Hyppää sisältöön

Matkalaukulla on väliä – vertaile, millainen laukku sopii tulevaan lomaasi

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 28.05.2019
Sopivan matkalaukun valintaan kannattaa käyttää aikaa, sillä yksi laukku ei välttämättä ole paras valinta kaikille matkoille. Mikä näistä on seuraavan lomasi valinta?

ILMOITUS

Kova matkalaukku: lennolle

Perinteisin matkalaukku on kova laukku, ja sellainen onkin hyvin tuttu näky lentokentillä. Kovapintaisessa matkalaukussa on lukuisia hyviä puolia, joiden vuoksi matkailijat päätyvät valitsemaan usein juuri kovan matkalaukun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kovapintainen matkalaukku on turvallinen valinta, sillä se suojaa tavaroita laukun sisällä. Tästä syystä se sopii erinomaisesti lentomatkalle ja varsinkin ruumaan, jossa kuljetettavat laukut voivat joutua paikoin hyvinkin kovakouraiseen käsittelyyn. Kovan kuoren lisäksi toinen hyvä turvaominaisuus on laukuissa usein oleva salpalukko, joka on jykevä lukitusmekanismi, minkä ansiosta tavaroiden varastaminen ei onnistu helposti.

Jos kaipaat lisäturvan sijaan keveyttä, valitse vetoketjulla suljettava matkalaukku, joka on salpalukollista kevyempi ja joustavampi.

SamsoniteSamsonite
Kovakuorinen matkalaukku on perinteisin valinta, sillä kova kuori suojaa sisällä olevia tavaroita.

Tuplarenkaat helpottavat laukkujen siirtelyä, sillä ne tekevät laukusta kevyen ja vakaan kuljettaa. Tuplarenkaat ovat jo aika lailla perusominaisuus matkalaukuissa, mutta jos aiot kuljettaa matkalaukkuja reissulla paikasta toiseen jalkaisin, varmista tuplarenkaiden kuuluvan laukkusi varusteluun.

Kovapintaisen matkalaukun merkittävin miinuspuoli on sen paino, sillä se on usein painavampi kuin monet muut laukkutyypit. Laukkuvalmistajat panostavat kuitenkin toinen toistaan kevyempiin laukkuihin, mutta satsaamalla keveyteen ei kuitenkaan tarvitse luopua turvallisuudesta: Samsoniten kevyintä ja kestävintä matkalaukkumateriaalia on lähes mahdotonta saada viillettyä rikki.

Kangaspintainen matkalaukku: automatkalle ja mökille

Kovan matkalaukun vastapainoksi saatavilla on myös pehmeitä, kangaspintaisia matkalaukkuja. Esimerkiksi automatkalle mainiosti sopivan pehmeän laukun materiaali on joustavaa. Laukussa on myös taskut, joten tärkeimmät tavarat voi sujauttaa näppärästi laukun kannessa oleviin taskuihin.

SamsoniteSamsonite
Pehmeä matkalaukku on helppo valinta, jos kuljet matkalla paikasta toiseen esimerkiksi autolla.

Perinteisten matkalaukkumallien lisäksi kangaspintaisia matkalaukkuja ja myös kassimallisina, ja renkailla varustettu matkakassi sopii mainiosti esimerkiksi mökkireissulle.

Samsoniten Eco-matkalaukut on valmistettu kierrätysmateriaaleista, muun muassa PET-muovipulloista.

Lentolaukku: lyhyet kaupunkilomat

Käsimatkatavaralaukun mitat täyttävä lentolaukku on erinomainen valinta tyypillisesti muutaman päivän mittaisille matkoille. Lentolaukkua käyttäessäsi vältyt laittamasta laukkua ruumaan, etkä myöskään joudu odottelemaan laukkua matkatavarakarusellista lennon jälkeen.

Pieni laukku sopii näppäryytensä ansiosta erinomaisesti esimerkiksi juna-, bussi- ja laivamatkailuun. Pienen kokonsa ansiosta laukku pysyy kevyenä, jolloin sen jaksaa nostaa helposti hattuhyllyllekin.

Lentolaukkujen maksimikoko vaihtelee lentoyhtiöittäin, joten kokorajoitukset on syytä tarkistaa lentoyhtiökohtaisesti ennen matkaa. Yleinen koko on 55 cm x 20 cm x 40 cm.

Muista nämä laukkua valitessasi

  • Mitä pidempi matka, sitä suurempi laukku. Kahden viikon mittaiselle matkalle sopii parhaiten noin 75 cm kokoinen laukku, joka riittää kahden hengen matkalaukuksi esimerkiksi viikon mittaisilla matkoilla.
  • Yhden viikon mittaisille matkoille suositellaan noin 69-senttistä matkalaukkua.
  • Ruumalaukun mittarajoitukset ovat tavallisesti 158 senttimetriä, kun lasketaan yhteen korkeus, leveys ja syvyys. Tätä suuremmasta matkatavarasta voi joutua maksamaan lisämaksun.
  • Ruumalaukun painorajoitus on useimmiten 20–23 kiloa.
  • Matkalaukun rikkoutuessa ei välttämättä ole pakko ostaa uutta, sillä muun muassa Samsoniten ja American Touristerin matkalaukkuihin saa hankittua helposti varaosia.

Lähde ja kuvat: Samsonite

ILMOITUS

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pakkausvinkit

Näin pakkaat kuin ammattilainen – 10 helppoa pakkausvinkkiä

Matkalaukku

Reissaajan opas – tällainen on hyvä matkalaukku

Matkalaukku

Tässäkö ratkaisu pakkausongelmiin? Uusi matkalaukkukeksintö sisältää hyllyt!

Näin valitset sopivan rinkan

Reppureissaajan rinkka: näin valitset sopivan!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja