Kuva:

Rentoudu onsenissa – kylpyläkulttuuria Japanissa

Japanilainen kylpykulttuuri on aivan toinen maailma verrattuna meidän länsimaisiin poreammeisiimme. Japanissa kylpeminen ei ole vain peseytymistä, kuten teeseremoniakaan ei ole pelkkää teen juomista.

Kylpyläkulttuuri perustuu kuumiin lähteisiin

Suosituimpia kylpylöitä turistien keskuudessa ovat onsenit, eli sananmukaisesti kuumat lähteet. Onsenit ovat yleensä kuuman lähteen päälle perustettuja kylpylöitä, joihin virtaa kuumaa vettä suoraan maan uumenista.

Japani on vulkaanisesti hyvin aktiivinen, joten maassa on runsaasti kuumia lähteitä. Onsenin yhteydessä on usein majatalo tai terveyskylpylä.

Paras onsen on rostenburo, eli taivasalla oleva kylpyallas, joka hemmottelee paitsi poreilevalla lämmöllään, myös maisemillaan. Kylpemisestä nauttivat ihmisten lisäksi myös hellyyttävät apinat, joista saattaa hyvällä tuurilla saada kylpyseuraa.

Kylpyjen hinnat vaihtelevat, mutta usein hinta on jossain 500 ja 1000 jenin välillä. Mikäli haluaa esimerkiksi järjestää rakkaalleen romanttisen yllätyksen, jotkut altaat ovat myös varattavissa yksityiskäyttöön.

Japanin hurmaava Kobe

Esimerkiksi viehkeä Koben seutu on Japanilaisten kylpylöiden aarreaitta. Koben kylpylöissä vesi pulppuaa suoraan maan sisältä, ja se on erittäin rauta- ja mineraalirikasta. Eipä siis ihme, että tällä punaisella vedellä epäillään olevan parantavia voimia!

Koben suosittu kuumien lähteiden alue, Arima Onsen, on Japanin kuuluisin kuumimpia lomakohteita.

Mikäli haluaa kylpeä todella perinteisesti, voi pulahtaa Dogo Onsenian altaisiin. Japanin vanhimman kylpylän titteliä kantavan Dogo Onseanin kuumien lähteiden sanotaan keränneen väkeä jo 3 000 vuotta.

Arima Onsen on modernin Koben kätkettyjä aarteita. Se sijaitsee lähes piilossa Rokko-vuoren takana.

Arima Onsen vetoaa ulkomaalaisiin ja japanilaisiin kauniin rauhallisella ja luonnollisella ympäristöllään. Arima Onsenissa on kahdenlaisia lähteitä: yhden nimi on Kinsen, koska sen vesi on kellertävän ruskeaa siinä olevien raudan ja suolan takia. Toisen lähteen nimi on Ginsen, ja sen värittömässä vedessä on esimerkiksi mineraaleja.

Arima Onsenin rauhaan on helppo päästä esimerkiksi Osakan kiireisestä metropolista. Arima Onsenin alueella on parisenkymmentä hotellia ja majataloa.

Kylve japanilaisen etiketin mukaan

Japanissa etiketit ovat tärkeä osa monia arkipäiväiseltä tuntuvia toimituksia.

Myös onsenissa kylpemiseen on omat etikettinsä, mutta onneksi ulkomaalaisilta ei odoteta sen pilkuntarkkaa noudattamista.

On kuitenkin erityisesti yksi sääntö, joka kannattaa pitää visusti mielessä. Niin hullunkuriselta kuin se saattaa äkkiseltään vaikuttaa, ennen kylpyyn menoa täytyy peseytyä huolellisesti. Kylpyaltaat ovat yhteisessä käytössä ja pysyvät puhtaina, mikäli kaikki peseytyvät ennen altaaseen pulahtamistaan.

Kuten länsimaissakin, Japanin kylpylöissä miehille ja naisille on omat puolensa. Kylpy maksetaan aulassa, minkä jälkeen pujahdetaan verhon taakse pukuhuoneen puolelle.

Tavarat ja vaatteet jätetään pukuhuoneessa otettavaan koriin tai lukolliseen kaappiin. Kylpylästä voi vuokrata pienen pyyhkeen, mikäli oma ei sattunut mukaan.

Pyyhkeellä voi yrittää peittää strategisimpia alueita, mutta pääasiassa kylvyssä ollaan alasti.

Kylpyhuoneessa on yleensä saippuaa ja shampoota huolellista peseytymistä varten. Peseytymisen jälkeen voikin solahtaa altaaseen.

Vesi saattaa aluksi tuntua kuumalta, ja mikäli se tuntuu polttavalta iholla vielä muutaman sekunnin totuttelun jälkeen, kannattaa nousta pois ja valita toinen allas.

Yleisesti ottaen sitä, että antaa pyyhkeensä koskea veteen, pidetään huonona tapana. Kylpemisen jälkeen voi vielä peseytyä ja kenties nauttia hieman virvokkeita aulassa.

Päivitetty: 19.7.2012

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (9 votes, average: 4,22 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia