Unohda harmaa helmikuu – Ravintolapäivä vie makumatkalle maailman ympäri
Ruokaa jokaiseen makuun
Pop up -ravintolat valtaavat jälleen suomalaiset kaupungit Ravintolapäivän muodossa sunnuntaina 21. helmikuuta 2016. Ympäri maailmaa levinneeseen tapahtumaan voi osallistua kuka tahansa.
Valikoima Ravintolapäivänä on laaja: tarjolla on paitsi katuruokaa myös usean ruokalajin illallisia ja erilaisia jälkiruokia. Suomalaiset pop up -ravintolat eivät tyydy tarjoilemaan pelkästään kotimaisia ruokia, vaan lautaselle katetaan eksoottisia makuja miltei kaikkialta maailmasta.
Viileästä ja pimeästä vuodenajasta huolimatta Ravintolapäivä on houkutellut yritteliäitä ravintoloitsijoita perustamaan oman ravintolansa, ja sunnuntaina avataankin noin 700 yhden päivän ravintolaa.
Kansainvälinen ruokakarnevaali
Suomalainen Ravintolapäivä on saavuttanut rutkasti suosiota myös ulkomailla, ja sunnuntaina päivän pop up -ravintoloita avataan yhteensä noin 25 maassa, esimerkiksi Kanadassa, Venäjällä, Ranskassa, Italiassa ja Saksassa.
Katso kymmenen ravintolavinkkiä ympäri Suomea!
Pikku-Karibia, Tampere
Hyppää karibialaisten makujen vietäväksi Tampereella, ja maistele Tammelantorin läheisyyteen avattavan Pikku-Karibian herkkuja. Tarjolla on Karibia-sävyin maustettua ruokaa, josta on kaksi eri versiota: lihansyöjille ja vegaaneille omansa.
Karibiatunnelmainen ravintola on avoinna kaikenikäisille, ja perheen pienimmille on tarjolla myös leikkinurkkaus, jossa lapsille järjestetään ohjattua ohjelmaa.
Pikku-Karibia, Vellamonkatu 4, Tampere
Espoon nuorisopalvelu feat. churros!
Lähde makumatkalle Espanjaan ja herkuttele perinteisillä churroilla helmikuisen ravintolapäivän kunniaksi. Espoon nuorisopalvelun nuoret keräävät rahaa nuorisovaihtoleiriä varten, ja myyvät ravintolapäivänä perinteisiä espanjalaisia ja suomalaisia herkkuja.
Listalla on espanjalaisten churrojen ja kaakaon lisäksi myös korvapuusteja sekä keksejä. Myyntipiste sijaitsee Espoon keskuksen juna-aseman ylittävällä sillalla.
Espoon nuorisopalvelut feat. churros!, Kiltaraitti, Espoo.
Behtarin Khana, Oulu
Oulussa voi Ravintolapäivänä herkutella Afganistanin ja Bangladeshin mauilla, kun Behtarin Khana -pop up -ravintola avaa ovensa nälkäisille makumatkailijoille.
Pöytään katetaan kaksi menua: afganistanilainen menu sisältää Kabuli Pulaota eli riisi-lammas-höystöä naan-leivällä, bangladeshilainen ateria taas kanaa ja riisiä bangladeshilaiseen tapaan.
Behtarin Khana, Albertinkatu 14, Oulu
Olan irakilainen ravintola, Kontiolahti
Irakilaiset maut valloittavat Itä-Suomen, kun Olan irakilaisen ravintolan buffet katetaan Ravintolapäivänä Kontiolahdella.
Kymmenen euron hintainen buffet sisältää perinteisiä irakilaisia herkkuja, kuten grillikanaa, munakoiso-kebabrullia, hummusta ja lukuisia salaatteja. Jälkiruokabuffetin voi ostaa erikseen neljän euron hintaan.
Olan irakilainen ravintola, Koivulehdontie 2 a, Kontiolahti.
Mediterranean food, Turku
Joukko espanjalaisia opiskelijoita kattaa Turkuun sunnuntaina todellisen Välimeren menun, joka vie ruokamatkalle Espanjaan.
Ruokalistalla on muun muassa tapaksia, hot dogeja madridilaisittain sekä espanjalaisia brownieita edullisin, yhden–kahden euron hinnoin.
Mediterranean food, Yliopistonkatu 24, Turku.
Tomatillo Helsinki, Helsinki
Oletko maistanut koskaan meksikolaisia tomatilloja? Ravintolapäivänä siihen tarjoutuu mahdollisuus keskellä Helsinkiä, kun Tomatillo Helsinki -pop up -ravintola avautuu Pohjoisesplanadilla.
Maailman vanhimpiin katuruokiin kuuluva tamali on banaaninlehdessä höyrytettyä täytettä, joka maustetaan mole-kastikkeella. Annokset maksavat neljä euroa.
Tomatillo Helsinki, Pohjoisesplanadi, Helsinki.
Iltapäivätee Elimulla, Rovaniemi
Vietä perinteinen iltapäivän teehetki Rovaniemellä, missä Ravintolapäivänä voi nautiskella reilun kaupan kahvia ja teetä sekä suolaista ja makeaa purtavaa.
Teen kyytipojaksi on tarjolla vegaanisia herkkuja: esimerkiksi punajuurisuklaakakkua, mustikkaskonsseja, kasvispiirakkaa sekä yrtti-sipulisarvia.
Iltapäivätee Elimulla, Rovakatu 9, Rovaniemi.
Älä siellä ulkona palele! Tule syömään blinejä!, Jyväskylä
Helmikuisena sunnuntaina kannattaa Jyväskylässä lämmitellä herkutellen vastapaistetuilla blineillä. Taulumäellä tarjotaan tekijöiden mukaan täydellisiä blinejä, jotka ovat meheviä sisältä, mutta rapeita pinnalta.
Blinien kaveriksi voi valita joko suolakurkkuja ja hunajaa, metsäsienisalaattia tai kylmäsavulohitartaria.
Älä siellä ulkona palele! Tule syömään blinejä!, Taulumäentie 28, Jyväskylä.
Vaekea pop-up, Kajaani
Herkuttele sormiruoalla Ravintolapäivän kunniaksi Kajaanissa, missä Vaekea pop-up -ravintola kattaa pöytään monipuolisen buffetin.
Tarjolla on muun muassa miniburgereita, pulled pork -leipiä, bataattiranskalaisia, coleslaw-salaattia sekä tuorepuuroa.
Vaekea pop-up, Brahenkatu 5, Kajaani.
Uncle Sam’s Hot Dogs, Kemi
Kemiläiset pääsevät Ravintolapäivänä maistamaan palasen Chicagoa, kun Uncle Sam’s Hot Dogs -pop up -ravintola hemmottelee kaupunkilaisia aidoilla amerikkalaisilla kuumilla koirilla.
Viiden euron hintaisten hot dogien luvataan olevan niin aitoja, kuin tällä puolen maapalloa on vain mahdollista.
Uncle Sam’s Hot Dogs, Kauppakatu 8, Kemi.
>> Tutustu kaikkiin sunnuntain pop up -ravintoloihin Ravintolapäivän verkkosivuilla!
Kuvat: Ravintolapäivä / Roy Bäckström, Hanna Anttila, Henri Ilanen ja Tuomas Sarparanta