Näin matkustat pelkillä käsimatkatavaroilla – pieni laukku voi riittää helposti vaikka viikon mittaiselle lomalle
Lähde matkaan pelkillä käsimatkatavaroilla
Käsimatkatavaroilla matkustaminen aiheuttaa monille ongelmia tiukkojen pakkaussääntöjen vuoksi, sillä esimerkiksi nesteitä saa olla mukana vain rajattu määrä. Hyvällä suunnittelulla ja valmistautumisella käsimatkatavarat riittävät kuitenkin pidemmällekin matkalle.
Pelkillä käsimatkatavaroilla matkustaminen herättää monenlaisia mielipiteitä: toiset nauttivat pienen laukun tuomasta vapaudesta, toiset taas haluavat matkustaa lentokentillä ilman mukana olevaa laukkua ja kaipaavat ympärilleen runsaasti tavaraa myös lomalla.
Useimmille käsimatkatavaroilla matkustaminen on budjettivalinta, sillä niin halpalentoyhtiöiden kuin nykyisin monien perinteistenkin lentoyhtiöiden halvin lentolippu sisältää tavallisesti pelkästään käsimatkatavarat. Ruumalaukku maksaa tavallisesti muutamia kymppejä, mutta erityisesti lyhyillä matkoilla joilla on helppo pärjätä pienellä tavaramäärällä, monet matkustavat mieluiten vain käsimatkatavaralla.
Lue vinkit käsimatkatavaroilla matkustamiseen ja lähde reissuun kevyillä kantamuksilla!
1. Hanki sopivan kokoinen laukku ja noudata lentoyhtiöiden ohjeita
Lentoyhtiöiden käsimatkatavaran koko- ja painorajoitukset vaihtelevat yhtiöittäin, mistä syystä matkustajan on syytä tarkistaa sallitun matkatavaran koko ja paino aina ennen lentomatkaa. Yleisesti suurin sallittu koko on 56 cm x 45 cm x 25 cm, mikä on käytössä esimerkiksi Finnairilla. Suomalaisten usein käyttämällä Norwegianilla rajoitukset ovat huomattavasti tiukemmat, sillä norjalaisyhtiön kyydissä perushintaan sisältyy vain 30 x 20 x 38 cm -kokoinen matkalaukku. Lisämaksusta suurin sallittu käsimatkatavarakoko on 55 cm x 40 cm x 23 cm.
Koon lisäksi myös painorajoitukset vaihtelevat. Finnair esimerkiksi sallii economy-luokan matkustajille korkeintaan kahdeksan kilon painoiset käsimatkatavarat, kun taas Norwegianin perusmatkustajat saavat tuoda matkustamoon kymmenen kilon edestä käsimatkatavaraa.
Laukun valinta onkin hyvin tärkeää käsimatkatavaroilla matkustaessa, ja matkustamossa näkee runsaasti niin matkustamokokoisia vetolaukkuja kuin pehmeitä laukkujakin. Valinnassa on tärkeintä miettiä omia tarpeita: oletko valmis kantamaan laukkua selässäsi vai haluatko mieluummin vetää sitä perässäsi? Myös laukun paino tyhjänä on tärkeä asia huomioida erityisesti silloin, kun matkustat käsimatkatavaroilla.
2. Tee pakkauslista ja suunnittele matkan vaatevarasto etukäteen
Pelkillä käsimatkatavaroilla matkustaminen edellyttää hieman ennakkosuunnittelua. Kun pakkaustilaa on rajoitetusti, on erityisen tärkeää että mukana ovat vain välttämättömät tavarat, eikä mitään turhaa. Sopivien vaatteiden valitseminen matkalle helpottuu huomattavasti suunnitelmallisen pakkauslistan avulla.
Selvitä pakkauslistaa varten seuraavat asiat: matkan kesto, matkapäivien ohjelma ja kohteen sääennuste matkapäiville. Valitse etukäteen päivän ohjelmaan ja sääennusteeseen sopivat vaatteet ja tee niistä lista. Jos mahdollista, pakkaa mukaan toisiinsa sopivia vaatteita, joten voit yhdistellä samoista vaatteista useita eri asuja. Pakkaa mukaan esimerkiksi housut, joita voit käyttää useiden paitojen kanssa.
Kun olet tehnyt listan ja nostanut tarvitsemasi vaatteet esille, käy ne vielä kerran läpi. Onko mukana jotain turhaa, mitä voisit vielä jättää kotiin? Ota mukaan vain välttämättömät ja vaatteet, joita tulet varmasti tarvitsemaan matkasi aikana.
Viikon mittaiselle matkalle pakatut vaatteet riittävät usein myös pidemmälle reissulle, jos sinulla on matkan aikana pyykinpesumahdollisuus.
3. Pakkaa vaatteet mahdollisimman pieneen tilaan
Vaatteiden pakkaaminen pieneen tilaan on helppoa, mutta vaatii muutamia niksejä. Paras tapa saada vaatteet mahdollisimman pieneksi on rullata ne tiiviiksi ja pakata ne pieneen pussiin tai vaikkapa pakkauskuutioon ennen laukkuun laittamista. Näin saat ilmat puristettua pois vaatteista ja ne vievät huomattavasti vähemmän tilaa.
Hyödynnä myös kaikki mahdollinen tila laukussasi. Rullaa esimerkiksi t-paidat, sukat ja alushousut kenkien sisälle, jolloin kenkiin ei jää tyhjää tilaa ja ne pysyvät matkalaukussa myös muodossaan.
4. Vaihda nestepakkaukset pieniin ja nesteettömiin vaihtoehtoihin
Tiukat nesterajoitukset tuovat päänvaivaa monille matkailijoille, sillä käsimatkatavaraan on sallittua pakata korkeintaan 100 millilitran kokoisia nestepakkauksia, joiden on mahduttava litran kokoiseen, uudelleensuljettavaan ja läpinäkyvään pussiin.
Hanki käsimatkatavaramatkailua varten pieniä uudelleentäytettäviä nestepakkauksia ja täytä ne omilla suosikkituotteillasi. Tämä on myös hyvä aika kaivaa varastosta pienet testipakkaukset shampoita, kosteusvoiteita ja muita nestemäisiä tuotteita, sillä ne vievät hyvin vähän tilaa ja ovat riittävät lyhyillä matkoilla.
Voit myös miettiä oletko valmis vaihtamaan nestemäisiä tuotteita kiinteään muotoon. Nykyisin on saatavilla saippuamuodossa valtavasti eri tuotteita, ja esimerkiksi shampoon, vartalonpesuaineen, aurinkorasvan, sheivausvaahdon sekä kasvojen puhdistusaineen voi vaihtaa kiinteään muotoon helposti. Tällöin niitä ei tarvitse edes pakata nestepussiin, joten säästät runsaasti tilaa muita nestemäisiä tuotteita varten.
5. Muista myös sallittu pikkulaukku
Varsinaisen käsimatkatavaralaukun lisäksi monet lentoyhtiöt sallivat matkustajien ottaa mukaan myös henkilökohtaisen matkatavaran. Se tarkoittaa yleensä tietokone- tai kameralaukkua, pientä reppua tai pientä käsilaukkua. Henkilökohtaisen matkatavaran on oltava sen kokoinen, että se mahtuu edessä olevan istuimen alle.
Esimerkiksi Finnair sallii matkustajilleen korkeintaan 40 cm x 30 cm x 15 cm -kokoisen henkilökohtaisen matkatavaran varsinaisen käsimatkatavaralaukun lisäksi. Vaikka laukkuja saakin periaatteessa olla kaksi, tulee niiden yhteispainon olla kuitenkin annetun maksimipainon sisällä, eli Finnairin tapauksessa korkeintaan kahdeksan kiloa.
>> Lue myös: Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?
Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää