Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Joko tiesit? Keskeltä Helsinkiä löytyy komea uimahalli, jossa uidaan täysin alasti: “Kuin roomalainen kylpylä”

Visit Helsinki / Mari Hohtari artikkelin kuva
Suomen matkailu
Onko tässä Suomen tyylikkäin uimahalli? Tai koko maan edullisin kylpyläelämys?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 22.03.2022
facebook   whatsapp

Naku-uintia upeissa puitteissa

Helsingin keskustasta löytyy historiallinen paikka, joka on paikallisten keskuudessa legendaarisessa maineessa. Muualta Suomesta saapuvat matkailijat eivät kuitenkaan välttämättä edes tiedä, miten erikoinen uimahalli pääkaupunkiin on piilotettu.

Yrjönkadun uimahalli on toiminut jo vuodesta 1928 saakka, ja sitä pyörittää nykyään Helsingin kaupunki. Kyseessä on tavallista komeampi yleinen uimahalli: klassismia edustava rakennus on arkkitehtuurista kiinnostuneille mielenkiintoinen vierailukohde. Tilat entisöitiin vuonna 1999.

Kuuluisin Yrjönkadun uimahalli on kuitenkin siitä, että siellä voi uida alasti ilman rihmankiertämää. Uimapukujen vapaaehtoinen käyttäminen hyväksyttiin vasta vuonna 2001. Naku-uinnin takia uimahallissa on omat vuorot naisille ja miehille.

Uimahallilla on pitkät perinteet, sillä se oli aikoinaan vuosikymmenten ajan koko Suomen ainoa yleinen uimahalli. Uimahallin näyttävissä tiloissa on järjestetty myös erilaisia tapahtumia kuten esimerkiksi muotinäytöksiä.

Lepohytti ja lasillinen simaa

Tavallisen uimahallin perusmaksun lisäksi kävijät voivat ostaa lipun yläkertaan. Tällöin uima-altaiden ja saunojen käytön lisäksi vierailuun kuuluu myös muun muassa yksityinen lepohytti ja kylpytakki. Miltä kuulostaisi uinti, sauna ja nokkaunet?

Monet Yrjönkadun uimahallin kanta-asiakkaat hehkuttavat käyntiä edullisena spa-elämyksenä. Yläkerran parvekkeella voi istua kylpytakit päällä juomassa kuohuviiniä. Uimahallin yhteydessä toimivasta ravintolasta voi tilata myös ruokaa.

Yksi Yrjönkadun uimahallin hauskoista erikoisuuksista on talon reseptillä valmistettu sima, jonka nauttiminen ei rajoitu vappusesonkiin. Perinteikäs juoma löytyy listalta vuoden ympäri.

Myös ulkomaalaiset turistit ovat löytäneet uimahallin, sillä matkailusivusto TripAdvisorista löytyy runsaasti hehkuttavia arvioita. Matkailijat ihastelevat uimahallin olevan “kuin roomalainen kylpylä” ja suosittelevat sitä pakollisena Suomi-elämyksenä.

Uimahalli on suljettu kesäkuukausina, joten siellä vierailua kannattaa suunnitella nimenomaan syksyn tai talven piristykseksi. Toiminta ulottuu syyskuun alkupuolelta touko–kesäkuun vaihteeseen. Uimahallista voi vuokrata käyttöönsä myös tilaussaunan, johon kuuluu oma uima-allas.

Katso alta Instagramissa jaettuja kuvia uimahallista!

>> Lue myös: Löylyttele keskellä kaupunkia – tällaisia ovat Helsingin yleiset saunat

Lähde: Yrjönkadun uimahalli
Kuvat: Visit Helsinki / Mari Hohtari, Instagram

Lue kommentit (5) Jätä kommentti

 1. Hui kamala. Toiset uivat alasti ja toiset kuvaavat heitä kännyköillä yläkerroksista!


 2. Taitaa olla sateenkaariväen kohtauspaikka pikku kuherrusnurkkauksineen. Komeana heteromiehenä en uskaltautuisi tuonne ollenkaan.


  • Nyt sulla on kivikautinen ajatusmaailma. Sateenkaariväki ei ole yhtään sen enempää kiinnostunut sinusta kuin muukaan väki. Eletään vuotta 2017 , sateenkaaret kokoontuivat ja tapasivat kylpylöissä ja puistoissa viime vuosisadalla, kun ei ollut nettiä ja ravintoloita.Joudutko muuten ” komeana ” heteromiehenä useinkin mielikuvituksesi vangiksi ?


   • Sateenkaariväkeä on vähemmän, kuin mitä heistä kantautuva möly antaa ymmärtää. Ikävä kyllä marginaalinen osa sateenkaariväestä on nimimerkki Jannelin kaltaisia, kaikesta herneen nenäänsä vetäviä, muita provosoivia tapauksia. Jannelin minä minä -asenne kun edistä sitä, että sateenkaariväki saisi suurempaa arvostusta ja hyväksyntää. Nyt Jannelin kaltaiset marginaali-ihmiset pilaavat koko sateenkaariryhmän mainetta.


    • Sateenkaariväki pitää itsestään hirveästi ärsyttävää älämölöä joka paikassa. Itse terveenä heterona ja normaali ihmisenä ihmettelen Jannen kaltaisten miesten ajatustapaa . Myös TEFMEn kommentti oudoksuttaa. Onhan sateenkaariporukalla jo samat oikeudet ja hyväksynnät kuin normaaleilla. Vai mitä se suurempi pitäisi olla ?


 3. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.