Hyppää sisältöön

Ei enää laatikoiden kantamista – 5 tapaa, joilla Helsinki-Vantaan uusi turvatarkastus helpottuu

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 07.02.2019
Helsinki-Vantaan lentoasemalle vuonna 2019 avattava huippumoderni kaukolentojen turvatarkastus sujuvoituu monin tavoin. Lue viisi tapaa, joilla uusi tekniikka parantaa lentokentän arkea!

1. Laatikot kiertävät automaattisesti

Uudessa turvatarkastuksessa läpivalaisulaitteeseen menevät matkatavaralaatikot kulkevat automaattisesti ympyrää, jolloin niitä tulee automaattisesti linjaston alkupäähän. Niitä ei myöskään tarvitse pinota erikseen linjaston loppupäässä, vaan laatikon voi työntää suoraan aukkoon, josta ne lähtevät uudelle kierrokselle.

Sekä matkailijat että lentokentän henkilöstö säästyvät siis ylimääräiseltä laatikkojen kantamiselta, ja laatikot ovat helpommin saatavilla kiireisinäkin aikoina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Edestakaisin kävely vähenee

Turvatarkastukseen saapuessaan jokainen matkustaja menee ensin metallinilmaisuportista läpi. Jos portti hälyttää, matkustaja ohjataan uuteen henkilöskanneriin, joka osoittaa hälyttävät alueet näytöllä näkyvän ihmishahmon päällä. Skanneri löytää myös muut kuin metalliesineet, joten se hälyttää esimerkiksi muoviveitsistä.

Jos taskuun on jäänyt jotakin, esimerkiksi puhelin, se voidaan läpivalaista skannerin vieressä ilman, että matkustajan tarvitsee kävellä takaisin metallinilmaisinportin läpi.

Helsinki-Vantaan turvatarkastus
Turvatarkastuksessa käytetään apuna läpivalaisukuvaa, josta näkyy, missä laite havaitsee epäilyttäviä kohtia. Tarkka laite voi merkata metallin, muovin ja rähjähdysaineiden lisäksi myös suuria ryppyjä vaatteissa.

Kuvallinen havainnollistaminen vähentää edestakaisin kävelyä metallinpaljastimissa ja auttaa etsimään hälytyksen aiheuttajan ilman kattavaa käsintarkaistusta.

3. Näyttöjen kieli vaihtuu saapuvan lennon mukaan

Turvatarkastuksen helppoutta parannetaan siten, että tarkastuksen näytöt vaihtavat kieltä saapuvan lennon mukaan. Jos kaukolento saapuu esimerkiksi Pekingistä, näytölle ilmestyvät ohjeet myös mandariinikiinaksi.

Näytöille voidaan lisätä englannin ja kiinan lisäksi venäjä, korea tai japani. Omankieliset ohjeet nopeuttavat turvatarkastusta varsinkin niille matkustajille, joille lentokentät eivät ole kovin tuttuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Matkatavaran sisältö voidaan katsoa etäkuvana

Sen sijaan, että matkalaukun sisältö tutkittaisiin tarkkaan linjastolla, kuva lähetetään turvatarkastushallin reunalla sijaitsevaan etäkuvan tulkintahuoneeseen. Matkalaukkujen kuvaaminen etäkuvina mahdollistaa myös sen, että esimerkiksi Oulussa tarkastettavan laukun sisältöä voidaan tutkia myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla – ja päinvastoin.

Helsinki-Vantaan turvatarkastus
Uudessa turvatarkastuksessa laatikot kiertövät hihnaa ympäri, jolloin niitä ei tarvitse kantaa paikasta toiseen.

Etäkuvanta säästää linjastolla työskentelevien turvatarkastajien ja matkustajien matkustajien aikaa, kun läpivalaisulaitteen hihnaa ei tarvitse pysäyttää jokaisen laatikon kohdalle erillistä tarkastelua varten.

Uudessa läpivalaisulaitteissa on myös algoritmi, joka etsii läpivalaistuista laukuista ja laatikoista räjähdysaineita automaattisesti. Näin laatikoille ja käsimatkatavaroille ei tarvitse enää tehdä satunnaistarkastuksia.

5. Vesipullon voi täyttää tarkastuksen jälkeen

Jos turvatarkastuksessa iskee jano, tarkastuksen läpäistyään voi täyttää vesipullon yhdessä hallin kolmesta vesipisteestä. Kaukoliikenteelle tarkoitetun turvatarkastuksen läheisyyteen on sijoitettu yksi kylmän veden vesihana ja kaksi vesiautomaattia, joista saa sekä kuumaa että kylmää vettä.

Teksti ja kuvat: Elina Venttola

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Helsinki-Vantaan lentoasema

Näin toimit lentokentällä – kaikki mitä haluat tietää ennen ensimmäistä lentoa

Lentoaseman turvatarkastus

Näillä ohjeilla selviät lentoaseman turvatarkastuksessa – lue tämä, jos edellisestä matkasta on jo aikaa

Helsinki-Vantaan lentoasema

Helsinki-Vantaalle arvostettu palkinto: Euroopan paras omassa kokoluokassaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja