Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Lentoemännät nimeävät yhden yllättävän paikan, johon eivät koskisi koneessa – oletko huomannut välttää?

Istockphoto artikkelin kuva
Lennot
Lentokoneessa et välttämättä tulisi ajatelleeksi, mitä kaikkea edessäsi olevassa säilytystaskussa on pidetty.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 05.04.2018
facebook   whatsapp

Lentokoneiden säilytystaskut kuhisevat bakteereja

Maalaisjärkikin kertoo, että lentokone on täynnä bakteereja. Satojen matkustajien ahtautuminen samaan pieneen tilaan jopa useita kertoja päivässä tarkoittaa sitä, ettei mikään paikka voi pysyä täysin puhtaana.

Lentokoneen likaisimpien paikkojen lisäksi tilaan mahtuu kuitenkin yllättäjä, jota ei välttämättä tulisi heti ajatelleeksi.

Kuulutko sinäkin matkustajiin, jotka tekevät olonsa mukavaksi ja asettavat kaikki tarpeelliset välineet ympärille lentoa varten? Edessä olevan istuimen selkänojaan kiinnitettyyn taskuun on helppo varastoida esimerkiksi tabletti tai kirja.

Ikävä kyllä taskuun sullotaan matkan aikana paljon muutakin. Nimettömänä pysyttelevät matkustamohenkilökunnan jäsenet paljastavat Reddit-palvelussa, etteivät itse laittaisi säilytyspaikkaan mitään.

Matkustamohenkilökunta tietää, että taskut kyllä tyhjennetään, mutta niitä ei varsinaisesti siivota. Eikä ihme – lentokoneessa on usein aikaa vain pintapuoliseen perussiistimiseen ennen kuin seuraavat matkustajat astuvat sisään edellisten poistuttua.

– Olen löytänyt ja nähnyt muiden löytävän säilytystaskuista kaikenlaista. Likaisia nenäliinoja, oksennuspusseja, alushousuja, sukkia, leikattuja kynsiä, purukumia ja puoliksi imeskeltyjä karkkeja.

Matkustamohenkilökunnan mukaan ihmiset myös käpertyvät usein ahtaille istuimille nukkumaan siten, että sujauttavat jalkansa taskuun. Varauksella voi suhtautua myös lentoyhtiön lehtiin ja katalogeihin, joita säilötään samassa taskussa.

Oma lukunsa on vaippojen vaihtaminen istuimien selkänojaan kiinnitettyjen tarjotinpöytien päällä tai viereisellä istuimella. Likaiset vaipat sujautetaan säilytystaskuun odottamaan hävittämistä. Myöhemmin seuraava matkustaja säilöö samaan paikkaan tablettinsa, joka siirtyy sieltä edelleen käsilaukkuun ja hotellihuoneen sänkyyn.

– En enää pysy laskuissa siinä, kuinka monta kertaa olen joutunut huomauttamaan matkustajille miten ällöttävää vaippojen vaihtaminen istuinpaikalla on, sanoo matkustamohenkilökunnan jäsen.

Miehistö kehottaa lentomatkustajia pakkaamaan mukaan käsidesiä tai puhdistusliinoja, joilla voi pyyhkiä esimerkiksi tarjotinpöydän ja muut pinnat.

Lue myös: Tiesitkö? Lentokoneet siivotaan jokaisen lennon jälkeen, mutta parhaimmillaan siivous hoituu vain viidessä minuutissa

Lähde: The Sun
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (42) Jätä kommentti

 1. No miksi noihin taskuihin ei ole olemassa kertakäyttöisiä suojapusseja. Ne olisi nopeasti vaihdettavissa joka lennon jälkeen. Ekologisuudesta kenenkään ei tarvitse muistuttaa koska lentäminen ei ole sitä muutenkaan.


 2. Työskentelin lentoemantana espanjalaisesssä yhtiössä 20 vuotta.Lensin Helsinkiin viikoittain. En koskaan sairastainut muuta kuin normaalin kausiflunssan. Koneessa tuli kannettua muutama oksennuspussi ja autettua matkustajia vessaan ja vessastä pois,sekä autettua sairastuneita matkustajia ja käsiteltyä jatesakkeja.Lopetin lentämisen 1988 .Mistä johtuu tämä hysteerinen bakteeripelko.


 3. Mammojen aivot sulaa sen jälkeen, kun kakara on pukattu. Eivät tajua edes sitä, että vaippoja ei vaihdeta lentokoneessa muualla kuin vessassa.


 4. Miksi niitä säilytystaskuja voi desinfioida, edes joskus vaikka kerran viikkoon..?

  Ainahan on bakteereja mutta yhtälailla on niitä ikäviä pöpöjä. Joutuisi kirjoittamaan niin pitkästi että neuvon vain että googlettakaa ohjeita hyvästä käsihygieniasta.


 5. “Miehistö kehottaa lentomatkustajia pakkaamaan mukaan käsidesiä tai puhdistusliinoja”
  Turvatarkastuksessa ottivat juuri tuon matkustamoon suunnitellun käsidesin pois. Oli kuulemma liian vahvaa.


 6. Lentoemot ovat harvemmin mitään ruudinkeksijöitä ja harvalla on ea-koulutusta raskaampaa lääketieteellistä pohjaa kommentoida bakteerivaaroista. Mielellään ovat kyllä neuvomassa joka alan asiantuntijoina.


 7. Kuvassa näytti olevan iloisia ja hymyileviä lentoemäntiä jonka ei voi mitenkään olla Finnairin koneesta.


  • Ei tuohon mitään ihmeellisempää ruudinkeksijää tarvita, lue 5min hygieniasta niin olet “ruudinkeksijä”. Monia asioita voi tietää ja osata ja oppia ilman että joka asiaa pitää kurssittaa vuosikaudet.


 8. Ai että käsidesiä mukaan? Mistä sitä saa ostettua desin vetoisessa pakkauksessa? Suurempaa kun ei käsimatkatavaroihin saa ottaa.


 9. Lomalle 5/19 nyt tiedän mihin en käsiäni tunge


  • Tuo on aivan totta. Lisäksi vältän koskemasta lentokoneen WC:ssä pytyn pohjaa sekä roskiksen sisältöön.


  • Ööö, jokaisesta ruokakaupasta ja apteekistahan noita saa ostettua!


 10. Pitää tuoda koneeseen omat siivousvälineet mukaan ?


  • Saavuin Espanjaan ja lähes heti sairastuin noroon. Onko mahdollista, että sain koneesta. Tietysti vuokra-asuntokin edellisiltä voi aiheuttaa. Pidän koneessa sen sallitun desin ja myös käytän.


 11. Moroviirus liikkeelle,Hyvä arki kaikille no:182 Var-Suomi,anita


 12. Kyllä lentokoneessa jokaikinen kohta on pöpöjä täynnä, kuten kaikissa muissakin liikenneneuvoissa !)))


 13. Siis voi nyt hittolainen! En aio alkaa kammota joka paikkaa mihin meen ja kosken. Perheet saa matkustaa vapaasti jo on idioottimaista et lapset ei ole tervetullu koneeseen! Koska joitakin kuulema penskat ahdistaa se ois kasvun paikka kato peiliin!


 14. Tubea voisi hyvin verrata Suomen ravintoloiden hygieniatasoon, mikä on
  huippuluokkaa, mitä taas ei lentokone ole,
  vaikka usein ruokailusta on molemmissa kyse.
  Eikä pienillä lapsilla ole samaa immuniteettia
  aikuiseen verrattuna; välttyä kaikenmaailman
  pöpöiltä sairauksineen.


 15. Vai kehoittaa miehistö matkustajan siivoamaan
  tarjotinpöydät yms. pinnat itse!
  Jo on törkeää, edes kertoa maksavalle
  asiakkaalle päivänselvää asiaa. Koneen ensimmäinen asia on taata matkustajille
  puhdas ympäristö, jonka siivouksen tekee sitten teistä kuka hyvänsä. Ei matkustaja!
  On teillä isot luulot itsestänne! Miehistö: rätit kouraan ja heti!


 16. Mutta kun minä olen ÄITI ja saan tehdä ihan mitä vaan, koska minä olen puskenut ulos tämän penikan. Perheet pois lennoilta, niin kaikilla on mukavaa.


 17. Taskuun voisi laittaa suojapussin, jota saa käyttää mutta ei ole pakko. Jos pussi on kiinnitetty taskuun, se jätetään paikoilleen, ja siivooja voi poistaa sen ja laittaa uuden “roskapussin”. Toinen hyöty tuosta suojapussista olisi että sinne laitetut tavarat voi tarkistaa kerralla ottamalla pussin ylös. Näin tavaroita ei unohdu koneeseen.


  • Tuo oli todella hyvä idea asettaa vaihdettavat muovipussit selkänojataskuihin! Jos ei lentoyhtiön puolesta tule, tietää itse ainakin varata mukaan jatkossa. Kiitos ideastasi!


  • Tuo oli hyvä idea todellakin. Lisäksi kun usein kamat joita taskuun laittaa voivat olla esim.pieniä roskia mitkä vain putoavat pussin verkon rei’istä ulos, pussi estää niiden putoilun lattialle. Ihminen joka laittaa tärkeitä tavaroitaan kuten puhelimen ja kuulokkeet taskuun, ei niin helposti unohda sitä ja muita tavaroita jos kaikki saa kerralla mukaan lähtiessään koneesta, nostamalla pussin mukaan.


 18. No hyvä kun selvisi, ei sitten enää kannata lentää, kun bakteereja suorastaan kuhisee lentokoneet täynnä.


 19. No minä jos kuka lennän paljon,Yksityiskonelle,mutta myös reittilennoilla ,myös turistiluokassa. En ole koskaan sairastunut,että olisin jonkin bakteerin lentokoneiden pöytätasoista tai selkänojien takana olevista säilytyspusseista. Mukana ei ole edes käsidesiä,mutta kosteuspyyhkeitä kyllä köytän,varsinkin jos olen syönyt hedelmiä tai muuten käyttää pyyhettä. En siis ole koskaan edes pyyhkinyt pöytätasoa tai käsinojia.. Eikö ole niin,että bakteerikanta pitää olla,ettei ole liian steriilin puhdasta. Näin olen ymmärtänyt. Työssäni kättelen myös paljon ihmisiä. Monesti minulta on kysytty,kun Presidentin vastaanotolla kättelen 2000 vierasta,eikö bakteerit tartu juuri käsien välityksellä. Näin voi olla,mutta käsienpesulla siitä selviää.


 20. Olisiko jo aika lopettaa pöpökammon lietsominen lentokeneessa matkustettaessa. Samat pöpöt kulkee mukanamme joka puolella. Ei ole vaarallista.


 21. Siis voi yhyren kerran….

  Kuinka kukaan voi selvitä hengissä moisesta tappajabakteerikolojen ja yskävirussateiden suljetusta putkesta?

  Ruvetaan myymään lentoja varten desinfioituja kertakäyttö sukelluspukuja hengityssuodattimilla. Business-luokkaan sisältyy lisäksi vetysuperoxidi suihku VIP- loungessa ja ateriana sukkula-astronauteilta lentojen loputtua ylijäänyttä sädetettyä tofubruleeta.


 22. No hyvä kun selvisi, ei sitten enää kannata lentää, kun bakteereja suorastaan kuhisee lentokoneet täynnä.


 23. miten sen käsidesin sinne koneeseen saa kun se luokitellaan palonaraksi nesteeksi? Sinne turvatarkastukseen se jää joten ei ole mitään iloa siitä kenellekkään.


  • Eipä ole koskaan takavarikoitu ja ihan näkyvillä ovat olleet siinä litran pussissa turvatarkastuksessa…


 24. Yllättävä etä lentoemännät ovat tätämieltä. Itse olisin wc,n ovi ja kahva sisäpuolta.. Siinä voisi ollaa esim. ehkä mahdollisesti olisi ollut tulevia insinöörejä ko. ovesa tai ihan vaan pa,,,aa.


 25. Lennän paljon ja käytän aina tuota taskua ilman mitään ongelmaa.


 26. En ole kymppikerhokainen, naitiin kuitenkin yhden stuerttikollegan kanssa viidessä tonnissa.


  • Ruvetaanko tässä mittelemään lentokorkeudesta? 5000 metrin ennätyshän on rikottu jo kauan sitten…!


 27. Olenkin miettinyt, jotta miten saisin pussukallisen käsidesiä salakuljetettua käsimatkatavaroissa lentokoneeseen, eikös nuo nestemäiset purnukat ole vähän kiellettyjä ?


  • Osta valmiiksi pakattuja desinfiointiliinoja.
   Kohteessakin helppo pitää aina yksi taskussa.


  • Koneeseen saa tuoda läpinäkyvässä pussissa litran nestettä, kunhan yksikään pakkaus ei ylitä 100 millilitraa. Kyllä tuohon määrään saa siis aikalailla tuoda nestemäistä desinfiointiainettakin.


 28. “Oma lukunsa on vaippojen vaihtaminen istuimien selkänojaan kiinnitettyjen tarjotinpöytien päällä tai viereisellä istuimella.”

  Ei ole Rantapallon toimittaja tai lähteen edustaja koskaan matkustanut lentokoneessa.

  Se tarjotin ei nimittäin ole kiinni edessä olevan selkänojassa vaan alempana istuimen rakenteessa. Eli vaikka edessä istuva kallistaa tuolinsa nukkuma-asentoon niin pöytä pysyy samassa asennossa.


  • Kun sen lisäksi muistaa sen, että sen alkoholipitoisuus on maksimissaan 70%. Tätä vahvempia ei saa edes ruumaan.


 29. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.