Hyppää sisältöön

Huomioi nämä viisi asiaa turvatarkastuksissa, kun matkustat Israeliin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 12.12.2018
Israelin lentokenttien turvatarkastus yksi maailman tarkimpia. Lue viisi asiaa, jotka matkailijan on syytä muistaa, kun saapuu ja poistuu Israelin lentokenttien kautta.

1. Pidä lentokentällä annettava maahantulokortti tallessa

Israelin lentokentillä ei leimata passeja, vaan matkailijalle annetaan paperinen, pankkikorttia pienempi maahantulokortti. Kortti on syytä pitää tallessa koko matkan ajan, sillä sitä tarvitaan maasta poistuessa.

Maan suurin lentokenttä Tel Avivissa on antanut maahantulokortin matkailijoille jo vuodesta 2013, mikä helpottaa matkailijoiden kulkua muun muassa Arabiemiraatteihin. Arabiemiraatteihin matkustaessa Israelin leima on saattanut estää pääsyn maahan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Varaudu kertomaan hotellin nimi

Kun matkailija saapuu Israeliin, maahantulotarkastus muistuttaa käytäntöjä muualla maailmassa. Rajavirkailijat haluavat tietää, onko matkailija ollut maassa aikaisemmin ja mitä tarkoitusta varten hän matkustaa maahan.

Tarkastusta jouduttaa se, että matkailijalla on muistissa majoituspaikkojen nimi, sillä toisinaan lentokentällä halutaan tietää, mihin matkailija suuntaa ja mistä hänet tavoittaa matkan aikana. Käytäntö on yleinen monissa muissakin maissa, esimerkiksi Marokossa.

3. Maasta poistuminen kestää kauemmin kuin maahan tuleminen

Vaikka Israeliin mennessä tarkastus on melko sujuva, paluumatkalle kannattaa varata vähintään kolme tuntia aikaa. Maasta poistuessa rajatarkastuksessa on yksi vaihe enemmän, eli ennen varsinaiseen turvatarkastukseen pääsyä matkailijat läpäisevät haastattelun, jossa kysytään muun muassa matkatavaroista ja matkailijan mahdollisista kytkökisistä paikallisiin.

Haastattelu saattaa yllättää kiireisen matkailijan, sillä erityisesti ryhmän kanssa matkustaessa ja ruuhka-aikoina tarkastus pidentää lentokenttämuodollisuuksia.

4. Palvelua voi jouduttaa lisähintaan

Lentokentän turvatarkastusta voi jouduttaa, jos maksaa lisähintaa. Vip-palvelua tarjotaan ryhmille, jotka haluavat päästä nopeammin haastattelusta, lähtöselvityksestä ja turvatarkastuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vip-palvelulla ryhmien luvataan läpäisevän turvatarkastuksen kolmen tunnin sijaan kahdessa tunnissa.

5. Valmistaudu itseään toistaviin kysymyksiin

Israelin turvatarkastus keskittyy matkatavaroita enemmän ihmisiin ja heidän tarkoitusperiinsä, mikä on hyvä muistaa lentokentällä. Useimmille matkailijoille lentokentän haastattelu on nopea ja yksinkertainen, mutta osa voi joutua vastaamaan yksityskohtaisempaan tenttaukseen.

Usein lentokentällä kysytään, onko matkailija saanut esimerkiksi lahjoja maasta. Joskus kysymykset voivat mennä yksityiskohtiin kuten siihen, montako kenkäparia matkalaukussa on. Monesti kysytään myös, onko matkaan kuulunut käynti Länsirannalla tai Betlehemissä.

Tavallisella matkailijalla ei ole syytä huoleen, sillä tarkastus kuuluu lentokenttävirkailijoiden työhön. Samat kysymykset voivat toistua useasti ja haastattelu voi tuntua pitkältä, mutta haastattelun jälkeen turvatarkastus jatkuu normaalisti.

Teksti ja kuva: Elina Venttola

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Helsinki-Vantaan turvatarkastus

Turvatarkastukset helpottuvat Espanjassa ensi vuonna – nesteet ja elektroniikan voi jättää laukkuun läpivalaisun ajaksi

Helsinki-Vantaan turvatarkastus

Helsinki-Vantaan turvatarkastuksen uudistus on valmis – käsimatkatavaroissa saa kuljettaa kaksi litraa nesteitä

Helsinki-Vantaan turvatarkastus

Yllättikö ruuhka Helsinki-Vantaalla? 12 eurolla pääset turvatarkastuksen ohituskaistalle, mutta palvelu on saatavana vain loungen asiakkaille

Helsinki-Vantaan lentoasema

Näin toimit lentokentällä – matkustajan opas ensimmäiselle lennolle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja