Hyppää sisältöön

Vältä yksin matkustavan lisämaksut – näin hotellit ja risteilijät huomioivat suositun megatrendin

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.01.2020
Yksin matkustaminen on huomioitu yhtenä 2020-luvun megatrendeistä. Näin hyödynnät soolomatkailijalle suunnatut palvelut!
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Hotellihuone yhdelle

Kun vielä vuonna 2015 Yle uutisoi yksin matkustamisen olevan harvinaista, nyt siitä puhutaan jo matkailun suurena megatrendinä. Uuteen ilmiöön ovat tarttuneet useat matkailualan toimijat, kuten hotellit.

Hotelli on yksin matkustavalle yksi suurimmista menoeristä, sillä huoneen varaaminen yksin on tavallisesti kalliimpaa kuin kaksin. Hintaongelman ratkaisemiseksi hotellit ovat rakentaneet huokeampia yhden hengen huoneita: esimerkiksi keväällä 2019 uudistetussa Solo Sokos Hotel Turun Seurahuoneessa voi valita huoneekseen “miniykkösen” eli kompaktin yhden hengen huoneen.

Hinnan lisäksi monet hotellit helpottavat yksin matkustamista yhteisöllisyydellä ja turvallisuudella. Monissa hotelleissa on haettu hostellimaista tunnelmaa vilkkailla yhteisillä alueilla, joissa matkailijat voivat tavata toisiaan. Esimerkiksi Tuin hotellibrändi Tui Blue järjestää osassa hotelleistaan tekemistä ja tapaamismahdollisuuksia yksin matkustaville.

ShutterstockVinkit yksin matkustavalle
Yksin matkustaville on nykyisin tarjolla aiempaa enemmän yhden hengen hotellihuoneita.

Toistaiseksi hintaero yhden ja kahden hengen huoneiden välillä ei kuitenkaan ole suuri, joten tiukalla budjetilla matkustava saattaa päätyä yöpymään huokeammissa hostelleissa. Yksinäisen budjettimatkailijan kannattaakin vertailla huolellisesti hotellit, hostellit ja kodinvuokrauspalvelut.

Yksin risteilylle

Monet karttavat yksin risteilemistä, koska ovat kuulleet yhden hengen lisämaksusta risteilyaluksilla. Jos soolomatkustaja varaa kahden hengen huoneen yhdelle, risteilyalukset veloittavat siitä yleensä single supplement -hinnan eli yhden hengen lisämaksun. Lisämaksu voi olla noin kymmenestä prosentista sataan prosenttiin, eli pahimmillaan yksin matkustava maksaa tuplahinnan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Koska yksin matkustaminen lisääntyy, monet risteilyalukset ovat kuitenkin halunneet helpottaa yksin matkustamista. Erityisesti hiljaisempina risteilykausina voi löytää soolomatkustajille suunnattuja tarjouksia, ja pieni osa aluksista tarjoaa yhä mahdollisuutta varata hytti toisen yksin matkustavan kanssa. Tällöin risteilyaluksen työntekijät etsivät soolomatkailijalle sopivan, samaa sukupuolta olevan hyttikumppanin.

Monilla aluksilla yleisin matkustusmuoto on kuitenkin yhden hengen hytti. Yksi uranuurtajista on kuitenkin Norwegian Cruise Line, joka on tuonut soolohytit osaan laivoistaan jo vuonna 2010. Aluksilla soolohytit on sijoitettu keskenään samalle alueelle, ja niitä yhdistää yhteinen oleskeluhuone. Yhteisessä olohuoneessa helpotetaan tutustumista muihin yksin risteileviin. Myös Celebrity Edgellä on yhden hengen huoneita, ja Celebrity Cruisesin verkkosivuilta voi lukea vinkkejä yksin risteilemiseen.

Pakettimatka soolona

Pakettimatkat ja erityisesti äkkilähdöt on usein suunniteltu kahdelle. Hotellihuoneet ovat kahden hengen huoneita, joten halvin hinta tulee yleensä kahden matkailijan jakaessa saman huoneen. Lähes kaikki suomalaiset matkanjärjestäjät huomioivat kuitenkin myös soolomatkustajat.

ShutterstockVinkit yksin matkustavalle
Yksin matkustaessa luontokohteisiin on helppo tutustua omassa rauhassa. Seuraa saa tarvittaessa osallistumalla matkanjärjestäjän retkille.

Muun muassa Aurinkomatkat, Tjäreborg ja Apollomatkat tarjoavat palvelua, jossa yksin matkustava saa matkan ilman lisämaksua, jos majoittuu tietyissä hotelleissa. Tiedot yksin matkaileville sopivista hotelleista löytää matkanjärjestäjien verkkosivuilta. Myös Tui on kerännyt yhdelle sivulle hotellit, joissa on tarjolla yhden hengen huoneita.

Jos aikoo viettää viikon yksin lomakeskuksessa, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lomakeskuksen tarjoamaan ohjelmaan. Esimerkiksi Tui Bluen hotellisovelluksesta voi tarkistaa ennen hotellin varaamista, millaista tekemistä hotelli tarjoaa yksin matkustavalle. Hotelleilla on myös oma keskustelualueensa sovelluksessa, josta voi nähdä, kuinka ahkerasti hotellin kävijät viestivät keskenään.

Jos matkakohteella ei ole väliä, matkanjärjestäjiltä voi pyytää suositukset parhaisiin yksin matkustavien kohteisiin.

>> Lue myös: Näin varaat edullisen äkkilähdön yhdelle – soolomatkailijan tietopaketti loman varaamiseen

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sokos Hotel Arina

Tyylikkäät huoneet ja Oulun paras sijainti: tällainen on uudistettu Sokos Hotel Arina

Valkoinen tuomiokirkko sinistä taivasta vasten

Helsingin hotellit – 25 majoitusvinkkiä pääkaupunkiin

Tallinnan uima-altaat

Tallinnan parhaat uima-altaat – 8 hotellia, joissa pääset uimaan

Hotel Iso-Syöte

Tunnelmallinen hotelli tunturin laella: tällainen on Iso-Syötteen putiikkihotelli

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja