Ensikertalaisen opas japanilaiseen onseniin – huomioi nämä asiat kylpylämatkalla
Rentoudu japanilaisissa kylpylöissä
Hemmotteluloma Japanissa saattaa kuulostaa Tokiossa vierailleelle utopistiselta ajatukselta, sillä massiivinen suurkaupunki ei tarjoa parhaita puitteita pysähtymiseen.
Japani on kuitenkin tunnettu rentouttavista kuumista lähteistään eli onseneistaan. Tuliperäisen maastonsa vuoksi maassa on tuhansia kuumia kylpyjä, joista pääsee nauttimaan joko keskellä kaupunkia tai luonnon helmassa. Luonnonvaraisissa onseneissa kuuma vesi pulppuaa suoraan maaperästä samalla tavalla kuin Islannissa.
Näin löydät sopivan onsenin
Jos matkustat vain Tokioon, vaihtoehtoina on etsiä kylpy kaupungista tai tehdä lyhyt retki kaupungin ulkopuolelle. Jos haluat nauttia luonnonvaraisista kuumista lähteistä, lähde ulos kaupungista.
Tunnetuin Tokion lähellä sijaitseva kylpyläkohde on Hakone, jonne pääsee luotijunalla parhaimmillaan reilussa tunnissa. Hakonessa voi yöpyä perinteisissä majataloissa, joissa useimmissa on oma, majatalon vieraiden käytössä oleva kuuma lähde tai useampia. Lähteet ovat luonnonvaraisia, ja Hakonen suosio matkakohteena takaa hyvät palvelut.
Myös Tokion kaupungin sisällä pääsee kokeilemaan onsenia Odaiban tekosaarella. Oedo Onsen Monogatari -kylpylä on tehty historiallisen Japanin tyyliin, ja vaikka onsen ei olekaan luonnonvarainen, se on hyvä valinta kiireisille matkailijoille.
Jos haluat viettää useita päiviä kylpyläkulttuurin parissa, harkitse tunnettuja Kusatsun, Dogon, Beppun, Koben tai Kawaguchikon kylpylöitä.
Huomioi nämä onsenia valitessa
Onko valitsemassasi kylpylässä ulkoallas eli rotenburo? Erityisesti viileinä vuodenaikoina japanilaiset nauttivat kuumista ulkokylvyistä tähtitaivaan alla.
Joillakin Japanin seuduilla ulkoaltaaseen voi saada seurakseen apinan, sillä luonnonvaraiset apinat ovat melko kesyjä ja saattavat liikkua pelottomasti kylpylöiden mailla.
Huomaa myös, että useimmissa kylpylöissä miesten ja naisten kylvyt ovat eri puolilla. Jos olet matkalla kumppanin kanssa etkä halua kylpeä yksin, kannattaa nähdä hiukan vaivaa etsiäkseen harvinaisemman seka-onsenin.
Kolmas asia, joka kannattaa huomioida ennen kylpylälomaa, ovat tatuoinnit. Tatuoinnit yhdistetään Japanissa helposti rikollisuuteen ja paikalliseen mafiaan, minkä vuoksi monet kylpylät kieltävät sisäänpääsyn tatuoiduilta asiakkailtaan.
Vaikka kylpylän tavoitteena on välttää vaikeuksia, käytäntö harmittaa erityisesti tatuointeihin rennommin suhtautuvia ulkomaalaisia. Varmista siis, että tatuoinnit hyväksytään onsenissa, johon menet. Jos tatuointi on pieni, sen voi meikata piiloon.
Noudata etikettiä
Tatuointisääntöjen lisäksi japanilaisessa onsenissa on etiketti, joka matkailijan on hyvä muistaa nolojen tilanteiden välttämiseksi.
Tärkein sääntö on peseytyä kunnolla ennen kylpyyn menemistä: altaat ovat yhteisessä käytössä ja pysyvät puhtaina, jos kaikki peseytyvät ennen altaaseen pulahtamistaan.
Kun kylpylään saavutaan, tavarat ja vaatteet jätetään pukuhuoneessa otettavaan koriin tai lukolliseen kaappiin. Kylpylästä voi vuokrata pienen pyyhkeen, mikäli oma ei ole mukana.
Kylpyyn ei myöskään mennä Japanissa uimapuku päällä vaan alasti, mikä tuottaa monille ulkomaalaisille vaikeuksia. Suomalaisille käytäntö on tuttu saunasta – älä kuitenkaan erehdy luulemaan, että japanilaisten kylpylöiden saunat toimivat samalla tavalla kuin Suomessa.
Erityisesti luonnonvaraisten kylpyjen vesi saattaa aluksi tuntua kuumalta, mutta siihen tottuu. Kuuma kylpy kuivattaa, joten joissakin onseneissa kylpylän työntekijä käy myymässä kylmiä juomia suoraan kylpijöille.
>> Suunnitelmissa Japanin-matka? Lue lisää vinkkejä matkaoppaasta
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Elina Venttola
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää