hero taustakuva

Voiko pitkällä lennolla ottaa unilääkkeen? 3 riskiä, jotka väijyvät matkustajaa

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Riittävää lepoa kaukolennolla ei kannata ratkaista unilääkkeillä.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 14.11.2018
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

1. Älä menetä kontrollia

Oletko joskus valmistautunut pitkään lentoon ja haaveillut hyödyntäväsi tunnit lepäämällä unilääkkeen avulla? Moni on saattanut harkita asiaa tai jopa kokeilla sitä. Levosta ja matkustusmukavuudesta kannattaa kuitenkin huolehtia jollain toisella tavalla turvallisuusriskien takia.

Lääkärit ja lentoyhtiöt eivät suosittele unilääkkeiden käyttöä, sillä mahdollisessa onnettomuustilanteessa matkustajien on oltava normaalissa vireystilassa. Unilääke saattaa aiheuttaa tokkuraisuutta, mikä voi olla vaarallista esimerkiksi hätälaskun tai evakuoinnin aikana.

2. Matka voi katketa ennen lentoa

Joskus merkit unilääkkeen ottamisesta ennen lentoa voivat katkaista matkanteon jo ennen kuin kone on noussut ilmaan. Tiesitkö, että matkustamohenkilökunnalla on oikeus poistaa lennolta humaltumisen, sekavuuden tai sairauden merkkejä osoittavan matkustajan?

BBC kertoo kanadalaisen lentoyhtiön WestJetin lennolta lokakuussa 2018 poistetusta miehestä, joka oli ottanut reseptilääkkeenä määrätyn unilääkkeen ennen pitkää lentoa. Matkustamohenkilökunta ilmoitti miehen olevan mahdollinen riskitekijä matkustamossa, ja tämä kuljetettiin ulos pyörätuolissa.

3. Veritulpan riski nousee

Unilääkkeiden välttämistä lennolla tukevat myös terveyssyyt. Syvään uneen vaipuneella lentomatkustajalla on korkeampi riski sairastua veritulppaan. Pitkä lentomatka istuen nostaa riskin jopa kolminkertaiseksi.

Kaukolennolla otetut torkut parantavat matkustusmukavuutta, mutta tuntikaupalla liikkumatta nukkuminen on selkeä riskitekijä laskimotukokselle. Kaukolennolla tulisi nousta jaloittelemaan säännöllisin väliajoin sekä tehdä jalkajumppaa vaikka omalla istuinpaikalla.

Lue myös: Näin selviät pitkästä lennosta – 8 helppoa vinkkiä kaukomatkailijoille

Lähde: Escape.com.au, BBC
Kuva: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Kun lensin usein Atlantin yli, otin aina neljännes annoksen amerikkalaista NyQuil flunnssalääkettä. Se nukutti juuri sopivasti että pääsi uneen. Sai nukuttua kunnolla neljä-viisi tuntia ja sitten oli pirteä kun saapui perille. Tällä annoksella ei ollut missään horros-humalassa vaan siitä sattoi herätä ihan helosti ja olla ’normaali’. Toimi minulle mainiosti.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.