hero taustakuva

Älä tuhoa passiasi vahingossa – trendikäs suoja voi olla kaunis, mutta vääränlainen kotelo voi vahingoittaa passia

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Suojakotelo suojelee passia lialta ja kulumilta, mutta vääränlainen suojakotelo saattaa pahimmillaan tehdä passista käyttökelvottoman.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 30.01.2019
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Passin kunnosta säädetään laissa

Tiesitkö, että passin kunnosta säädetään laissa? Passinhaltijan on säilytettävä passiaan huolellisesti, ja lain mukaan passin omistaja vastaa passinsa kunnosta itse. Pahimmillaan huonokuntoinen passi voi estää pääsyn maahan.

Passin suojaamiseksi on saatavilla suojakuoria. Kuoria ostettaessa täytyy kuitenkin muistaa, että mikä tahansa kuori ei käy – osa suojakoteloista saattaa nimittäin olla passille jopa haitallisia.

Poliisihallituksen ylitarkastajan Juhani Ruudun mukaan tärkeintä kuoria ostettaessa on se, että kuoret ovat helposti irrotettavat, eikä kuoren kiinnitysmekanismi tai niiden materiaali vahingoita passin kansia tai sisältöä.

– Viranomaisen näkökulmasta olennaista on, että suojakuoret eivät millään tavalla vaikeuta passin käyttöä. Suojakuorten tulee olla helposti ja nopeasti irrotettavat. Passi tulisi esittää viranomaisille aina niin, ettei siinä ole mitään suojakuoria tai muutakaan ylimääräistä, joka hankaloittaa asiakirjan tietojen ja ominaisuuksien tarkastelua, hän tiivistää.

Vältä PVC-muovia

PVC-muovisia suojakoteloita on syytä välttää, koska osa PVC-muosisista suojakoteloista saattaa tarttua passin kanteen tai henkilötietosivuun. Kannesta voi silloin lähteä väriä ja henkilötietosivun pinta voi kärsiä.

Passikoteloa ostaessa kannattaakin siis tarkistaa sen valmistusmateriaali, sillä PVC-muovisella suojakotelolla voi olla passin säilytyksessä jopa haittaa.

PVC-muovia kannattaa varoa myös vaikkei omistaisikaan suojakuoria. Passia ei pidä säilyttää PVC-muovikorttien välittömässä läheisyydessä, koska PVC reagoi passin tietosivun muovin kanssa ja haurastuttaa sen rakennetta. PVC-muovi voi myös värjätä tai vaurioittaa kannen tekstien kultausta.

Säilytä puhtaassa ja kuivassa paikassa

Oikeanlainen suojakuori auttaa pitämään passin puhtaana liasta, mutta huolellinen passin omistaja tulee toimeen myös ilman suojakuoria. Tärkeintä on se, että säilyttää passia puhtaissa ja kuivissa olosuhteissa.

Passi ei saa altistua nopeille lämpötilan ja kosteuden muutoksille tai jatkuvalle auringonvalolle. Se ei saa myöskään vääntyä tai taittua, jottei passissa oleva siru vioitu. Myös vesi ja muut liuottimet voivat hapettaa sirun rakenteita ja vioittaa sitä. Lisäksi passin sirua ei saa altistaa hankaussähkölle tai muille sähkönpurkauksille eikä magneetti- tai mikroaaltokentälle, jotka voivat vioittaa sitä.

Passin säilytysohjeet voi kerrata uuden passin mukana tulevasta saatekirjeestä.

Teksti: Elina Venttola
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

  Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.