Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Yllättikö turvatarkastus vaihtokentällä? Tästä syystä vaihtomatkustaja voi joutua turvatarkastukseen

Elina Venttola artikkelin kuva
Lennot
Jouduitko turvatarkastukseen koneenvaihdon yhteydessä, vaikka olit läpäissyt tarkastuksen jo lähtökentällä? Tässä syy!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 18.07.2019
facebook   whatsapp

Turvallisuus ohjaa kaikkia lentoaseman toimintoja

Turvatarkastus on lähtölentokentällä odottava tuttu rutiini, jonka jälkeen on mukava koota tarpeelliset tavarat helposti saataville: täyttää vesipullo, poimia tärkeimmät kosmetiikkatuotteet nestepussista käsilaukkuun tai taskuun ja pakata kannettava tietokone takaisin käsimatkatavaralaukun pohjalle. Mukavuudesta ei kannata kuitenkaan nauttia liian aikaisin, sillä vaihtomatkustajia saattaa odottaa ensimmäisen lennon jälkeen yllätys, kun edessä on jälleen turvatarkastus.

Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla vaihtomatkustajia tarkastetaan säännöllisesti, ja sama tapa on voimassa muissa EU-maissa. Syynä tähän ovat eri maiden vaihtelevat turvallisuuskäytännöt.

Jos turvatarkastusta ei ole lähtömaassa suoritettu EU:n turva-asetusten vaatimuksien mukaisesti, matkustaja ohjataan turvatarkastukseen ennen seuraavalle lennolle siirtymistä. Toiseen kertaan tehdyn turvatarkastuksen tarkoituksena on taata EU-maiden yhteisen turvallisuustason pysyvyys, eikä EU-kentiltä lähde eteenpäin muita kuin turva-asetusten mukaisesti tarkastettuja matkustaja ja matkatavaroita.

Euroopan Unionin ulkopuolella turvatarkastukset voivat erota muun muassa nesteiden koon, varsinaisen turvatarkastamisen sekä pakkaamisen osalta. Myös ruumatavaroiden tarkastamisen standardi saattaa vaihdella EU:n ulkopuolella.

EU:n sisäisillä lennoilla ei siis pääsääntöisesti tarvitse huolehtia turvatarkastuksesta koneenvaihdon aikana. Helsinki-Vantaalla tehtävät vaihtomatkustajien turvatarkastukset koskevat käytännössä lähes kaikkia EU:n ulkopuolelta saapuvia matkustajia.

– Poikkeuksia sääntöön ovat muun muassa Yhdysvalloista, Kanadasta, Norjasta, Islannista ja Singaporesta saapuvat matkustajat, joita kohdellaan niin sanotusti puhtaina matkustajina. Tämä johtuu siitä, että näiden maiden on tunnustettu täyttävän EU:n turva-asetuksen vaatimukset, sanoo Finavian palvelupäällikkö Joni Pekkanen.

Lähde: Finavia
Kuva: Elina Venttola

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.