Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Israel

Moderni Tel Aviv

Elina Venttola Päivitetty: 11.12.2018
Välimeren rannalla sijaitsevassa Tel Avivissa yhdistyvät leppoisan rantaloman ja vauhdikkaan kaupunkiloman parhaat puolet.

Tel Aviv on kaupunki, joka tunnetaan taiteilijoistaan, tasokkaista ravintoloistaan sekä yö- ja rantaelämästään. Yli kymmenen kilometriä pitkä rantaviiva takaa auringonpalvojille leppoisat oltavat suurkaupungin kupeessa.

Kaupunki- ja rantaloma yhdessä

Israelin hallinnollinen pääkaupunki Tel Aviv yhdistää hiekkarantaa ja korkeita tornitaloja. Kaupungin lukuisia korkeita rakennuksia ja rantoja erottaakin toisistaan vain leveä rantabulevardi, jonka ylittämällä rantaloma vaihtuu hetkessä kaupunkilomaksi – ja toisin päin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Itse Tel Avivin kaupungissa on runsas 400 000 asukasta, mutta ympäröivällä metropolialueella asukkaita on yli kolme miljoonaa. Tel Aviv vetää puoleensa etenkin paremman palkkatason houkuttelemia israelilaisia nuoria, taiteilijoita ja kasvavassa määrin myös matkailijoita ympäri maailmaa.

Matkailijan kannalta Tel Aviv jakautuu neljään keskeiseen kaupunginosaan, joista kullakin on oma luonne.

Hulppea valikoima kahviloita ja ravintoloita

Israelilainen ruokakulttuuri on sekoitus perinteistä juutalaista keittiötä että siirtolaisten perinteiseen juutalaiseen keittiöön tuomia vaikutteita. Useat Tel Avivin ravintoloiden ruokalistoista ovatkin kokeilevia ja yhdistelevät ruokatyylejä eri puolilta maailmaa.

Israelilaiseen tapaan alku- ja jälkiruoaksi kannattaa tilata useita eri lajeja jaettavaksi koko seurueen kesken. Näin toimittaessa laadukkaiden menujen annista pääsee nauttimaan monipuolisesti.

Osa ravintoloista noudattaa perinteistä kosher-sääntöä, jonka mukaan lihaa ja maitotuotteita ei nautita samalla aterialla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tel Avivin ostosmahdollisuudet

Tel Aviv tarjoaa ostosten tekoon lukuisia moderneja länsimaisia kauppakeskuksia, mutta myös runsaasti erilaisia pikkuputiikkeja, jotka tarjoavat etenkin muotia, taidetta ja tuliaisia.

Kauppakeskuksia Tel Avivista löytää etenkin pohjoiskaupungista. Tuliaisia etsivät voivat suunnata esimerkiksi Carmelin markkina-alueelle, josta löytää takuuvarmasti eksoottisempia tuliaisia.

Muotitietoisia taas kiinnostaa eteläkaupungilla sijaitseva uusi Hatachana-ostoskeskus, joka on entisöity Jaffan vanhan rautatieaseman tiloihin. Hatachanassa on lukuisia ravintoloita ja pieniä muotiputiikkeja, ja sen lähistöllä sijaitsee viihtyisä Sabazi-ostoskatu.

Tel Avivin rannat

Loma Tel Avivissa ei ole täydellinen ilman rentoutumista jollakin kaupungin lukuisista rannoista.

Tel Avivin rannat ovat periaatteessa yksi yhtenäinen hiekka-alue, jonka voi jopa kävellä päästä päähän. Hiekkarantojen hallitsema vyöhyke ulottuu Jaffasta Uuden sataman alueeseen.

Tel Avivin eri ranta-alueiden välillä ei ole luonnollisia rajoja, mutta moni rannan osa on saanut nimen ja kehittänyt oman luonteen, jolla aluetta voi kuvailla. Yksi tunnetuista rannoista on Shabazi-ostoskadun päässä sijaitseva Banana Beach.

ShutterstockTel Aviv, Israel
Vanha Jaffan satama on Tel Avivin tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Kevät ja syksy parasta aikaa

Tel Avivissa on välimerellinen ilmasto. Kesät ovat lämpimiä ja kuivia, ja talvet leutoja mutta sateisia. Keskimäärin Tel Avivissa saadaan vuosittain 3 300 tuntia auringonpaistetta, ja viileimmätkin säät ovat talvisin 17–18 asteessa. Kesäisin lämpötila voi nousta noin 30 asteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuuma kausi kestää kesäkuusta syyskuuhun, ja lämpimin ja kuivin kuukausi on elokuu. Kuivaa kautta riittää huhtikuusta syyskuuhun. Tammikuu on viilein ja kostein kuukausi Tel Avivissa. Parhaat matkustusajat Tel Aviviin ovat keväällä ja syksyllä.

Liberaali kaupunki

Tel Aviv on Israelin liberaalein kaupunki, joten esimerkiksi perjantain iltakuudesta lauantain iltakuuteen jatkuva sapatti ei näy kaupungissa yhtä paljon kuin esimerkiksi perinteikkäämmässä Jerusalemissa. Monet ravintolat ja kaupat ovat auki läpi sapatin.

Julkisissa liikennevälineissä on huomioitu pyörätuolilla liikkuvat matkustajat. Myös jotkin Tel Avivin rannoista ovat esteettömiä: pyörätuolilla liikkumiseen soveltuvat Hilton-, Metzitzim-, Tzuk- ja Charles Clore -rannat.

Kuten muuallakin Israelissa, myös Tel Avivissa riittää tavanomaisen varovaisuuden noudattaminen. Israelin viranomaiset hyväksyvät samaa sukupuolta olevien rekisteröidyn parisuhteen. Tel Avivissa suhtautuminen on hyvin liberaalia, mutta on syytä muistaa, että ääriuskonnolliset piirit eivät edelleenkään hyväksy homoseksuaalisuutta.

Satunnaisiin turvatarkastuksiin on syytä varautua Tel Avivissakin, ja passi kannattaa pitää aina mukana. Palatessa myös lentokentän turvatarkastukseen kannattaa varata hieman enemmän aikaa.

Hintataso on Israelissa lähes sama kuin Suomessa. Tel Avivissa tulee hyvin toimeen englannilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TEL AVIVISSA

ShutterstockTel Aviv, Israel
Osa Tel Avivin hotelleista on rakennettu aivan rantaan.

Lentäen Tel Aviviin

Finnair ja Norwegian liikennöivät suoria lentoja Helsingistä Tel Avivin Ben Gurionin lentokentälle. Finnair lentää Tel Aviviin kaksi kertaa viikossa ja Norwegian kerran. Suorat lennot voi parhaimmillaan saada alle 150 eurolla.

Ben Gurion -lentokentältä pääsee Tel Aviviin joko junalla tai taksilla. Juna-asema sijaitsee terminaali 3:n alla. Matkustamisessa kannattaa huomioida sapatin vaikutus julkiseen liikenteeseen, koska sapattina junat eivät kulje. Tällöin kannattaa harkita taksia.

Israeliin lennettäessä tulee myös varautua tavanomaista tiukempiin turvatarkastuksiin, jolloin paluumatkalla lentokentälle on syytä saapua kolme tuntia etukäteen.

Tel Avivin hotellitarjonta

Tel Avivin majoitustarjonta koostuu suurimmaksi osaksi kansainvälisten hotelliketjujen ylemmän keskitason ja luksusluokan suurhotelleista, jotka sijaitsevat lähellä rantaa. Hotellit tarjoavat erinomaiset puitteet majoittautumiselle ja tasokasta palvelua, mutta vastapainoksi majoittautuminen Tel-Avivissa on hintavaa.

Suurhotellien ohella Tel Avivissa on tarjolla jonkin verran pienehköjä boutique-hotelleja, mutta järkevästi hinnoitelluista keskitason hotelleista ja hostelleista on pulaa. Tel Avivissa on hyvin vähän alle 40 euron majoitusvaihtoehtoja.

Mikäli mielii Tel Aviiviin budjettimatkalle, on varaukset syytä tehdä hyvissä ajoin ennakkoon.

Liikkuminen Tel Avivissa

Tel Avivin keskusta-alueella kävelee helposti nähtävyydeltä toiselle ja myös eri kaupunginosien välillä. Myös pyörillä ja moottoroiduilla potkulaudoilla liikkuminen on kätevää, sillä Tel Avivissa on paljon pyöräteitä. Katujen varsilta voi vuokrata kaupunkipyöriä, joiden vuokran voi maksaa luottokortilla.

Tel Avivin julkinen liikenne toimii kohtuullisesti bussiverkoston varassa. Taksilla kulkeminen on Tel Avivissa kustannuksiltaan siedettävä vaihtoehto. Useimmat matkailijat löytänevätkin Tel Avivissa liikkumiseen hyvän ratkaisun kävelyn ja satunnaisten taksimatkojen yhdistelmästä.

TEL AVIVIN NÄHTÄVYYDET

Elina VenttolaTel Aviv, Israel
Näkymä Jaffan mäeltä Tel Aviviin on kaupungin kuvauksellisempia.

Historiallinen Jaffa

Tel Avivin aallot tarjoavat leppoisan rantaloman lisäksi tilaisuuden surffaamiseen. Aaltojen korkeuden vuoksi Tel Avivin eteläpuolella sijaitsevaan Jaffaan rakennettiin satama, koska se oli yksi harvoja suojaisia ankkurointipaikkoja rannassa.

Pieni Jaffan satamakaupunginosa tunnetaan yli 4 000 vuoden takaa. Vanhan testamentin mukaan Joona ajautui kalan vatsaan Jaffan satamassa.

Historiansa aikana useita kertoja valloitettu ja uudelleenrakennettu Jaffan kaupunki on Tel Avivin alueen historiallinen keskus. Myös Tel Avivin virallinen nimi on kaksoiskaupungin mukaan Tel Aviv-Jaffa.

Yksittäisistä nähtävyyksistä tärkeimmät ovat Ottomaanien kellotorni, Pyhän Pietarin kirkko sekä taiteilija Ilana Goorin monipuolinen kotimuseo.

Jokaisen matkailijan on myös nähtävä Jaffan varsinainen satama-alue sekä noustava Jaffan mäelle, josta aukeaa hieno näkymä kohti Tel Avivin rantoja ja pilvenpiirtäjiä. Jaffan sataman 1900-lukulaisia varastorakennuksia on entisöity uudeksi ajanviettokeskukseksi, ja Tel Avivin kalleimpiin kuuluvat kodit sijaitsevat Jaffassa.

Hyvä nähtävyys on myös alueen historiaa esittelevä Jaffan vierailukeskus maan alla. Myös Jaffan kirpputori ja markkina-alueet houkuttelevat ostoksille ja tekemään löytöjä.

Neve Tzedek – Tel Avivin trendikkäin

Varsinaisen Tel Avivin vanhin osa on Neve Tzedek, jonka perusti Jaffan ulkopuolelle pieni joukko ahtaisiin asumisoloihin kyllästyneitä juutalaisia 1800-luvun lopulla. Kaupunginosa on siis vanhempi kuin 1909 perustettu Tel Avivin kaupunki.

Tel Avivin kehittyessä ja väestönkasvun siirtyessä kohti pohjoista Neve Tzedekin alue pääsi rapistumaan 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. 2000-luvulla alue on kuitenkin noussut uuteen kukoistukseen trendikkäänä asuin- ja ostosalueena.

Neve Tzedekissä on huomattavan paljon tasokkaita kahviloita, ravintoloita ja muotiliikkeitä. Rakennuksia restauroidaan kovaa vauhtia, ja matkailijaa Neve Tzedek houkuttelee vaeltelemaan ympäriinsä ja nauttimaan kiireettömästä tunnelmasta ja tasokkaista ravintoloista.

Neve Tzedekiin voidaan laskea myös Florentinin alue, joka on tunnelmaltaan pitkälti samankaltainen. Florentinissa sijaitsee erinomainen kohde tuliaisten ostoon: Levinskyn maustemarkkinakatu.

Ainutlaatuista bauhaus-arkkitehtuuria

Neve Tzedekin aluetta seuraa etelä- ja pohjoiskaupungin väliin sijoittuva Tel Avivin vanha keskusta, joka tunnetaan etenkin Unescon maailmanperintölistalle lukeutuvasta bauhaus-arkkitehtuuristaan.

Alueelle, joka tunnetaan nykyisin Israelina, muutti etenkin 1930-luvuilla paljon siirtolaisia Saksasta. Siirtolaisten joukossa oli paljon moderniin arkkitehtuuriin perehtyneitä arkkitehtejä, jotka joutuvat jättämään Saksan ennen toista maailmansotaa ja sen aikana. Nämä arkkitehdit rakennuttivat Tel Aviviin Lähi-idässä ennennäkemätöntä modernistista arkkitehtuuria. Bauhaus-rakennuksia syntyi Tel Aviviin kaikkiaan tuhansia.

Tel Avivin bauhaus-tyyli on oikeastaan sekoitus erilaisia modernistisen arkkitehtuurin koulukuntia. Unescon suojelulistalla bauhaus-talot ovat etenkin niiden kulttuurisen arvon vuoksi – Tel Avivin bauhaus-talot toivat modernin arkkitehtuurin täysin uuteen maailmankolkkaan.

Sekä ostosten tekoa että syömistä varten hyviä katuja ovat Dizengoff ja Sheinken sekä Rothschild-bulevardi, jolla sijaitsevat parhaat esimerkit bauhaus-arkkitehtuurista.

Pilvenpiirtäjiä ja yöelämää

Keskustasta pohjoiseen päin siirryttäessä Tel Aviv muuttuu moderniksi pilvenpiirtäjien hallitsemaksi suurkaupungiksi. Pohjoisessa sijaitsevat useimmat kaupungin tornitaloista. Alueelta löytyvät muun muassa koko Israelin korkeimmat rakennukset, Azrieli Towers -pilvenpiirtäjät.

Pohjoisessa Tel Avivissa on myös niin kutsuttu Uuden sataman alue, joka on Tel Avivin vilkkaan yöelämän keskus lukuisine klubeineen ja ravintoloineen.

Muita alueen hyviä nähtävyyksiä ovat Tel Avivin taidemuseo, esittävän taiteen museo, juutalaisten museo sekä Uuden sataman alue, jossa aiemmin satamana toiminut alue on muokattu kaupungin yöelämän keskukseksi.

TEL AVIVIN PARHAAT

Elina VenttolaTel Aviv, Israel
Monelle Tel Avivin rannalle on esteetön pääsy.

Koe nämä Tel Avivissa

  1. Vieraile Azrieli-tornin näköalatasanteella 49. kerroksessa ja nauti näköalasta Tel Avivin kattojen yllä.
  2. Kävele Rotschild -bulevardia ja tutustu Unescon suojelemaan ”Valkoiseen kaupunkiin” eli bauhaus-arkkitehtuuriin.
  3. Vieraile Vanhassa Jaffassa.
  4. Katsele auringonlaskua ja kuuntele yhteen kerääntyvien harrastelijarumpaleiden rummutusta Banana Beach -rannan viereisellä Drummer’s Beachilla perjantai-iltaisin.
  5. Vieraile Vanhan Jaffan kirpputorilla, Carmelin ulkoilmamarkkinoilla sekä Levinsky-kadun lukuisissa maustekaupoissa ja tee löytöjä.

Tourist Israel

Teksti: Panu Lempiäinen, Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock ja Panu Lempiäinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vaellusloma Israelissa

Ota kaikki irti Israelin maisemista: vinkit vaellus- ja pyöräilylomalle

Tel Aviv, Israel

Onnistunut loma Tel Avivissa: parhaat rannat, kaupunginosat ja ravintolat

Israel

Israel on pieni maa, joka tarjoaa suuria kokemuksia

Tel Aviv, Israel

Viisi vinkkiä Tel Aviviin – koe nämä lomallasi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja