Hyppää sisältöön

Iskikö flunssa juuri ennen lentoa? Lue, miten lentomatka vaikuttaa flunssaan – näillä vinkeillä selviät perille!

Elina Venttola Päivitetty: 22.11.2023
Sairaana lentäminen on todella ikävää erityisesti, jos edessä on pitkä lentomatka. Matkantekoa voi helpottaa muutamilla pienillä nikseillä ja kanssamatkustajia huomioimalla.

Kannattaako matka perua?

Sairaana matkustaminen on harvoin pakollista, vaikkakin pitkään odotetun matkan peruminen on ikävältä tuntuva vaihtoehto. Lentäminen sujuu vielä flunssaisena, mutta esimerkiksi kuumeen iskiessä juuri ennen matkalle lähtöä kannattaa jo harkita matkan perumista.

Yleensä päätöksen voi tehdä omaa kehoa kuuntelemalla, mutta tarvittaessa kannattaa pyytää apua lääkäriltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos päätät olla lähtemättä matkallesi, tarkista korvaako oma matkavakuutuksesi peruuntuneen matkan. Vakuutusyhtiöt vaativat yleensä lääkärintodistusta edellytykseksi korvauksista, joten muista pyytää todistus lääkäriltäsi. Lue ehdot läpi tarkasti ja selvitä, saatko sairastodistusta vastaan korvaukset paitsi lennoista myös majoituksesta sekä mahdollisista ennakkoon maksetuista retkistä.

Kuinka toimia lennolla sairaana?

Jos päätät lähteä lennolle sairaana, muista juoda runsaasti vettä. Lentäminen aiheuttaa nestehukkaa myös terveessä kehossa, joten sairaana on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota nesteen saantiin, jotta nestehukka ei pahenna oloasi entisestään.

Huomioi muut matkustajat ollessasi sairaana lentokoneessa pukemalla maski jo matkalla lentoasemalle ja pitämällä sitä kasvoillasi koko matkan kohteeseen saakka. Vaihda puhdas kertakäyttömaski joka kerta, kun poistat maskin kasvoiltasi esimerkiksi juomisen tai niistämisen ajaksi. Käytä myös käsien desinfinointiainetta usein.

Hanki etukäteen riittävästi apteekista saatavia flunssan hoitotuotteita, jotta selviät lentomatkasta. Ota muut matkustajat huomioon esimerkiksi yskiessäsi tai aivastellessasi peittämällä suu kädellä tai kääntymällä poispäin. Bakteerit leviävät tehokkaasti ympärillesi aivastaessasi, joten suun peittäminen on hyvin tärkeää.

Muistuta vieressä istuvia matkustajia, että he voivat tiedustella matkustamohenkilökunnalta mahdollisuutta vaihtaa paikkaa, elleivät he halua matkustaa sairaan matkustajan vieressä. Jos lentokoneessa on tyhjiä paikkoja, on istumapaikan vaihtaminen yleensä mahdollista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä tehdä matkakohteessa sairaana?

Selvitä majoituspaikkaasi lähin matkavakuutuksesi hyväksymä lääkärin vastaanotto mieluiten jo ennen matkaa ja mene lääkäriin heti, jos olo pahenee. Kevennä reilusti matkaohjelmaa suunnitellusta, sillä flunssassa ei kannata yrittää tehdä kaikkea, mitä olit suunnitellut tekeväsi terveenä.

Lue myös: Älä anna taudin pilata lomaa – toimi näin jos sairastut ulkomailla

Lähde: Finavia

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Löydä sopiva matkavakuutus

Matkavakuutusten ABC – mitä pitäisi tietää, kun etsit sopivaa matkavakuutusta?

Vatsan terveys lomalla

Muista tämä niksi jo ennen matkaa – maitohappobakteerit voivat pelastaa herkkävatsaisen loman

Matkaripuli

Turistiripuli yllättää monet kesken matkan – näin torjut ja hoidat kiusallista vaivaa

Lentokonejumppa

Tämä vaara vaanii pitkällä lennolla – helpot vinkit veritulpan välttämiseksi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja