että ilmasto muokkaa ihmismieltä jännästi.


  • Niinpä. Muutama viikko sitten julkaistiin tutkimus, jossa todettiin, että pimeys lisää alkoholin käyttöä. Tässä saattaisi olla yksi pohjoisen sijaintitekijä, joka voi vaikuttaa meidän alkoholin käyttöön, tai oikeastaan humalahakuisuuteen. Omassa alkoholin käytössä olen huomannut sen, talvella tulee otettua jonkin verran enemmän.


 17. Suomalaisten juomista ja juomatapoja liioitellaan ihan suomalaisten päättäjien toimesta ja huonosta itsetunnosta.
  Suomalaiset ei jo poikkeukksellisen paljon, eikä erotu ulkomailla kuin edukseen.
  Ulkomailla näkee paljon Venäläisiä, Ruotsalaisia, Tanskalaisia, saksalaisia ja brittejä, jotka juovat kyllä enemmän ja käyttäytyvät huonommin kuin suomalaiset, ja Thaimaassa pajon myös Austraalialaisia, jotka todellisia possuja onkin.
  Lopetetaan jo suomalaisten mollaaminen.


 18. Skandinavialla tarkoitetaan myös Suomeksi Skandinavian niemimaata, joka käsittää myös ruotsinkieliset luoteis-ja länsiosat Suomesta. (Tosin vastaava alue on engl. Scandinavian Peninsula ja ruots. Skandinaviska halvön)


 19. Joskus muistan katsoneeni ohjelman missä ulkomaalainen mies, joka oli asunut jonkin aikaa Suomessa ihmetteli suuresti sitä kuinka juuri suomalaiset itse haluvat antaa itsestään muulle maailmalle kuvan, että ovat kovia juomaan ja masentuneita.


 20. Eivät suomalaiset reissuillaan nyt mitenkään hirveästi ryyppää. Britit sitäkin enemmän. Ruotsalaisten ja varsinkin suomenruotsalaisten (eli vallassa olleiden ruotsalaisten nuolijoiden) vihaaminen johtuu pelkästään niiden omasta vesipäisestä touhaamisesta eli bättre folkkeudesta. Ruotsalainen matkalla on kyllä ärsyttävin olento ikinä. Joka paikkaan sotkeutuva äänekäs besserwisser.


 21. Juuri oli uutisissa, kuinka briteissä oli täysi työ humalaisten kanssa kaduilla. Kaduille oli lähetetty ensiapu autoja hoitamaan humalaisia. Kuvissa oli sen näköistä touhua ettei suomessa ole nähty edes vappuna…. vähän stereotypiaa tuo suomalaisten juominen. Kyllä olen nähnyt puolassa, briteissä, tsekissä, ruotsissa ym. Jopa pahempaa meininkiä kuin täällä….


 22. suomi kuuluu niin sanottuun vodka vyöhykkeeseen . mikä kulkee suomesta venäjälle ja sitten itämeren itäosat alas puolaan asti .kaippa se talvikin siihen kulutukseen vaikuttaa .sitä juodaan lämpimikseen


 23. Suomi jää listan kymmenen kärjen ulkopuolelle. Suomalaiset kuluttavat alkoholia siis yli kuusi litraa vähemmän kuin valkovenäläiset. (Lähde Rantapallo)

  1. Valko-Venäjä
  2. Moldova
  3. Liettua
  4. Venäjä
  5. Romania
  6. Ukraina
  7. Andorra
  8. Unkari
  9. Tšekki
  10. Slovakia


 24. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.