Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Mutakylpyjä vai kirkasta vettä ja suolakiteitä – mikä Kuolleenmeren rannoista sopii sinulle?

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Kuollutmeri on elämys, jota ei voi kokea missään muualla maailmassa. Kaksi matkailijaa voi kuitenkin kokea erilaisen Kuolleenmeren, koska rannat eroavat toisistaan merkittävästi. Lue, mikä rannoista sopii sinulle!
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 08.01.2019
facebook   whatsapp

Kirkas vai samea vesi?

Israelin ja Jordanian rajalla sijaitseva Kuollutmeri on maailman toisiksi suolaisin järvi, jonka pinta laskee yli metrin vuodessa. Se on kokemus, jonka moni haluaa kokea ennen järven kutistumista.

Moni matkailija ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että Kuollutmeri voi olla erilainen kokemus eri rannoilla vierailleille matkailijoille. Toinen kiittelee Kuolleenmeren kirkasta vettä, mutta valittelee teräviä suolakiteitä pinnan alla. Toinen taas on uponnut nilkkaansa myöten mutaan ja saanut mutakylvyn vierailullaan Kuolleellemerelle.

Kuolleenmeren rannoilla on eroa, joten vertaile parhaat rannat ennen kuin suuntaat kokemaan sen!

Kalia-ranta

Pohjoisin Kuolleenmeren rannoista on Kalia-ranta, joka on erityisen suosittu ulkomaalaisten matkailijoiden rantana. Kaliassa on hyvä palvelutaso, sillä sen rannoilla sijaitsevat ravintola, tuliaiskauppa ja ehkäpä maailman matalimmalla paikalla sijaitseva rantabaari.

Kuolleessameressä on Kalian rannalla luonnonmutaa, jota käytetään muun muassa puhdistaviin ja ravitseviin mutanaamioihin. Kalian ranta on paras ranta matkailijalle, joka tahtoo perinteisen kokemuksen Kuolleeltamereltä.

Elina VenttolaKuollutmeri
Kuolleenmeren ranta vetäytyy joka vuosi yli metrin kauemmas, sillä suolajärvestä haihtuu paljon vettä. Kuvassa näkyvä Kalia-ranta on tunnettu muun muassa mudastaan.

Kalia sijaitsee 25 minuutin ajomatkan päässä Jerusalemista, ja noin 10 minuutin kävelymatkan päähän rannasta pääsee linja-autokyydillä. Pohjoisen sijaintinsa vuoksi se on Kuolleenmeren rannoista helpoimmin saavutettavissa.

Biankini-ranta

Biankini on yksi Kuolleenmeren erikoisimpia rantoja, sillä se on kuin pieni marokkolainen keidas aavikolla. Rannan lisäksi Biankinissä on marokkolainen ravintola ja majoitusta.

Biankini voi olla hyvin vilkas ranta lomakausina, mutta lomakauden ulkopuolella se on ehdottomasti yksi kiinnostavimpia kokemuksia Kuolleellamerellä. Biankinin pienois-Marokossa viihtyvät erityisesti israelilaiset perheet.

Neve Midbar -ranta

Jos Kuolleeltamereltä haluaa rauhaa, on Neve Midbar oikea ratkaisu. Neve Midbar on pohjoisen Kuolleenmeren rannoista kenties vähiten kaupallistunut.

Upean ranta-alueen, grillausalueiden ja baarin lisäksi Neve Midbaristakin tosin löytyy tuliaiskauppa. Palvelut ovat hyvät, ja ranta houkuttaa paljon erityisesti nuoria matkailijoita Israelista ja ulkomailta.

Ein Gedin julkinen ranta

Ein Gedin julkinen ranta on avoin kaikille. Se tarjoaa matkailijoille perusmukavuudet, kuten suihkut ja pukukopit, mutta on muuten melko pelkistetty Kuolleenmeren kokemus.

Ein Gedin rannassa on mutaa lähinnä etelärannalla, joten osassa rantaa vesi on melko kirkasta ja ranta kivikkoinen. Ranta-alueella on myös laaja alue eväsretkiä ja telttailua varten.

Elina VenttolaKuollutmeri
Kuollutmeri on maailman matalimpia kohtia, sillä esimerkiksi Kalia-ranta sijaitsee 413 metriä merenpinnan alapuolella.

Hiukan pohjoisemmassa sijaitsevan Mineraalirannan tapaan myös Ein Gedi on vuonna 2019 suljettuna rannan vajoamien vuoksi. Ein Gedin läheisyydessä pääsee kuitekin vaeltamaan luonnonsuojelualueelle, minkä vuoksi se voi olla kaikesta huolimatta vierailemisen arvoinen kohde.

Ein Bokek

Eteläinen Kuolleenmeren ranta, Ein Bokek, on matkailualuetta, joka on erityisesti paikallisten suosiossa. Rannassa sijaitsee useita laadukkaita hotelleja, ja moni matkailija tulee hotelleihin lomailemaan ilman aikomustakaan kellua Kuolleessameressä.

Ein Bokekissa ei ole luonnonmutaa, joten Kuolleeseenmereen mennessä on hyvä pitää jalassaan lipsuja tai sandaaleja terävien suolakiteiden varalta.

Lähde: Tourist Israel
Kuvat: Elina Venttola

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Ei se vesi sentään laske joka vuosi metrin alemmaksi, niinkuin jutussa väitetään. Vesirajan loitonnus metrin kauemmaksi on ihan eri asia. Tarkkuutta selostuksiin.


  2. Hej,oli todella hienoo olla jo toista kertaa Israelissa,ja Jerusalemissa,Mutt tällä kertaa ei ehditty,käymään kuolleella merellä !Hmm,Olis kyll ollut taas mahtava hetki ollut viettää siellä !Mutt,ehkä toisella kertaa jälleen !Hyvää kesän jatkoa ,,Wauu,,


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.