Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Älä anna taudin pilata lomaa – toimi näin jos sairastut ulkomailla

Istockphoto artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Mitä tehdä, jos flunssa iskee, nilkka nyrjähtää tai vatsatauti vaivaa ulkomailla?
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 27.12.2017
facebook   whatsapp

Varaudu jo ennen matkaa

Lomalla kukaan ei tahdo sairastaa, mutta fiksu matkailija varautuu hankkimalla tarvittavat tiedot ennen matkaa. Tarkista jo ennen lomaa, miten kohdemaassa saa sairaanhoitoa.

Suomessa sairausvakuutetut ovat oikeutettuja lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon tilapäisen oleskelun aikana EU- ja ETA-valtioissa, Sveitsissä ja Australiassa.

Hoitoa on myös annettava pitkäaikaissairauden akuuttiin tarpeeseen sekä raskauden ja synnytyksen takia. Sairaanhoidon kustannuksista vastaa Suomen valtio.

Euroopassa oikeus hoitoon osoitetaan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, jonka voi tilata ilmaiseksi Kelalta.

Tutustu Kelan ohjeisiin

Aina ei ole kuitenkaan selvää, miten maan julkinen terveydenhuolto toimii tai esimerkiksi miten hakeudutaan lääkäriin. Kelan ulkomaan sairastapauksiin keskittyvälle sivustolle on koottu käytännön ohjeita siitä, miten Suomessa sairausvakuutettu saa sairaanhoitoa sekä miten ja milloin hoidosta maksetaan korvauksia.

Sivuilta voi lukea esimerkiksi, miten Alankomaissa mennään lääkäriin, onko sairaankuljetus Slovakiassa ilmaista ja miten Portugalissa saa lääkekorvauksia.

Muista matkavakuutus

Kaikkia tilanteita ei voida hoitaa yksityisillä lääkäriasemilla – esimerkiksi sydänkohtausta tai aivohalvausta. Vakavissa tapauksissa hoito on kallista ja sairaalassa voi joutua viettämään monta yötä.

Ilman eurooppalaista sairaanhoitokorttia potilas voi joutua maksamaan hoidon oikean hinnan itse. Korttia vilauttamalla asiakas maksaa hoidosta saman hinnan kuin kyseisen valtion asukkaat.

Inka KhanjiMatkavakuutus
Matkavakuutuskortti on hyvä pakata matkalle sairastumisen varalta.

Jos matkailija on joutunut maksamaan kaikki kustannukset itse, hän voi kuitenkin jälkikäteen hakea Kelasta sairaanhoitokorvausta.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että Suomella ei ole sairaanhoitosopimuksia useimpien EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten valtioiden kanssa. Matkavakuutus on jokaisen reissaajan ehdoton lisävaruste sekä Euroopassa että maailmalla matkustettaessa: vakavissa sairaustapauksissa tai onnettomuuksissa ambulanssilentojen kaltaiset toimenpiteet voivat maksaa jopa 100 000 euroa.

Matkavakuutuksen hankittuasi voit tarkistaa jo etukäteen vakuutusyhtiön listaukset hoitoa tarjoavista sairaaloista lomakohteessasi.

Lue lisää matkavakuutuksista

Apua puhelinpalvelusta

Jos matkailijalla on ongelmia sairaanhoidon saamisessa ulkomailla, apua voi pyytää puhelimitse Kelan ulkomaan yksiköstä. Puhelinpalvelu palvelee reissaajia maanantaista perjantaihin.

>> Kelan sairaana ulkomailla -sivut
>> Lisätietoa eurooppalaisesta sairaanhoitokortista

Lähde: Kela
Kuvat: Istockphoto ja Inka Khanji

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

  1. no riippuu vähän asiasta, mutta entäs kun sairastuu vkl, kun vastaavat vain ma-pe… parhaaksi on kyllä osoittautunut oman vakuutusyhtiön kansainvälinen päivystysnumero, testattu myös aasiassa ja homma hoitui kun ensin kukaan ei halunnut ymmärtää mistään mitään niin sitä kautta se hoitui sairaalan hoitsun kotimaisella niin johan läks :)


  2. Aivan höpöhöpö ohjeet. Jos sairastut esim. Indonesiassa,Fijillä,Samoalla,Laosissa jne. banaanivaltiossa niin kelan ohjeet ovat viimeisenä sillä hetkellä mielessä.


    • Viko, kyl ne tulee mieleen melko ensimmäisenä. Ohje sinulle, älä mene paniikkiin, silloin ne myös tulee mieleen.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.