Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Näihin kysymyksiin risteilymatkustajat haluavat vastauksen – hauskimmat tiedustelevat, voiko Itämeressä nähdä delfiinejä

Shutterstock artikkelin kuva
Risteilymatkat
Risteileminen herättää monenlaisia kysymyksiä, joihin kunkin risteilyaluksen henkilökunta yrittää parhaansa mukaan vastata. Keräsimme yleisimmät ja hauskimmat kysymykset Ruotsin- ja Viron-risteilijöiltä.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 29.07.2019
facebook   whatsapp

Hauska sattumus kruunaa yövuoron

Viking Linen risteilyalus etenee yötä vasten tasaisesti kohti määränpäätään, kun info-pisteen puhelin soi keskiyöllä. Päivystävä työntekijä nostaa luurin, johon vastaa hätääntynyt rouva omasta hytistään. Rouva ihmettelee laivalla kuuluvaa hirveää hälytysääntä ja tiedustelee, mistä on kyse.

Työntekijä höristää korviaan eikä kuule minkäänlaista hälytystä. Hän kysyy rouvalta, mistä hälytys kuuluu, koska sitä ei kuulu infossa. Rouvan mukaan hälytys soi kaikkialla.

Laivan työntekijä rauhoittelee rouvaa ja lähettää kansivahdin tutkimaan asiaa. Puhelu loppuu.

Pari minuuttia myöhemmin sama rouva soittaa uudelleen ja kysyy sydän kurkussa äänestä, joka ei lakkaa. Hälytysääni kuului rouvan mukaan aiemmin myös yökerhossa. Laivan työntekijä miettii, miksei henkilökunta reagoinut hälytykseen, jos se kerran soi laivan yleisissä tiloissa.

Hetken päästä kansivahti ennättää tarkistamaan rouvan huoneen ja selittää naurua pidätellen, mikä rouvalla oli hätänä: hälytys tuli rouvan omasta matkapuhelimesta, joka oli itsekseen soinut rouvan käsilaukussa.

Inka Khanji
Yleisimmät kysymykset risteilyaluksilla liittyvät palveluiden sijaintiin.

Risteilyalusten henkilökunnan arkeen kuuluu mitä kummallisimpia tilanteita. Toisinaan odotetaan, että laivan työntekijät tuntevat Tallinnan ja Tukholman läpikotaisin, osaavat sateen sattuessa tanssia sadetanssin ja tarvittaessa laivahenkilökunta auttaa myös paikantamaan kadonneen auton autokannelta.

Eckerö Linen, Tallink Siljan ja Viking Linen työntekijät kokosivat yleisimpiä ja hauskimpia kysymyksiä, joihin he risteilyjen aikana saavat vastata.

Kysytyimmät kysymykset ovat käytännöllisiä

Yleisimmin risteilyillä kiinnostavat käytännölliset, alukseen liittyvät asiat. Saako hytin vettä juoda? Paljonko kello on ja saavutaanko satamaan Suomen aikaa vai naapurimaan aikaa? Matkustajia kiinnostaa myös, missä laivan eri palvelut ravintolasta rahanvaihtoon sijaitsevat.

Laivan vettä saa juoda, ja useimmiten laivan saapumisaika on merkitty aikatauluun paikallisena aikana, eli Tukholmassa Ruotsin aikaan ja Helsingissä Suomen aikaan.

Myös kohteen nähtävyydet ja ravintolat kiinnostavat, jolloin henkilökunnalta kysytään kysymyksiä Tallinnan kiinnostavimmista nähtävyyksistä ja Tukholman parhaista kohteista.

Kysymysten joukossa voi olla myös uteliaita tiedusteluja laivan käytännöistä: Pääseekö komentosillalle käymään? Entä kuinka monta kapteenia ja perämiestä on laivalla?

Välillä tulee erikoisia kysymyksiä

Jokainen matkustajan esittämä kysymys on henkilökunnalle tärkeä, mutta osa kysymyksistä herättää huvittuneisuutta ja piristää henkilökunnan päivää. Kun kysytään parturin sijaintia, hammaslääkäriä ja postipakettien noutopistettä, työntekijän on pakko todeta, että nämä palvelut löytyvät valitettavasti vain rannasta.

Shutterstock
Risteilijöillä ei valitettavasti voi myöskään kuuluttaa aikuisia matkailijoita – keski-ikäinen Matti Meikäläinen ei koskaan päädy kuulutettavaksi laivan infossa, vaikka olisi eksynyt kavereistaan.

Eckerö Linen henkilökunta kertoo, että erään kerran matkustaja halusi tietää, onko laivalla lääkäriä. Päivystävä työntekijä vastasi, että ei, mutta hätätapauksessa auttaa laivan sairaanhoitaja. Niinpä työntekijä kysyi, mikä on hätänä ja tarvitaanko hoitajaa.

– No, olisin kysynyt, mihin jalkahoitolaan Tallinnassa kannattaa mennä, matkustaja vastasi.

Jalkahoitoloista risteilyalusten henkilökunnan ei sentään oleteta tietävän!

Kysyttyjen kysymysten parhaimmistoa olivat:

 • Pysähdytäänkö Helsinki–Tallinna-välillä jossakin?
 • Onko Helsinki–Tampere-välillä suoraa laivayhteyttä?
 • Menevätkö nämä portaat ylös- vai alaspäin?
 • Voiko matkalla nähdä delfiinejä?
 • Onko uloskäynti molemmilta puolilta laivaa?
 • Oletko sinä kapteeni?
 • Saako laivalle ottaa mukaan hienot vaatteet, saunakengät ja papiljotit?

Haluatko tietää vastauksen johonkin risteilyaiheiseen kysymykseen? Kysy se kommenteissa!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

  Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.