Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Mikä on kello viiden tee ja miksi sitä nautitaan? Näin brittiläisestä iltapäiväteestä tuli klassikko

Hotel Savoy artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Britanniassa teetä on alettu nauttia iltapäivällä tietystä syystä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 21.12.2018
facebook   whatsapp

Näin syntyi iltapäiväteen konsepti

Vaikka et olisi koskaan käynyt Isossa-Britanniassa, olet todennäköisesti kuullut englantilaisesta iltapäiväteestä. Saarivaltion rakastetuimpiin perinteisiin kuuluva iltapäivätee käsittää teekannun ja monikerroksiselta kakkutelineeltä tarjottua suolaista ja makeaa pientä purtavaa.

Iltapäiväteelle löytyy selitys kaukaa 1800-luvulta. Tarinan mukaan Bedfordin herttuatar Anna kärsi iltapäivisin heikotuksesta, sillä tuohon aikaan oli tapana nauttia vain aamiainen ja illallinen. Herttuatar keksi pyytää iltapäivällä teetä ja pientä purtavaa pitkän ateriavälin katkaisemiseksi.

Näin syntyi iltapäiväteen perinne, joka levisi myöhemmin brittiläisen yläluokan keskuuteen. 1880-luvulla iltapäiväteehen liittyi jo tietynlainen hienostuneisuus, ja teepöytään pukeuduttiin usein tyylikkäästi. Hatut ja käsineet viimeistelivät asun.

Tänäkin päivänä iltapäiväteellä tarjoillaan yleensä perinteisiä brittiherkkuja. Tyypillisessä kattauksessa voi olla esimerkiksi pieniä kurkkuvoileipiä, pikkuleipiä, leivoksia sekä skonsseja, jotka nautitaan paksun kerman ja hillon kanssa.

Britanniassa perinteinen musta tee on tavallisin iltapäiväteellä tarjoiltu teelaatu. Asiakas saa kuitenkin itse valita, millaista teetä haluaa nauttia.

Mikä on oikea termi iltapäiväteelle?

Englanninkieliset termit afternoon tea ja high tea sekoitetaan usein keskenään. Toisin kuin helposti kuvitellaan, high tea ei viittaa ylelliseen teehetkeen, jonka aikana nautitaan pieniä suolaisia ja makeita herkkuja monikerroksiselta kakkutarjottimelta.

Afternoon tea eli iltapäivätee on koristeellisempi ruokailu, kun taas high tean nimi viittaa menneeseen aikaan, jolloin työmiehille tarjottiin illallinen korkeiden pöytien ääressä. Ruoka oli tuhdimpaa kuin iltapäiväteen pienet herkut.

Kello viiden tee on puolestaan Suomessa yleinen termi, jolla viitataan brittiläiseen noin kello kolmen ja viiden välillä nautittuun iltapäiväteehen. Ilmaisua käytetään enemmän suomen kuin englannin kielessä, jossa puhutaan vain iltapäiväteestä.

Dorchester CollectionMikä on kello viiden tee?
Iltapäiväteellä on hienostunut maine, ja se nautitaan usein tyylikkäässä miljöössä. Kuvassa Dorchester Hotel Lontoossa.

Hämmennystä aiheuttaa myös se, että britit käyttävät sanaa tea illallisen vastineena. Älä siis ihmettele, jos britti kysyy sinulta mitä haluat “syödä teellä”. Tämä tiedustelee illallistoivomuksiasi.

Missä nauttia kello viiden tee?

Britit ovat teen suurkuluttajia, ja kupillinen teetä vastaa jotakuinkin suomalaisten rakkautta suodatinkahvia kohtaan. Asiat ratkotaan teen äärellä, ja höyryävän kuuma tee saa kiperänkin pulman tuntumaan helpommalta. Samassa tilanteessa suomalainen ehdottaisi kahvien keittämistä.

Britanniassakaan perinteisen iltapäiväteen löytäminen ei kuitenkaan onnistu ihan missä tahansa. Kaupunkien keskustat ovat täynnä kahviloita, joissa tee nautitaan yksinkertaisemmassa muodossa. Oikeaan iltapäiväteehen liittyy kiireettömyys ja herkuttelu.

Varminta on kääntyä hotellien puoleen, jos haaveissa on perienglantilainen tee-elämys. Lontoossa tunnelmallisimmat teehetket vietetään klassisissa luksushotelleissa kuten Ritz, Claridge’s, Savoy ja Dorchester. Legendaarisessa herkkukaupassa Fortnum & Masonissa on myös teesalonki.

Savoy HotelMillainen on brittiläinen iltapäivätee?
Juhlavaan iltapäiväteen yhteydessä nautitaan usein lasi samppanjaa. Kuvassa Lontoon Savoyn iltapäivätee.

Tarjolla voi olla erilaisia vaihtoehtoja: tyylikkäimpiin teehetkiin kuuluu myös samppanjaa. Varaudu siihen, että kuuluisissa hotelleissa maksat tavallaan myös miljööstä, historiasta ja vaikkapa live-musiikista. Esimerkiksi Ritzin ja Claridge’sin iltapäiväteet maksavat aikuiselta yli 60 euroa.

Erilaisten juhlapyhien kuten joulun aikaan hotellit ja ravintolat tarjoavat yleensä näyttäviä teemakattauksia, joiden hinta saattaa olla korkeampi. Pöytäväraus kannattaa tehdä etukäteen. Teehetki ei enää vaadi juhla-asua, mutta iltapäiväteelle on kuitenkin syytä pukeutua siististi.

Suomessakin on mahdollista nauttia iltapäivätee englantilaiseen tapaan. Helsingissä ainakin hotelli Kämp ja ravintola Salutorget tarjoavat iltapäiväteetä pienine voileipineen ja leivoksineen.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Savoy Hotel, Dorchester Collection

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.