Hyppää sisältöön

Perheen joulu pilalla: 12-vuotiasta ei päästetty lennolle – syynä liian lyhyt syntymätodistus

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 04.01.2016
Tiukat maahantulosäännöt koituivat brittiperheen joulun unelmamatkan kohtaloksi.

Syntymätodistus ja asianajajan allekirjoitus puuttuivat

Etelä-Afrikkaan joulumatkan hankkinut brittiperhe sai vastaansa ikävän yllätyksen Manchesterin lentoasemalla Isossa-Britanniassa jouluaattona 24. joulukuuta 2015, kertoo brittilehti Daily Mail. Kahden viikon mittaiselle lomalle lähdössä ollut perhe kuuli vasta lentoasemalla, ettei perheen 12-vuotiasta poikaa voitu päästää lentokoneeseen.

Kesäkuussa 2015 voimaan tulleen lain mukaan ilman toista tai molempia huoltajia matkustavan alaikäisen tulee esittää lentoasemalla syntymätodistus ja huoltajan suostumus matkaan. Etelä-Afrikkaan matkustavia alaikäisiä koskevat säännöt ovat hyvin tiukat, ja niillä yritetään kitkeä lasten salakuljettamista maahan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Brittiläinen Brookesin perhe oli lähdössä matkalle äidin, kahden tyttären, 12-vuotiaan Joshuan ja isoisän voimin. Pojan isä oli antanut kirjallisen suostumuksen matkaan, ja äidillä oli myös lyhennetty versio pojan syntymätodistuksesta. Lentoyhtiön edustajien mukaan se ei kuitenkaan ollut riittävästi, sillä kirjeestä puuttui asianajajan allekirjoitus ja syntymätodistuksesta vaadittiin pidempi versio.

– Joshua kaatui maahan, koska oli niin pahoillaan ja shokissa. Me kaikki itkimme, se oli kuin painajaista, kertoo pojan äiti.

Pojan isä ajoi lentoasemalle vakuuttaakseen työntekijät antamastaan luvasta, jotta perhe pääsisi matkaan. Siitäkään huolimatta Joshuaa ei päästetty koneeseen, sillä täysmittainen syntymätodistus puuttui vielä. Lopulta Brookesin perheen tyttäret matkustivat yhdessä isoisänsä kanssa kahden viikon Etelä-Afrikan lomalle. Joshua ja perheen äiti pääsivät mukaan vasta kuusi päivää myöhemmin, hankittuaan riittävät asiakirjat.

Tuoreella Etelä-Afrikan maahantulolailla on hyvä tavoite, mutta myös maan viranomaisten mukaan se käytännössä kuitenkin vaikeuttaa suuresti lapsiperheiden matkustamista maahan.

Lähde: Daily Mail
Kuva: Flickr / Mikehoweely

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Passien värit

Miksi passit ovat tietyn värisiä? Nämä syyt vaikuttavat siihen, miltä passisi näyttää

Digitaalinen matkustusasiakirja

Digitaalinen matkustusasiakirja testissä Helsinki-Vantaalla – 22 Finnairin kohteeseen voi matkustaa jo nyt ilman passia

Passi

Tässä ovat maailman parhaat passit: Suomen passi sijalla kolme

Varo vaurioita passissa

Kuinka hyvässä kunnossa passin pitää olla? Varo näitä vaurioita – voivat estää koko matkan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja