Hyppää sisältöön

Jätskiä, uintia ja turistiretkiä – tavallisessa lomassa on useita hetkiä, jolloin voit altistua hepatiittitartunnalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.11.2022
Matkustamisen suosio on jälleen kasvanut ja perhelomia varataan myös kaukomaille. Hepatiittivirukset ovat yleisiä tartuntatauteja matkailijoiden keskuudessa, ja ne voivat tarttua yllättävistäkin tilanteista.

Matkustamisen suosio on jälleen kasvanut ja perhelomia varataan myös kaukomaille. Hepatiittivirukset ovat yleisiä tartuntatauteja matkailijoiden keskuudessa, ja ne voivat tarttua yllättävistäkin tilanteista.

Hepatiittiriski on syytä muistaa matkalle lähtiessä

Lomamatkalla on tarkoitus vaihtaa vapaalle, kokeilla uusia asioita ja vierailla uusissa paikoissa. Talven alkaessa yhä useampi suuntaa ajatukset lomamatkaan ulkomaille, esimerkiksi Kaakkois-Aasian suosittuihin matkailukohteisiin. Vaikka Suomessa ei ole suurta riskiä saada hepatiittitartuntaa, ulkomailla olosuhteet ovat erilaiset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi tavallisen suomalaisperheen Thaimaa-loman aikana on useita tilanteita, joissa hepatiitin tartuntariski on mahdollinen. Tässä niistä muutamia.

Pakettimatka ja hyvä hotelli

Suomalainen perhe ottaa pakettimatkan Thaimaahan ja yöpyy kaksi viikkoa viiden tähden hotellissa.

Toisin kuin voisi luulla, hepatiittiviruksen tartuntariskillä ei ole mitään tekemistä hotellin tason tai matkan pituuden kanssa. Tartunnan voi saada myös tasokkaassa hotellissa, jos kohdemaassa on korkea tai kohtalainen tautiriski. Hotellien uima-altaiden vedet, wc-tilat tai jääkuutiot voivat olla hepatiitti A:n tartunnan lähteitä.

Erityisesti korkean hygienian maista alhaisen elintarvikehygienian maihin matkustavat matkailijat ovat taudille alttiita. Siksi korkeatasoinen hotelli ei ole riskitön.

Retki matkailijoiden suosimaan kohteeseen

Perhe lähtee matkailutoimiston järjestämälle temppeliretkelle päiväksi.

Päivän aikana perhe käyttää julkisia wc-tiloja. Käsien huolellinen pesu myös lomamatkalla on tärkeää, sillä hepatiitti A -tartunnan voi saada yleisistä wc-tiloista – myös sen oman hotellin vessasta. Erilaiset tartuntataudit leviävät helposti julkisten tilojen ovenkahvoista.

Hepatiitti A tarttuu virusta erittävän ihmisen ulosteiden välityksellä. Useimmiten sen voi saada ulosteiden saastuttaman veden tai ruoan kautta.

Retkellä perheen toinen lapsi loukkaa jalkansa liukastuessaan sateen kastelemalla temppelialueella.

Jalkaan tulee vertavuotava haava, joka vaatii toimenpiteitä. Tartuntariski hepatiitti B-virukseen on olemassa aina, kun kyseessä on verikontakti. Tämä tarkoittaa, että hepatiitti B voi tarttua myös lääketieteellisten hoitotoimenpiteiden kautta tai likaisten hoitovälineiden välityksellä.

>> Lue lisää hepatiitista Rokote.fi-sivustolta

GSKGSK
Rantapäivistä voi nauttia huoletta, kun rokotukset ovat kunnossa.

Ruokailua ja shoppailua ihmisvilinässä

Perhe vierailee kaupungilla ja käy syömässä ravintolassa.

Lämpimissä maissa kuumat ja hyvin kypsennetyt ruoat ovat se turvallisin vaihtoehto. Ruuasta voi saada hepatiitti A -tartunnan. Suurin tartuntariski on kylmänä tarjoillussa ruoassa. Esimerkiksi perheen nauttimat limut jäillä ja jälkkärijäätelöt ovat mahdollisia tartuntariskejä.

Kaupunkivierailulla perheen äiti käy pedikyyrissä ja isä vierailee lasten kanssa läheisen kauppakeskuksen pomppulinnassa.

Myös pedikyyrissä ja manikyyrissä on mahdollista saada verikontakti, ja siksi on olemassa riski hepatiitti B -tartunnalle. Sama riski voi piillä pikkulasten nujakoinnissa pomppulinnassa, kun vieras lapsi puree yllättäen perheen nuorinta poikaa.

Hepatiitti B on yleinen sairaus maailmalla, ja WHO:n arvion mukaan noin 257 miljoonaa ihmistä elää kroonisen infektion kanssa. Tautia esiintyy eniten Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa, mutta myös Välimeren itäisillä alueilla.

>> Tarkista Rokote.fi-sivustolta, esiintyykö matkakohteessasi hepatiittia.

Skootteriretki läheiselle rannalla

Perhe vuokraa skootterit yleisestä vuokraamosta ja ajaa läheiselle rannalla.

Hyvän hygienian noudattaminen lomamatkalla on tärkeää, mutta kaikkialla se ei onnistu. Skootterivuokraamossa kypärät, laitteet ja muut varusteet ovat kiertäneet monen ihmisen kautta, ja vuokraaja ei voi olla varma niiden hygieenisyydestä.

Hepatiitti A -virus voi yhtä hyvin tarttua ovenkahvoista kuin skootterin ohjaustangosta.

Suojaa itsesi ja perheesi rokotteella

Hepatiittiviruksilta voi suojautua rokotteella. A- ja B-hepatiittia vastaan voi ottaa joko yhdistelmärokotteen tai erilliset rokotteet.

Jotta matkustajalla on hyvä suoja virusta vastaan, rokotukset tulee ottaa hyvissä ajoin, usein jopa useita viikkoja ennen matkaa. Rokotteet otetaan sarjana ja vain loppuun asti otettu sarja antaa pitkäkestoisen suojan.

Fiksu matkailija tarkistaa aina kohdemaan rokotussuositukset, vaikka matkustaisi vain Euroopan sisällä.

Jos sinulla on kysyttävää hepatiitista tai sen ennaltaehkäisystä, käännythän hoitajan tai lääkärin puoleen.

10/2022, NP-FI-TVX-ADVR-220001

ILMOITUS: GSK

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luteiden takia matkalaukkua ei kannata säilyttää hotellihuoneen lattialla

Yksi helppo asia, mikä jokaisen kannattaisi tehdä hotellihuoneessa – voi pelastaa matkasi

Sairaalta matkustajalta voidaan evätä pääsy lennolle

Voidaanko sairaalta matkustajalta kieltää pääsy lennolle? 6 asiaa, jotka tulee ottaa huomioon

Märällä paperilla täytetyt pahvikupit auttavat korvakipuun lennolla

Tätä lentoemäntien nerokasta niksiä et olisi ikinä keksinyt itse – kuulostaa oudolta, mutta poistaa korvakivun

Miten allergiat vaikuttavat lentämiseen?

Toisille jokainen lento voi olla hengenvaarallinen riski – tiesitkö, millaisia uhkia allergioihin liittyy matkustamossa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja