Hyppää sisältöön

Voiko pitkällä lennolla ottaa unilääkkeen? 3 riskiä, jotka väijyvät matkustajaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.11.2018
Riittävää lepoa kaukolennolla ei kannata ratkaista unilääkkeillä.

1. Älä menetä kontrollia

Oletko joskus valmistautunut pitkään lentoon ja haaveillut hyödyntäväsi tunnit lepäämällä unilääkkeen avulla? Moni on saattanut harkita asiaa tai jopa kokeilla sitä. Levosta ja matkustusmukavuudesta kannattaa kuitenkin huolehtia jollain toisella tavalla turvallisuusriskien takia.

Lääkärit ja lentoyhtiöt eivät suosittele unilääkkeiden käyttöä, sillä mahdollisessa onnettomuustilanteessa matkustajien on oltava normaalissa vireystilassa. Unilääke saattaa aiheuttaa tokkuraisuutta, mikä voi olla vaarallista esimerkiksi hätälaskun tai evakuoinnin aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Matka voi katketa ennen lentoa

Joskus merkit unilääkkeen ottamisesta ennen lentoa voivat katkaista matkanteon jo ennen kuin kone on noussut ilmaan. Tiesitkö, että matkustamohenkilökunnalla on oikeus poistaa lennolta humaltumisen, sekavuuden tai sairauden merkkejä osoittavan matkustajan?

BBC kertoo kanadalaisen lentoyhtiön WestJetin lennolta lokakuussa 2018 poistetusta miehestä, joka oli ottanut reseptilääkkeenä määrätyn unilääkkeen ennen pitkää lentoa. Matkustamohenkilökunta ilmoitti miehen olevan mahdollinen riskitekijä matkustamossa, ja tämä kuljetettiin ulos pyörätuolissa.

3. Veritulpan riski nousee

Unilääkkeiden välttämistä lennolla tukevat myös terveyssyyt. Syvään uneen vaipuneella lentomatkustajalla on korkeampi riski sairastua veritulppaan. Pitkä lentomatka istuen nostaa riskin jopa kolminkertaiseksi.

Kaukolennolla otetut torkut parantavat matkustusmukavuutta, mutta tuntikaupalla liikkumatta nukkuminen on selkeä riskitekijä laskimotukokselle. Kaukolennolla tulisi nousta jaloittelemaan säännöllisin väliajoin sekä tehdä jalkajumppaa vaikka omalla istuinpaikalla.

Lue myös: Näin selviät pitkästä lennosta – 8 helppoa vinkkiä kaukomatkailijoille

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Escape.com.au, BBC
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokoneen ovi

Voiko lentokoneen ovi avautua kesken lennon? Ammattilainen kertoo, pitääkö kauhukuvaa pelätä

Yksin jätetty matkalaukku

Lentokentällä hylättynä seisova matkalaukku on kylmäävä näky – näin tilanteessa toimitaan

Mitä ovat lentokoneen spoilerit?

Tätä outoa näkyä sinäkin olet ihmetellyt lentokoneen ikkunasta – miksi siivestä aukeaa ilmassa huojuvia luukkuja?

Miksi lentokoneissa on pyöreäkulmaiset ikkunat?

Tiesitkö syyn? Tämän takia lentokoneissa on pyöreät ikkunat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja