Hyppää sisältöön

Voiko laivalla juoda hanavettä? Muista nämä ohjeet risteilyllä

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 17.04.2024
Moni miettii risteilyllä samaa asiaa. Uskaltaako hytissä juoda hanavettä?

Hyttien hanavesi on juomakelpoista Tukholman ja Tallinnan risteilyillä

Oletko sinäkin joskus avannut hytin vesihanan täyttääksesi juomapullon – ja pysähtynyt viime hetkellä? Et ehkä olekaan ollut varma, voiko hanavettä juoda. Mielessä pyörii, mistä vesi tulee ja onko se juomakelpoista.

Samaa pohditaan vuodesta toiseen myös laivan myymälän vesihyllyllä sekä verkon keskustelupalstoilla. Miten asia sitten oikein on?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund kertoo, että hanavesi on täysin juomakelpoista.

– Viking Linen alusten hanavesi on maista pumpattua vesijohtovettä. Aluksilla on lisäksi omat vedenpuhdistamot ja myös vesijohdot puhdistetaan säännöllisin väliajoin, sanoo Grönlund.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd vahvistaa saman. Tallinkin ja Silja Linen laivoilla vesi on samaa vettä, mitä esimerkiksi pääkaupunkiseutulainen saa omasta hanastaan. Laivat ottavat vettä kaikista satamista.

– Juomavesi on laivalla erillisessä juomavesitankissa, ja vesi on terveysviranomaisten tiukan valvonnan alla. Matkustajilla voi olla vääriä käsityksiä veden juomakelpoisuudesta siksi, että jotkut isot risteilijät valmistavat vettä merivedestä. Meillä ei ole koskaan toimittu näin, kertoo Nöjd.

Molempien yhtiöiden aluksilla myös pullotettu vesi menee kaupaksi. Asiakkaat esittävät niin ikään säännöllisesti kysymyksiä veden juomakelpoisuudesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Osittain taustalla on varmasti vanhoja urbaaneja legendoja – tai ehkä laivan vesi maistuu matkustajan mielestä erilaiselta kuin kotona. Tänä päivänä onneksi aika moni kantaa yhtä pulloa mukana ja täyttää sitä hanavedellä ihan ympäristösyistäkin, sanoo Nöjd.

Juomavesi Välimeren ja Karibian risteilyillä

Jos hanavesi mietityttää Suomen satamista lähtevillä laivoilla, on kysymys mielessä vielä enemmän esimerkiksi Välimerellä tai Karibialla liikennöivillä risteilyaluksilla. Tilanne kannattaa aina tarkistaa omalta alukselta.

Cruise Critic -sivustolla kerrotaan, että hytin hanavettä voi yleensä juoda aina silloin, kun sen ei erikseen varoiteta olevan juomakelvotonta. Toki se saattaa maistua erilaiselta kuin kotona hanasta tuleva vesi.

Risteilyvarustamo Royal Caribbean kertoo verkkosivuillaan, että vesi on aluksilla juomakelpoista. Vesi on varustamon mukaan joko puhdistettua ja suodatettua merivettä tai satamasta mukaan pakattua juomavettä.

Välimeren risteilyjä tarjoava Costa Cruises tiedottaa sivuillaan, että juomavettä on aina saatavana laivan buffetista sen aukioloaikoina. Monella matkustajalla on risteilyllä mukana alumiininen juomapullo, jonka voi täyttää vesipisteissä.

Risteilymatkustajat saattavat miettiä, kannattaako laivalle ottaa mukaan pullotettua vettä jo maista. Isoilla varustamoilla on kullakin omat sääntönsä siitä, kuinka paljon juomia alukselle saa tuoda. Rajoitukset on hyvä selvittää ennen matkaa.

Ympäristöasioita on alettu huomioida risteilyalalla entistä enemmän. Norwegian Cruise Lines on ilmoittanut kieltävänsä muoviset vesipullot kokonaan vuodesta 2020 lähtien.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Vältä ensikertalaisen mokat risteilyillä – viisi vinkkiä, joita risteilykonkarit noudattavat

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sun Princess -alus Ateenassa lähdössä Välimeren risteilylle

Sun Princess -risteily Välimerellä – tällainen oli viikko “Lemmenlaiva-yhtiön” uudella laivalla

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Barcelona

Tähän arkiseen esineeseen et olisi ikinä keksinyt piilottaa rahaa matkalla – ja juuri siksi se suojaa sinua varkailta

Suklaalähde

Tältä näyttää Tallink Siljan uudistunut buffet – tarjolla yli 100 ruokalajia

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja