Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Mitä kokea Tukholmassa? Tutustu kaupungin kiinnostavimpiin nähtävyyksiin

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Tukholma on useimmille tuttu kohde, mutta oletko vielä tutustunut kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin? Koe lomallasi nämä paikat!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 04.03.2022
facebook   whatsapp

1. Vanhakaupunki

Tukholman vanhakaupunki eli Gamla Stan on Ruotsin pääkaupungin tunnetuin nähtävyys. Kapeat kadut, värikkäät talot ja tunnelmalliset pikkuputiikit ja -kahvilat tekevät vanhastakaupungista hyvin viehättävän kohteen.

Nimensä mukaisesti Tukholman vanhakaupunki on kaupungin vanhin osa, ja erinomaisesti säilynyt keskiaikainen kaupunginosa on perustettu jo vuonna 1252. Vanhassakaupungissa sijaitsevat muun muassa Kuninkaanlinna, Nobelin museo Nobelmuseet ja Ritarihuone eli Riddarhuset, jotka nekin lukeutuvat Tukholman kiinnostaviin nähtävyyksiin.

Visit Sweden / Simon PaulinTukholma, Ruotsi
Vanhankaupungin tunnelma hurmaa useimmat kävijät.

Tukholman vanhakaupunki on matkailijoille helppo kohde, ja tunnelmaan pääsee helposti sisälle vaikka vain kävelemällä kaupunginosan läpi. Alueen keskeinen sijainti tekee vierailusta helppoa, sillä vanhakaupunki sijaitsee suosittujen kaupunginosien, Södermalmin ja Norrmalmin välissä. Tämän ansiosta vanhassakaupungissa voi piipahtaa vaikkapa Tukholman shoppailupäivän yhteydessä.

2. Kuninkaanlinna

Tukholman Kuninkaanlinna on komea nähtävyys, jonka useimmat kaupungissa kävijät haluavat nähdä. Linna on avoinna yleisölle, joten siellä on helppo vierailla. Palatsissa on yli 600 huonetta, muun muassa aarrekammio ja varuskamari. Lisäksi kävijät voivat vierailla viidessä Kuninkaanlinnassa sijaitsevassa museossa.

ShutterstockTukholma, Ruotsi
Kuninkaanlinna sijaitsee Tukholman vanhankaupungin tuntumassa.

Palatsi rakennettiin valtaosin 1700-luvulla samalle paikalle, missä The Kronor -linna paloi poroksi vuonna 1697. Rakennustyylinä on mukailtu italialaista barokkia, ja linna onkin hyvin näyttävä kohde ja jo arkkitehtonisesti vaikuttava nähtävyys.

Kuninkaanlinnalle tyypillisesti myös Tukholmassa voi seurata vahdinvaihtoa, joka on hauska ohjelmanumero kaikenikäisille matkailijoille.

3. Gröna Lund

Ruotsin tunnetuin huvipuisto Gröna Lund on kesäkohde, joka sijaitsee aivan Tukholman keskustan vieressä Djurgårdenin saarella. Huvipuisto on avoinna maalis–huhtikuusta syyskuulle, ja tarjoaa noin 30 kaikenikäisille sopivaa huvipuistolaitetta.

Visit SwedenTukholma, Ruotsi
Gröna Lundin huvipuisto on parhaimmillaan kesäkuukausina.

Gröna Lund on myös suosittu tapahtumapaikka, sillä siellä järjestetään rutkasti maailmanluokan konsertteja.

4. Avicii Arenan Sky View -hissi

Tukholman mieleenpainuvimpien maisemapaikkojen joukkoon lukeutuva Avicii Arenan Sky View -hissi on elämys, joka nostaa kävijän Aikaisemmin Ericsson Globen -areenana tunnettua Avicii-areenaa pitkin noin 130 metrin korkeuteen. Lasista palloa muistuttavan gondolin avulla kävijät pääsevät näkemään Tukholman yli levittäytyvän maiseman, joka ei jätä kylmäksi.

ShutterstockTukholma, Ruotsi
Avicii Arenan erikoinen muoto erottuu Tukholman siluetissa. Pyöreät lasikupolit eli Sky View -hissit nousevat rakennuksen julkisivua pitkin.

Vierailua varten kannattaa varata vajaa tunti aikaa. Varsinainen gondolimatka kestää noin puoli tuntia, mutta ennen sitä kävijät pääsevät näkemään areenasta kertovan videon. Sky View -gondolien yhteydessä on myös ravintola, kahvila ja matkamuistomyymälä.

5. Vasa-museo

Sotalaiva Vasalle pyhitetty Vasa-museo on kiehtova vierailukohde monenlaisille matkailijoille. Kävijöitä houkuttelee erityisesti aluksen tarina: Vasa-laiva upposi neitsytmatkallaan Tukholman edustalla vuonna 1628 ja se nostettiin pintaan hurjat 333 vuotta myöhemmin.

Visit Sweden / Ola EricsonTukholma, Ruotsi
Vasa-laivassa riittää yksityiskohtia.

Laivaa restauroitiin noin 50 vuoden ajan, ja tarkan työn ansiosta yli 95 prosenttia aluksesta on alkuperäistä. Koska 69-metrinen laiva on täynnä yksityiskohtaisia koristeita, tarkasteltavaa riittää.

Vasa-museo on koko Skandinavian vierailluin museo, ja uponneen aluksen tarina kiehtoo kävijöitä kaikkialta maailmasta. Museo sijaitsee Djurgårdenin saarella.

6. Skansen

Niin ikään Djurgårdenin saarella sijaitseva Skansen on maailman suurin ulkoilmamuseo, jossa voi tutustua Ruotsin historiaan ja entisaikaisiin tapoihin. Alue tunnetaan erityisesti lauluohjelmasta Allsång på Skansen, jota nauhoitetaan kesäisin.

ShutterstockTukholma, Ruotsi
Skansenin ulkoilmamuseossa voi tutustua siihen, millaista elämää Ruotsissa on eletty eri aikoina.

Vuonna 1891 perustetussa ulkoilmamuseossa esitellään ruotsalaista elämää viiden vuosisadan ajalta. Skansen on avoinna ympäri vuoden, ja siellä järjestetään rutkasti tapahtumia, muun muassa konsertteja, kansantansseja sekä vuotuiset joulumarkkinat. Alueelle on sisäänpääsymaksu, jonka hinta vaihtelee vuodenajasta riippuen.

7. Drottningholmin palatsi

Reilun kymmenen kilometrin päässä Tukholman keskustasta sijaitseva Drottningholmin palatsi on 1600-luvulla rakennettu linna, joka on myös Ruotsin kuningasperheen koti. Rakennus on myös Unescon maailmanperintökohde.

ShutterstockTukholma, Ruotsi
Drottningholmin palatsi sijaitsee hieman Tukholman keskustan ulkopuolella, mutta tarjoaa rutkasti kiinnostavaa nähtävää.

Kukin kuninkaallinen on jättänyt jälkensä palatsiin, josta löytyy eri vuosisatojen tyyliin rakennettuja saleja. Näyttävä barokkityylinen puutarha on peräisin vuodelta 1681 ja on ehdottomasti vierailun arvoinen läpi vuoden. Sekä palatsi että puisto ovat avoinna kävijöille.

Palatsin eteläosan huoneistot on varattu kuninkaallisen perheen jäsenille, mutta rakennuksessa on lukuisia paikkoja, joihin ulkopuolisilla on pääsy.

8. Abba-museo

Ruotsin tunnetuin yhtye Abba sai oman museonsa vuonna 2013, kun Djurgårdeniin avattiin Abba the museum. Nimestään huolimatta museo on paljon muutakin kuin perinteinen museo, sillä siellä voi paitsi nähdä rutkasti Abban levyjä, esiintymisasuja ja muuta rekvisiittaa, on museo myös elämyksellinen.

Shutterstock / Massimo TodaroTukholma, Ruotsi
Abba-museo tarjoaa elämyksiä, myös muille kuin yhtyeen faneille.

Vierailun lomassa kävijät voivat kokeilla esiintymisasuja virtuaalisesti ja nauhoittaa oman Abba-esityksensä muistoksi vierailusta.

>> Lue myös: Tällainen on Tukholman Abba-museo – äänitä oma versiosi Mamma Miasta tai liity Abban viidenneksi jäseneksi

9. Junibacken

Rakastetun ruotsalaiskirjailija Astrid Lindgrenin hahmoihin ja tarinoihin perustuva Junibacken on koko perheen satumaailma, jossa heräävät eloon niin Peppi Pitkätossu kuin Vaahteramäen Eemelikin. Lasten rakastama Junibacken on todellinen seikkailumaailma, missä perheen pienimmät viihtyvät vaikka koko päivän.

ShutterstockTukholma, Ruotsi
Junibackenissa voi vierailla vaikkapa Peppi Pitkätossun Huvikummussa.

Satujuna kuljettaa kävijöitä tarinasta toiseen, mutta Junibackenissa voi vierailla muun muassa Huvikummussa ja astua sisälle satukirjojen maailmaan. Alueella on myös hauska lastenteatteri ja valtava kirjakauppa. Junibackenissa on myös Muumilaakso.

10. Fotografiska

Aivan vanhankaupungin edustalla sijaitseva valokuvataiteen museo Fotografiska on suuri museo, jossa järjestetään vuosittain neljä suurta ja 20 pienempää näyttelyä.

Tukholma, Ruotsi
Fotografiska osuu useimpien suomalaismatkailijoiden reitille Tukholmassa, sillä se sijaitsee aivan Viking Linen terminaalin vieressä.

Fotografiskan yhteydessä toimii myös tasokas ravintola sekä kattokerroksen kahvila, josta avautuu vaikuttava näkymä Tukholmaan. Museon sijainti on ihanteellinen erityisesti Viking Linellä saapuvien matkustajien näkökulmasta, sillä museo sijaitsee aivan laivaterminaalin vieressä.

>> Lue lisää vinkkejä Tukholmaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock / Massimo Torado ja A. Aleksandravicius, Visit Sweden / Simon Paulin ja Ola Ericson

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.