Hyppää sisältöön

Iskikö flunssa juuri ennen lentoa? Lue, miten lentomatka vaikuttaa flunssaan – näillä vinkeillä selviät perille!

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 20.09.2019
Sairaana lentäminen on todella ikävää erityisesti, jos edessä on pitkä lentomatka. Matkantekoa voi helpottaa muutamilla pienillä nikseillä ja kanssamatkustajia huomioimalla.

Kannattaako matka perua?

Sairaana matkustaminen on harvoin pakollista, vaikkakin pitkään odotetun matkan peruminen on ikävältä tuntuva vaihtoehto. Lentäminen sujuu vielä flunssaisena, mutta esimerkiksi kuumeen iskiessä juuri ennen matkalle lähtöä kannattaa jo harkita matkan perumista.

Yleensä päätöksen voi tehdä omaa kehoa kuuntelemalla, mutta tarvittaessa kannattaa pyytää apua lääkäriltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos päätät olla lähtemättä matkallesi, tarkista korvaako oma matkavakuutuksesi peruuntuneen matkan. Vakuutusyhtiöt vaativat yleensä lääkärintodistusta edellytykseksi korvauksista, joten muista pyytää todistus lääkäriltäsi. Lue ehdot läpi tarkasti ja selvitä, saatko sairastodistusta vastaan korvaukset paitsi lennoista myös majoituksesta sekä mahdollisista ennakkoon maksetuista retkistä.

Kuinka toimia lennolla sairaana?

Jos päätät lähteä lennolle sairaana, muista juoda runsaasti vettä. Lentäminen aiheuttaa nestehukkaa myös terveessä kehossa, joten sairaana on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota nesteen saantiin, jotta nestehukka ei pahenna oloasi entisestään.

Huomioi muut matkustajat ollessasi sairaana lentokoneessa. Hanki etukäteen riittävästi apteekista saatavia flunssan hoitotuotteita, jotta selviät lentomatkasta. Ota muut matkustajat huomioon esimerkiksi yskiessäsi tai aivastellessasi peittämällä suu kädellä tai kääntymällä poispäin. Bakteerit leviävät tehokkaasti ympärillesi aivastaessasi, joten suun peittäminen on hyvin tärkeää.

Muistuta vieressä istuvia matkustajia, että he voivat tiedustella matkustamohenkilökunnalta mahdollisuutta vaihtaa paikkaa, elleivät he halua matkustaa sairaan matkustajan vieressä. Jos lentokoneessa on tyhjiä paikkoja, on istumapaikan vaihtaminen yleensä mahdollista.

Mitä tehdä matkakohteessa sairaana?

Selvitä majoituspaikkaasi lähin matkavakuutuksesi hyväksymä lääkärin vastaanotto mieluiten jo ennen matkaa ja mene lääkäriin heti, jos olo pahenee. Kevennä reilusti matkaohjelmaa suunnitellusta, sillä flunssassa ei kannata yrittää tehdä kaikkea, mitä olit suunnitellut tekeväsi terveenä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Älä anna taudin pilata lomaa – toimi näin jos sairastut ulkomailla

Lähde: Finavia
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Etälääkäri auttaa matkailijaa

Matkailijan 5 tapaa hyödyntää etälääkäriä – nopea, helppo ja edullinen apu mistä vain

GSK

Jätskiä, uintia ja turistiretkiä – tavallisessa lomassa on useita hetkiä, jolloin voit altistua hepatiittitartunnalle

Kuinka monta kertaa lennolla pitäisi nousta ylös?

Kuinka monta kertaa lennolla pitäisi todella nousta jaloittelemaan? Vastaus saattaa yllättää

Miksi Espanjassa eletään keskimääräistä pidempään?

Miksi espanjalaiset elävät niin pitkään – paheista huolimatta? Alkoholi kuuluu arkeen ja sauhuttelu kauhistuttaa suomalaista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja