Hyppää sisältöön

Huomioi nämä asiat, jos lennät raskaana – lentoyhtiö voi kieltäytyä päästämästä lennolle

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.02.2024
Myös raskaana voi lentää vapaasti raskausviikkoon 28 saakka, jos kaikki on sujunut normaalisti.

Tutustu lentoyhtiön omaan ohjeistukseen

Raskaana lentäminen herättää monia kysymyksiä aina jalkojen turvotuksesta lääkärintodistuksen tarpeellisuuteen. Lentomatkustus onnistuu vapaasti aina raskausviikkoon 32 saakka, minkä jälkeen raskaana oleva henkilö voi joidenkin lentoyhtiöiden kyydissä lentää vain lääkärintodistuksella.

Ohjeistukset vaihtelevat lentoyhtiöittäin, joten tarkista aina oman lentoyhtiösi ohjeistus hyvissä ajoin ennen matkan varaamista. Raskausviikkojen lisäksi myös lennon pituus vaikuttaa siihen, saatko nousta koneeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Finnair edellyttää raskaana olevilta lentomatkustajilta lääkärintodistusta 32. raskausviikon jälkeen jos lento kestää yli kuusi tuntia, Norwegianilla taas voi lentää ilman lääkärintodistusta aina viikolle 36 asti.

Yleisesti lentäminen on sallittua vielä 38. raskausviikon (rv 37+6) loppuun asti.

Terveysriskit moninkertaistuvat raskaana lentäessä

Yleisesti pitkiä lentomatkoja ei suositella enää viimeisellä raskauskuukaudella eli viikosta 36 alkaen. Lyhyillä kotimaan tai Pohjoismaiden sisäisillä lennoilla voi matkustaa lääkärintodistuksella aina viikkoon 38 asti. Lääkärintodistuksen saaminen edellyttää, että raskaus on sujunut siihen saakka normaalisti. Lentämistä ei suositella enää kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa.

ShutterstockLentäminen raskaana
Useimmat lentoyhtiöt eivät ota matkustajia lennolle enää raskausviikon 37 jälkeen.

Ohjeistukset ja rajoitukset voivat olla hyvinkin tiukkoja, mihin ovat syynä turvallisuusasiat. Esimerkiksi ennenaikainen synnytys kesken pitkän lennon on ikävä yllätys kaikille osapuolille, eivätkä lentoyhtiöt halua ottaa vastuuta tilanteista, joista aiheutuisi vaaraa äidille tai lapselle.

Veritulppariski nousee raskaana 6–10-kertaiseksi, minkä lisäksi suuri vatsa ja kohtu, joka puristaa suuria alaraajoista tulevia laskimoita, lisäävät veritulppariskiä entisestään. Myös ahtaat istuimet edesauttavat laskimoiden painumista kasaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Raskaana lentäessä onkin entistä tärkeämpää tehdä lentokonejumppaa tai jaloitella lentomatkan aikana noin kerran tunnissa.

Muistathan, että raskaana matkustaessasi voit käyttää useimmilla lentokentillä turvatarkastuksen perheporttia, jolloin pääset ohittamaan pitkät turvatarkastusjonot.

Näin hankit lääkärintodistuksen

Suomen neuvoloissa ei myönnetä lääkärin tai kätilön kirjoittamia todistuksia lentomatkaa varten, vaan ne tulee hankkia yksityiseltä lääkäriltä.

Esimerkiksi Finnairilla on verkkosivuillaan valmis lomake, joka tulee täyttää ja toimittaa lentoyhtiölle ennen lentomatkaa. Jos kyseessä on lentoyhtiön oma lomake, se kannattaa tulostaa valmiiksi lääkärikäyntiä varten. Varaa lääkärikäynnille mukaan myös neuvolakortti, josta raskauden kulku ilmenee.

Lääkärikäynnillä arvioidaan muun muassa yleinen terveydentila, raskauden kulku sekä riskit laskimotukokseen. Myös esimerkiksi alhainen hemoglobiini voi estää pääsyn lennolle.

Lähteet: Finavia, Finnair ja Norwegian

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hymyilevä lentoemäntä

Tutkimustulos: hymyilevä lentoemäntä on jopa hyvää istumapaikkaa tärkeämpi

Leffojen lentomatkoilla katastrofit seuraavat toisiaan

NLP-opisto auttaa lentopelosta kärsiviä

Lentopelosta eroon NLP:n avulla

EU takaa lentomatkustajan oikeudet

EU takaa lentomatkustajan oikeudet