Tee makumatka Viroon helpon reseptin avulla – näin valmistuu virolainen ohrarieska
Perinneherkku valmistuu alkuperäisen reseptin avulla
Sinäkin olet todennäköisesti maistanut Virossa makeahkoa tummaa leipää, karaskia. Mäetagusen kartanohotellissa se leivotaan perinteisellä reseptillä rieskan tapaan, ja ainekset löytyvät hyvin suomalaisistakin ruokakaupoista.
Hotelli tunnetaan paitsi mainiosta kylpylästään myös maalaiskeittiöstä, jossa käytetään raaka-aineina mahdollisimman paljon lähiruokaa ja suositaan isoäitien ruokaohjeita.
Tätä rieskaa hotellin asiakkaille tarjotaan aamiaisella. Herkullisimmillaan se on lämpimänä ja vastapaistettuna. Ylijäämäleivänkin voi käyttää hyödyksi. Kuivahtaneesta rieskasta saa herkullista naposteltavaa, kun sen leikkaa tangoiksi ja paistaa pannulla rasvassa valkosipulin kanssa.
Karask eli ohrarieska Mäetagusen tapaan
200 g maitorahkaa
1 muna
2 dl piimää
120 g ohrajauhoja
120 g ruisjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl ruokaöljyä
1. Sekoita maitorahka, muna, piimä, sokeri ja suola
2. Sekoita toisessa astiassa jauhot ja ruokasooda, ja lisää sitten nesteiden joukkoon.
3. Lisää viimeiseksi öljy.
4. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja paista 200 asteessa 25–30 minuuttia.
5. Leikkaa rieska vähän jäähtyneenä paloiksi ja tarjoile voin kanssa.
Teksti ja kuva: Marianne Zitting
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää