Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Sairaanhoitokortti voi pelastaa matkan

Istockphoto artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Euroopassa matkailevan kannattaa tilata hyvissä ajoin Kelan eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka oikeuttaa saamaan hoitoa äkillisiin sairastapauksiin EU- ja ETA-maissa.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 27.12.2017
facebook   whatsapp

Tilaa kätevästi netistä

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin (European Health Insurance Card) voi tilata Kelan internetsivuilta omilla verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla. Verkossa kortin saa tilattua nopeasti ja vaivattomasti. Palvelusta asiakas voi myös jälkikäteen katsoa, milloin hän on jättänyt tilauksensa.

Kun kortin on tilannut verkossa, se tulee asiakkaalle noin 1–2 viikossa. Vaihtoehtoisesti asiakas voi pyytää toimittamaan kortin haluamaansa Kelan toimistoon. Palvelu tutkii, onko asiakkaalla oikeus tilata sairaanhoitokortti. Korttia ei voi tilata verkossa, jos asiakas ei esimerkiksi kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin. Tällöin palvelu ilmoittaa esteestä.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on voimassa kaksi vuotta. Kela uusii kortin automaattisesti, kun se on umpeutumassa. Asiointipalvelussa voi myös ilmoittaa, jos ei halua uutta korttia.

Kortilla saa välttämättömän hoidon

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kelpaa ulkomailla julkisessa terveydenhuollossa sekä lisäksi sosiaalivakuutuksen piiriin kuuluvissa yksityisissä lääkäreissä ja sairaaloissa.

Esittämällä kortin saa sairauteensa välttämättömän sairaanhoidon samoilla maksuilla ja samojen käytäntöjen mukaan kuin kyseisen maan omat kansalaiset. Näin sairauden vuoksi ei tarvitse palata ulkomailta Suomeen hoitoa saamaan. Kortilla ei saa oikeutta sairaanhoitoon, jos varta vasten hakeutuu ulkomaille saamaan hoitoa.

Lähde: Tohtori.fi
Kuva: Istockphoto

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kelpaa ulkomailla….

    Ihan ulkomailla yleensä. Vaiko vain EU- ja ETA-maissa ja Sveitsissä?


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.