Voiko laivalla juoda hanavettä? Muista nämä ohjeet risteilyllä
Hyttien hanavesi on juomakelpoista Tukholman ja Tallinnan risteilyillä
Oletko sinäkin joskus avannut hytin vesihanan täyttääksesi juomapullon – ja pysähtynyt viime hetkellä? Et ehkä olekaan ollut varma, voiko hanavettä juoda. Mielessä pyörii, mistä vesi tulee ja onko se juomakelpoista.
Samaa pohditaan vuodesta toiseen myös laivan myymälän vesihyllyllä sekä verkon keskustelupalstoilla. Miten asia sitten oikein on?
Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund kertoo, että hanavesi on täysin juomakelpoista.
– Viking Linen alusten hanavesi on maista pumpattua vesijohtovettä. Aluksilla on lisäksi omat vedenpuhdistamot ja myös vesijohdot puhdistetaan säännöllisin väliajoin, sanoo Grönlund.
Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd vahvistaa saman. Tallinkin ja Silja Linen laivoilla vesi on samaa vettä, mitä esimerkiksi pääkaupunkiseutulainen saa omasta hanastaan. Laivat ottavat vettä kaikista satamista.
– Juomavesi on laivalla erillisessä juomavesitankissa, ja vesi on terveysviranomaisten tiukan valvonnan alla. Matkustajilla voi olla vääriä käsityksiä veden juomakelpoisuudesta siksi, että jotkut isot risteilijät valmistavat vettä merivedestä. Meillä ei ole koskaan toimittu näin, kertoo Nöjd.
Molempien yhtiöiden aluksilla myös pullotettu vesi menee kaupaksi. Asiakkaat esittävät niin ikään säännöllisesti kysymyksiä veden juomakelpoisuudesta.
– Osittain taustalla on varmasti vanhoja urbaaneja legendoja – tai ehkä laivan vesi maistuu matkustajan mielestä erilaiselta kuin kotona. Tänä päivänä onneksi aika moni kantaa yhtä pulloa mukana ja täyttää sitä hanavedellä ihan ympäristösyistäkin, sanoo Nöjd.
Juomavesi Välimeren ja Karibian risteilyillä
Jos hanavesi mietityttää Suomen satamista lähtevillä laivoilla, on kysymys mielessä vielä enemmän esimerkiksi Välimerellä tai Karibialla liikennöivillä risteilyaluksilla. Tilanne kannattaa aina tarkistaa omalta alukselta.
Cruise Critic -sivustolla kerrotaan, että hytin hanavettä voi yleensä juoda aina silloin, kun sen ei erikseen varoiteta olevan juomakelvotonta. Toki se saattaa maistua erilaiselta kuin kotona hanasta tuleva vesi.
Risteilyvarustamo Royal Caribbean kertoo verkkosivuillaan, että vesi on aluksilla juomakelpoista. Vesi on varustamon mukaan joko puhdistettua ja suodatettua merivettä tai satamasta mukaan pakattua juomavettä.
Välimeren risteilyjä tarjoava Costa Cruises tiedottaa sivuillaan, että juomavettä on aina saatavana laivan buffetista sen aukioloaikoina. Monella matkustajalla on risteilyllä mukana alumiininen juomapullo, jonka voi täyttää vesipisteissä.
Risteilymatkustajat saattavat miettiä, kannattaako laivalle ottaa mukaan pullotettua vettä jo maista. Isoilla varustamoilla on kullakin omat sääntönsä siitä, kuinka paljon juomia alukselle saa tuoda. Rajoitukset on hyvä selvittää ennen matkaa.
Ympäristöasioita on alettu huomioida risteilyalalla entistä enemmän. Norwegian Cruise Lines on ilmoittanut kieltävänsä muoviset vesipullot kokonaan vuodesta 2020 lähtien.
Lue myös: Vältä ensikertalaisen mokat risteilyillä – viisi vinkkiä, joita risteilykonkarit noudattavat