hero taustakuva

Miksi lentokoneeseen saa viedä nesteitä vain 100 ml pakkauksissa? Väliaikaiseksi tarkoitettu kielto pysyy voimassa

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Sinäkin olet todennäköisesti miettinyt, miksi lentokoneeseen vietävät nesteet on rajoitettu 100 millilitran pakkauksiin.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 22.08.2019
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Rajoituksella estetään räjähteiden kuljettamista

Oletko koskaan miettinyt käsimatakatavaroita pakatessasi, miksi lentokoneeseen saa viedä nesteitä vain 100 millilitran pakkauksissa ja miksi niiden on mahduttava yhden litran uudelleen suljettavaan, läpinäkyvään muovipussiin?

Säännöllä pyritään ehkäisemään ja rajoittamaan nestemäisten räjähteiden kuljettamista matkustamoon. Monet muistavat ajan ennen rajoituksia, sillä nestekielto astui voimaan 10. elokuuta 2006. Syynä nesteiden rajoittamiseen oli Isossa-Britanniassa sattunut terrorismiepäily, joka tuli tunnetuksi nimellä liquid bomb plot.

Terroristijärjestö al-Qaidan itsemurhapommittajat suunnittelivat iskua Atlantin yli lentävillä lennoilla. Miehet suunnittelivat seitsemän lentokoneen räjäyttämistä nestemäisillä, vetyperoksidia sisältävillä räjähteillä. Räjähteet oli tarkoitus salakuljettaa lentokoneisiin virvoitusjuomapulloissa, mikä paljastui ennen kuin tekijät nousivat lentokoneeseen.

Terroriteko estettiin väliaikaiseksi tarkoitetulla nestekiellolla, joka jäi myöhemmin käyttöön 100 millilitran rajoituksena kaikille matkustajille ympäri maailman.

Uusi tekniikka voi poistaa nesterajoituksen

Nesterajoituksen oli Euroopan komission mukaan tarkoitus olla vain väliaikainen varotoimenpide lentokentällä. Siitä huolimatta käytäntö on säilynyt tähän päivään saakka.

Elina Venttola
Pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa matkustaminen yleistyy, ja monia harmittavat lennon nesterajoitukset. Tulevaisuuden tekniikalla räjähteitä pystyttäneen tunnistamaan helpommin.

Helpotusta pakkaamiseen saattaa olla luvassa, sillä lentokenttien turvatarkastusten kehittyessä myös räjähteiden havaitseminen helpottuu. Nopeaa helpotusta matkustamiseen lienee turha odottaa, sillä ratkaisu on ollut työn alla jo vuosia.

Isossa-Britanniassa uutta 3D-kuvaustekniikkaa on käytetty turvatarkastuksissa muiden muassa Lontoon Heathrow’n ja Edinburghin lentokentillä. 100 millilitran nesterajoitus on kuitenkin yhä voimassa, mutta uuden tekniikan ansiosta matkustajien ei välttämättä tarvitse pussittaa tai poistaa nesteitä matkalaukusta läpivalaisua varten.

Myös Helsinki-Vantaan lentokentällä kuvantamistekniikka kehittyy, sillä lentoaseman uusissa läpivalaisulaitteissa on algoritmi, joka tunnistaa räjähteitä automaattisesti.

Lähde: The Telegraph, The Scottish Sun
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Jaa että tiedänkö syyn? Kyllä tiedän, mutta se ei ole jutussa mainittu. Turvallisuus on vain tekosyy, todellinen syy on se, että lentoasemille on aivan tolkuttoman hyvää bisnestä myydä matkustajalle neljällä eurolla limsapullo, jonka hän olisi muuten ostanut marketista alle eurolla.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.