Hyppää sisältöön

Uhkaako matkasi peruuntua sairastumisen vuoksi? Toimi näin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.02.2018
Juuri ennen matkaa iskevä sairaus on pahinta, mitä lomaa kipeästi kaipaavalle matkailijalle voi käydä. Jos matka peruuntuu sairastapauksen vuoksi, voit olla oikeutettu korvauksiin matkanjärjestäjältä tai matkavakuutuksesta.

Sairastapauksessa korvauksia matkavakuutuksesta

Jos sairastapaus uhkaa perua matkasi, voi apu löytyä matkavakuutuksesta. Vakuutusyhtiö Ifin mukaan sairastapausten vuoksi peruuntuneista matkoista haetaan korvauksia vuoden ympäri, mutta niiden määrä nousee talvisin.

– Talvella tyypillisesti erilaiset flunssat ja influenssa aiheuttavat sen, ettei odotetulle lomamatkalle päästä. Lapsilla etenkin akuutti korvatulehdus voi estää lentomatkan. Ei ole mitenkään tavatonta, että pieni lapsi sairastuu vaikka juuri matkaa edeltävänä iltana, kuvaa henkilökorvausten asiantuntija Anne Koivisto Ifistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Jos pohtii sairaana matkalle lähtöä, kannattaa aina kysyä lääkärin mielipidettä. On hyvä muistaa, että jo ennen matkaa alkaneen sairauden reissussa vaatimaa hoitoa ei yleensä korvata matkavakuutuksesta, Koivisto muistuttaa.

Omatoimi- ja valmismatkojen peruuttamisessa on eroja

Jos matka peruuntuu sairastapauksen vuoksi, muista pyytää lääkäriltä todistus, josta käy ilmi matkan peruuntumisen syy. Sen jälkeen peruuta matka kokonaisuudessaan, eli muista perua erikseen sekä lennot että majoitus, jos ne on varattu erikseen.

– Jos olet lähdössä pakettimatkalle, matkatoimisto korvaa matkan peruuntumisen toimistokuluja lukuun ottamatta ja matkavakuutus puolestaan toimistokulut. Omatoimimatkalla peruutusehdot kannattaa tarkistaa matkaa varatessa. Matkavakuutus voi olla ainoa tapa saada korvausta peruuntumisesta, Anne Koivisto kertoo.

IstockphotoMatkavakuutus
Matkavakuutus kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen matkaa.

Matkavakuutuksen avulla voi saada korvauksen esimerkiksi lentolipuista, hotellivarauksista ja muista etukäteen maksetuista palveluista, joita ei voi peruuttaa. Näitä ovat esimerkiksi vuokra-auto tai konserttiliput. Matkavakuutus korvaa tavallisesti matkan peruuntumisesta aiheutuvia kuluja paitsi oman myös esimerkiksi lapsen tai puolison sairastapauksen yhteydessä.

– Viime aikoina selkeästi lisääntynyt huoli on, voiko matkan peruuttaa myös matkakohteen levottomuuksien takia. Sen vuoksi lisäsimme Ifin matkavakuutuksiin viime keväänä uuden kriisiturvan, joka korvaa matkan peruuntumiskuluja, jos matkakohteessa tapahtuu luonnonkatastrofi tai esimerkiksi terrori-isku juuri ennen matkaa, eikä sen vuoksi halua lähteä matkalle, Koivisto kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue vakuutusehdot huolella

Matkavakuutus kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen matkaa. Esimerkiksi Ifin asiakkaille edellytys on, että matkavakuutus on hankittu ennen sairastumista ja viimeistään kolme vuorokautta ennen matkaa.

– Matkavakuutus on hyvä ottaa heti, kun varaa matkan. Jos matkan varaamisen jälkeen sairastuukin ja on selvää, ettei pääse lähtemään matkalle, ei siinä vaiheessa otettu matkavakuutus enää auta matkan peruuntumisessa, muistuttaa Koivisto.
Helpointa on hankkia matkavakuutus, joka on voimassa aina.

– Nyrkkisääntö on, että jos matkustaa vähintään kaksi kertaa vuodessa, jatkuva matkavakuutus tulee yleensä edullisemmaksi kuin matkakohtainen vakuutus. Silloin vakuutus on aina voimassa riippumatta matkustaako lähelle vai kauas eikä vakuutuksesta tarvitse erikseen muistaa huolehtia, Koivisto toteaa.

Toimi näin, jos et pysty lähtemään matkalle sairastumisen takia

  1. Hanki lääkärintodistus, josta käy ilmi matkan peruuntumisen syy.
  2. Peruuta matka ja selvitä matkanjärjestäjän peruutusehdot, eli korvataanko peruuntumisesta jotakin.
  3. Jos olet jo maksanut muita palveluja, kuten vuokra-auton, tarkista, onko niiden peruuttaminen mahdollista.
  4. Tee vakuutusyhtiöösi vahinkoilmoitus jäljelle jäävistä kuluista.

>> Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus

Lähde: If
Kuvat: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Löydä sopiva matkavakuutus

Matkavakuutusten ABC – mitä pitäisi tietää, kun etsit sopivaa matkavakuutusta?

Tiesitkö tätä matkavakuutuksesta?

Korvausta sairaspäivistä ja kadonneista matkatavaroista – joko tiesit nämä viisi asiaa matkavakuutuksesta?

Hätätilanne ulkomailla

Mitä tehdä, kun hätätilanne iskee ulkomailla? Selvitä hätänumero ennen matkaa ja lue toimintaohjeet

Nainen rannalla

Jopa 30 000 euron lasku – pihistely matkavakuutuksen kanssa voi koitua kalliiksi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja