Hyppää sisältöön

Tällainen matkakohde on lohikäärmeen kaupunki Ljubljana

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 23.11.2015
Slovenian pääkaupunki Ljubljana hurmaa ilmapiirillään ja yllättää matkailijan helppoudellaan.

Pääkaupunki kuin pikkukaupunki

Vaikka Ljubljanassa on asukkaita 310 000, sitä leimaa aidon pikkukaupungin tunnelma. Kaupungissa näkee itävaltalaisen arkkitehtuurin vaikutteita, mutta toisaalta kaupunkia halkovan Ljubljanica-joen rannoilla eletään hyvin välimerelliseen tyyliin. Rantakadun kahvilat ja ruokapaikat täyttyvät paikallisista asukkaista ja matkailijoista varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn.

Kaupungin sykkeen voi parhaiten tuntea juuri Ljubljanica-joen rannoilla. Myös alueen tunnetuimmat nähtävyydet sijaitsevat kompaktisti. Joen ylittävä Kolmoissilta on keskipiste, mistä on helppo suunnistaa nähtävyyksille. Kaupungin sydän on Presernov trg -aukio, josta Kolmoissilta johdattaa Vanhankaupungin kaduille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhakaupunki on koko Ljubljanan tapaan pieni ja helposti hallittavissa, mutta katujen varsilla on paljon nähtävää ja hyviä ruokapaikkoja. Vanhakaupunki tarjoaa katsauksen maan historiaan ja taloja on kunnostettu hienosti kunkin ajan piirteitä vaalien.

Lohikäärme vartioi siltaa ja symboloi koko kaupunkia

Ljubljanan symboli on lohikäärme. Vanhassakaupungissa sijaitsevan St. Nicholasin katedraalin takaa aukeaa vilkas markkina-alue, jonka reunalla sijaitsee neljän lohikäärmeen vartioima silta. Symboli on esillä kaupungin vaakunassa ja erityisesti matkamuistoissa.

Hieno näköala ympäri kaupunkia aukeaa Ljubljanan linnasta. Linna on rakennettu alun perin 1200-luvulla tukikohdaksi, mutta on sen jälkeen toiminut myös kuninkaallisten asuntona. Kukkulalle voi kavuta ylös jalan, mutta helpomman vaihtoehdon tarjoaa markkinatorin laidalta lähtevä köysirata. Matka köysiradalla maksaa pari euroa. Linnan alueeseen voi tutustua maksutta, mutta vierailu Slovenian historiaa esittelevässä näyttelyssä sekä näköalatornissa maksaa opastettuna kiertokäyntinä alle kymmenen euroa.

Varaa majoitus ajoissa

Ljubljana on parhaimmillaan keväästä syksyyn. Vaikka matkailu kaupungissa on kehittynyt ja eri majoitusvaihtoehtoja löytyy, niin niitä on kuitenkin rajoitetusti. Majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin. Ljubljanan hintataso on pitkälle samaa luokkaa kuin Suomessa. Kaupungissa on hyvin toimiva julkinen liikenne, mutta matkailija näkee eniten kulkemalla jalan. Kaikki tarpeellinen nähtävyyksineen on kompaktissa paketissa.

Toisen maailmansodan jälkeen Ljubljanasta tuli Slovenian sosialistisen tasavallan pääkaupunki. Tasavalta oli kuitenkin osa Jugoslavian sosialistista liittotasavaltaa. Slovenian historia itsenäisenä valtiona on nuori. Maa julistautui itsenäiseksi vuonna 1990 ja Ljubljanasta tuli myös uuden valtion pääkaupunki.

Slovenian pääkaupunki on luonnollisesti maan kulttuurinen, taloudellinen ja poliittinen keskus. Matkailu kaupungissa on kehittynyt voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Pieni ja helposti lähestyttävä kaupunki hurmaa ilmapiirillään.

Teksti ja kuva: Matka24.com / Jari Hakala

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Bled, Slovenia

Slovenian Bled-järvi on maan suosituin luontokohde, eikä ihme – katso kuvat ja ihastu vuoristomaisemiin!

Ljubljana, Slovenia

Finnairilta kolme uutta kohdetta kesälle 2023 – lisää lentoja Eurooppaan

Pieni Slovenia on monipuolinen matkailumaa.

10 syytä matkustaa satumaiseen Sloveniaan

Triglav

Lähde luontomatkalle! Nappaa tästä ideat Euroopan upeisiin kansallispuistoihin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja