Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Valko-Venäjä

Valko-Venäjä

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 09.02.2015
Valko-Venäjä on monille matkailijoille itäisen Euroopan tuntemattomin kolkka.

Valko-Venäjä matkailumaana

Vuonna 1991 itsenäistynyt Valko-Venäjä on vajaan kymmenen miljoonan asukkaan maa itäisessä Euroopassa. Maa jakaa rajan Venäjän, Latvian, Liettuan, Puolan ja Ukrainan kanssa.

Euroopan viimeiseksi diktatuuriksikin kutsuttu Valko-Venäjä ei ole tyypillisin vaihtoehto lomakohdetta valittaessa: monet reissaajat boikotoivatkin maata heikon ihmisoikeustilanteen takia. Maassa rajoitetaan muun muassa sananvapautta ja poljetaan seksuaalivähemmistön oikeuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turistille Valko-Venäjä on turvallinen matkakohde, jossa pärjää normaalia varovaisuutta noudattamalla. Suomalaismatkailija tarvitsee matkalleen viisumin, jonka voi hankkia Valko-Venäjän suurlähetystön konsulaatista Helsingistä.

Valko-Venäjältä löytyy kaupunkikohteiden lisäksi myös kansallispuistoja ja aktiviteettimahdollisuuksia. Maassa voi harrastaa esimerkiksi vaellusta, laskettelua ja kalastusta.

Hyvä tietää Valko-Venäjästä

Valko-Venäjällä vallitsee mannerilmasto, joka tarkoittaa kylmiä ja kosteita talvia ja lämpimiä kesiä. Sopiva matkustusajankohta riippuu matkan luonteesta: talvella saa varautua kylmään säähän, kun taas keväällä aurinko porottaa jo selvästi Suomea aikaisemmin.

Valko-Venäjä sopii matkailijalle, joka on kiinnostunut kokemaan erilaisen eurooppalaiskohteen tai tutustumaan maan oloihin. Maahan on myös helppo matkustaa Baltian maista tai Itä-Euroopasta interraililla tai autolomalla.

Kohdetta ei voi suositella seksuaalivähemmistöille, sillä Valko-Venäjällä aihe on edelleen tabu – tosin nuoremman sukupolven keskuudessa käsitykset ovat muuttumassa. Esimerkiksi parivuoteen jakaminen hotellissa samaa sukupuolta olevan matkakumppanin kanssa saattaa kuitenkin osoittautua ongelmalliseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lennot, majoitus ja liikkuminen Valko-Venäjällä

Valkovenäläinen lentoyhtiö Belavia liikennöi suoria lentoja Helsingistä Minskiin. Valko-Venäjälle voi matkustaa myös esimerkiksi Riian kautta Air Balticin lennoilla. Suora lento Helsingistä Minskiin kestää vain reilun tunnin.

Erityisesti Valko-Venäjän suurimmissa kaupungeissa on laaja hotellitarjonta: vaihtoehtoja riittää edullisista ja vaatimattomista pikkuhotelleista kansainvälisten ketjujen luksushotelleihin. Matkailija voi yöpyä myös hostelleissa, majataloissa tai vuokra-asunnoissa.

Valko-Venäjän sisällä matkailu onnistuu junalla, bussilla tai vuokra-autolla – kannattaa kuitenkin huomioida, että tiet ovat paikoin huonossa kunnossa ja liikenteessä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Edulliset junat ja bussit liikennöivät Valko-Venäjältä myös naapurimaihin.

Valko-Venäjän matkailukohteet

Matkailijoiden keskuudessa Valko-Venäjän suosituin kohde on maan pääkaupunki Minsk. Noin kahden miljoonan asukkaan kaupunki sijaitsee maan keskiosassa. Minsk tunnetaan majesteettisista aukioistaan ja lukuisista puistoistaan.

1500-luvulta peräisin oleva Mirin linna on niin ikään yksi Valko-Venäjän merkittävimmistä nähtävyyksistä ja Unescon maailmanperintökohde. Historiallinen linna sijaitsee Mirin kylässä noin 90 kilometrin päässä Minskistä.

Brest on lähellä Puolan rajaa sijaitseva kaupunki, joka tunnetaan parhaiten Brestin linnoituksesta. 1800-luvulla rakennettu linnoitus on yksi Valko-Venäjän kuuluisimmista nähtävyyksistä ja se symboloi paikallisille selviämistä toisesta maailmansodasta. Linnoitus sijaitsee noin puolen tunnin kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta.

Luonnosta kiinnostuneen matkailijan kannattaa vierailla Bialowiezan metsässä, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Kansallispuisto sijaitsee sekä Valko-Venäjän että Puolan alueella noin 70 kilometrin päässä Brestin kaupungista. Metsässä elää erityisen suuri biisonikanta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisätietoa

Valko-Venäjän matkailusivut

Kuva: Flickr / gudmd.haralds