hero taustakuva

Aina ei tarvitse lähteä ulkomaille – viisi helppoa vinkkiä lähiseikkailuihin

St. George artikkelin kuva
Suomen matkailu
Kotimaa tarjoaa rutkasti kiinnostavaa tekemistä ja vaikuttavia paikkoja. Matkailun ympäristövaikutusten noustessa yhä tärkeämmiksi entistä useampi etsii vaihtoehtoja ulkomaanmatkoille. Ota kaikki irti kotimaasta näiden vinkkien avulla!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 05.12.2018
facebook   whatsapp

1. Hotelliloma kotikaupungissa

Miltä kuulostaisi trendikäs staycation kotikaupungissa? Joskus lomatunnelman saavuttamiseksi riittää, kun astuu ulos ja kävelee naapurikorttelissa sijaitsevaan hotelliin.

Hotellit ympäri Suomea tarjoavat mahtavia majoituselämyksiä, eikä onnistuneen hotelliloman saavuttamiseksi tarvitse välttämättä lähteä kauas. Lähimatkailun kova suosio näkyy myös kotimaan hotelleissa.

– Nykyisin on trendikästä mennä lähelle. Pari vuotta sitten piti olla Balilla tai jossain muussa vastaavassa eksoottisessa paikassa, mutta nyt mennään lähihotelliin, sanoo Kämp Groupin toimitusjohtaja Laura Tarkka.

Kotimaan hotellilomalla kannattaa panostaa mukavuuteen. Hyvän aamiaisen lisäksi kriteeriksi voi asettaa esimerkiksi tasokkaat sängyt, keskeisen sijainnin, hotellin oman kylpyoläsaston tai vaikkapa kuntosalin. Staycationille lähtiessä aikaa kannattaa varata juurikin hotellissa oleskeluun.

Hotelli Iso-SyöteKotkanpesä, Iso-Syöte
Maailmankuulu Kotkanpesä-sviitti sijaitsee Pudasjärvellä. Ikkunoista avautuu vaikuttava tunturinäkymä.

Kiinnostavia hotelleja löytyy ympäri Suomea paitsi kaupungeista myös niiden ulkopuolelta. Hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa Pudasjärvellä sijaitseva Hotelli Iso-Syöte kuuluisine Kotkanpesä- ja Karhunpesä-sviitteineen, Helsingin keskustaan vuonna 2018 avattu St. George ja muut Kämp Collectionin hotellit, Jyväskylässä kehuja kerännyt Solo Sokos Hotel Paviljonki tai vaikkapa Tampereella sijaitseva Radisson Blu Grand Hotel Tammer.

2. Kylpyläloma lähiseudulla

Mikään ei lämmitä yhtä mukavasti viileänä pakkaspäivänä kuin vierailu kylpylässä. Lämpimät uima-altaat, rentouttavat poreammeet ja tunnelmalliset saunaosastot saavat unohtamaan arjen haasteet hetkessä.

Suomessa sijaitsee kymmeniä kylpylöitä ympäri maata, joten loma onnistuu helposti suuntaamalla lähikylpylään. Jos kaipaat vaihtelua, katso lista kaikista Suomessa sijaitsevista kylpylöistä ja valitse sieltä kiinnostavimman kuuloinen vaihtoehto.

Kotimaan kylpylöiden palveluihin kuuluu tavallisesti useita erilaisia uima-altaita, poreammeita, monenlaisia saunoja sekä hierontoja ja muita hoitoja.

Juuli AschanJärvisydän, Rantasalmi
Erikoinen tunnelma on Rantasalmella sijaitsevan Järvisydän-kylpylän valttikortti.

Suomestakin löytyy nykyisin entistä enemmän eri teemoilla rakennettuja kylpylöitä. Jos kaipaat vaihtelua perinteiseen kylpylälomaan, vieraile esimerkiksi Rantasalmella sijaitsevassa Järvisydämessä tai Vantaan Flamingon K-18-kylpylässä.

3. Kaupunkiloma kotimaassa

Viikonlopun kaupunkilomaa varten ei aina kannata lähteä ulkomaille, sillä kotimaan kaupungit tarjoavat hyvin varteenotettavan vaihtoehdon perinteisille kaupunkilomille. Parin päivän aikana voit nauttia hyvästä hotellista aamiaisineen, tutustua kohdekaupungin parhaisiin ravintoloihin ja kahviloihin, vierailla esimerkiksi teatterissa ja nauttia matkaviikonlopun tapahtumista.

Tekemistä löytyy pienemmistäkin kaupungeista erityisesti kesän ja joulun sesonkien aikoihin, mutta Suomen kaupunkeja ei kannata jättää väliin muinakaan ajankohtina. Onnistuneen loman takaamiseksi kannattaa varmistaa aina yksi tai kaksi sinua oikeasti kiinnostavaa asiaa kohdekaupungista, jotta lomasta ei jää huono maku.

ShutterstockHelsinki, Suomi
Kaupunkiloma kotimaassa voi tarjota elämyksiä, joita ei välttämättä olisi osannut edes odottaa.

Hyviä kotimaan matkakohteita ovat pääkaupungin lisäksi muun muassa Turku, Tampere, Oulu, Jyväskylä, Rovaniemi ja Kuopio.

Paras tapa suunnata matkakohteeseen kotimaassa on tietysti juna. Pitkät matkat taittuvat helposti yöjunalla, ja junamatkustamisen avulla voit virittäytyä lomatunnelmaan heti matkan alkaessa, kun ajamisesta ei tarvitse huolehtia.

4. Kotikaupunki matkailijan silmin

Mitä jos kokeilisit lomaa kotikaupungissa? Vaikka staycation naapurihotellissa ei olisikaan sinun juttusi, voit tutustua tuttuihin paikkoihin uudella tavalla ottamalla matkailijan asenteen ja lähtemällä seikkailulle kotikaupunkiin.

Kierrä kaupungin kiinnostavimmat nähtävyydet ja kysele tutuilta jo etukäteen vinkkejä paikoista, joissa et ole käynyt. Vieraile myös niissä kohteissa, missä olet aina halunnut käydä. Esimerkiksi museot, kirjastorakennukset, uimahallit ja teatterirakennukset ovat paikkoja, joista voit löytää kiinnostavia ja yllättäviäkin arkkitehtonisia ratkaisuja.

ShutterstockTemppeliaukion kirkko
Helsingin Töölössä sijaitseva Temppeliaukion kirkko on kaupungin tunnetuimpia kohteita, mutta vain harva paikallinen on nähnyt paikan.

Kotikaupungin turistipäivään kannattaa ehdottomasti suunnitella vierailu uudessa ravintolassa ja kahvilassa. Muista, että myös hotellien aulakahvilat ovat hyviä vaihtoehtoja erityisesti, jos kaipaat rauhallista tunnelmaa.

5. Mökkiloma on aina hyvä idea

Suomalaiset rakastavat mökkilomia eikä ihme, sillä viikonlopun loma keskellä suomalaista luontoa rauhoittaa stressaantuneenkin mielen. Kerää kasaan kaveriporukka ja lähde viikonlopuksi mökille – varaa ohjelmaan ruoanlaittoa, elokuvien katselua, lautapelejä, saunomista ja ulkoilua.

Jos kaipaat vaihtelua mökkiperinteisiin, suuntaa kaverin mökille tai vuokraa mökki uudelta paikkakunnalta. Rennoimmin loma onnistuu silloin, kun kenenkään ei tarvitse kantaa muita enempää huolta mökistä, minkä vuoksi vuokramökki on usein hyvä idea.

Inka KhanjiMökkiloma Ahvenanmaalla
Mökkiloma saaristossa auttaa unohtamaan arjen.

Mökkilomaan voi yhdistää helposti aktiviteetteja ulkoilemalla säiden mukaan esimerkiksi lyhyillä patikka- tai hiihtoretkillä.

>> Lue lisää vinkkejä kotimaahan Rantapallon Suomen matkailu -osiosta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: St. George, Hotelli Iso-Syöte, Juuli Aschan, Shutterstock ja Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.