Hyppää sisältöön

Kuinka monta kertaa lennolla pitäisi todella nousta jaloittelemaan? Vastaus saattaa yllättää

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 08.06.2022
Ikävä vaara vaanii lentomatkustajia, jotka eivät nouse jaloittelemaan matkan aikana.

Kerran tunnissa ylös lennolla

Useimmat matkustajat ymmärtävät, että lennolla tulisi nousta välillä ylös jaloittelemaan veritulppariskin torjumiseksi. Mutta tiesitkö, kuinka paljon liikkumista on tarpeeksi?

Matkailusivusto Condé Nast Travelerin haastattelema amerikkalaislääkäri Aaron Aday muistuttaa, ettei jaloitteluun ole olemassa selvää reseptiä. Aday kuitenkin kehottaa matkustajia nousemaan ylös kerran tunnissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käytännössä harva lentomatkustaja noudattaa neuvoa tai on edes tietoinen siitä. Lyhyillä muutaman tunnin lennoilla monet pinnistelevät paikoillaan koko matkan ajan nousematta ylös kertaakaan. Kaukolennoilla on pakko käydä vähintään vessassa.

Paikallaan pysymisen syynä on ehkä laiskuus tai haluttomuus luovia tietä ahtaalla käytävällä. Osittain liikkumiseen vaikuttaa turvavyövalo: jos lennolla on voimakasta turbulenssia, pyydetään matkustajia istumaan paikoillaan turvavyöt kiinnitettyinä.

Useimmat ikkunapaikalla istuvat matkustajat myös kokevat kiusalliseksi pyytää käytävä- ja keskipaikoilla istuvia tuntemattomia nousemaan ylös, jotta he pääsevät vessaan tai jaloittelemaan.

Kanadalaisen McMaster Universityn professori Gordon Guyatt vahvistaa Condé Nast Travelerille, että ikkunapaikalla istuvat matkustajat pysyvät paikallaan pidempään, kuin haluaisivat, eivätkä nouse jaloittelemaan yhtä helposti kuin käytäväpaikkalaiset.

Lennolla liikkumista voi edesauttaa muutamalla yksinkertaisella keinolla, joista helpoin on käytäväpaikan varaaminen. Tällöin voit nousta ylös aina kun haluat, ja jalkojen liikuttelulle omalla paikalla on enemmän tilaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aina liikkuminen ei edellytä ylös nousemista. Jo lentokoneen istuimella toteutettava jalkajumppa saa veren kiertämään. Yksinkertaisimmillaan liikkeet voivat olla nilkkojen pyörittelyä, jalkojen venyttelyä sekä pohjelihasten jännittämistä ja rentouttamista.

Lennolla ei myöskään koskaan saisi ottaa unilääkettä – ei edes silloin, kun kyseessä on kaukolento. Pitkällä lennolla on vielä tärkeämpää muistaa säännöllinen liikkuminen tai jalkajumppa.

Lue myös: Kuinka paljon lennolla tulisi oikein juoda vettä? Vältä ikävä olotila helpon ohjeen avulla

Lähde: Condé Nast Traveler
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja