Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Valko-Venäjä

Valko-Venäjä
Kohdeoppaat
 • Matkaopas

Päivitetty: 09.02.2015
next
prev

Valko-Venäjä on monille matkailijoille itäisen Euroopan tuntemattomin kolkka.

Valko-Venäjä matkailumaana

Vuonna 1991 itsenäistynyt Valko-Venäjä on vajaan kymmenen miljoonan asukkaan maa itäisessä Euroopassa. Maa jakaa rajan Venäjän, Latvian, Liettuan, Puolan ja Ukrainan kanssa.

Euroopan viimeiseksi diktatuuriksikin kutsuttu Valko-Venäjä ei ole tyypillisin vaihtoehto lomakohdetta valittaessa: monet reissaajat boikotoivatkin maata heikon ihmisoikeustilanteen takia. Maassa rajoitetaan muun muassa sananvapautta ja poljetaan seksuaalivähemmistön oikeuksia.

Turistille Valko-Venäjä on turvallinen matkakohde, jossa pärjää normaalia varovaisuutta noudattamalla. Suomalaismatkailija tarvitsee matkalleen viisumin, jonka voi hankkia Valko-Venäjän suurlähetystön konsulaatista Helsingistä.

Valko-Venäjältä löytyy kaupunkikohteiden lisäksi myös kansallispuistoja ja aktiviteettimahdollisuuksia. Maassa voi harrastaa esimerkiksi vaellusta, laskettelua ja kalastusta.

Hyvä tietää Valko-Venäjästä

Valko-Venäjällä vallitsee mannerilmasto, joka tarkoittaa kylmiä ja kosteita talvia ja lämpimiä kesiä. Sopiva matkustusajankohta riippuu matkan luonteesta: talvella saa varautua kylmään säähän, kun taas keväällä aurinko porottaa jo selvästi Suomea aikaisemmin.

Valko-Venäjä sopii matkailijalle, joka on kiinnostunut kokemaan erilaisen eurooppalaiskohteen tai tutustumaan maan oloihin. Maahan on myös helppo matkustaa Baltian maista tai Itä-Euroopasta interraililla tai autolomalla.

Kohdetta ei voi suositella seksuaalivähemmistöille, sillä Valko-Venäjällä aihe on edelleen tabu – tosin nuoremman sukupolven keskuudessa käsitykset ovat muuttumassa. Esimerkiksi parivuoteen jakaminen hotellissa samaa sukupuolta olevan matkakumppanin kanssa saattaa kuitenkin osoittautua ongelmalliseksi.

Lennot, majoitus ja liikkuminen Valko-Venäjällä

Valkovenäläinen lentoyhtiö Belavia liikennöi suoria lentoja Helsingistä Minskiin. Valko-Venäjälle voi matkustaa myös esimerkiksi Riian kautta Air Balticin lennoilla. Suora lento Helsingistä Minskiin kestää vain reilun tunnin.

Erityisesti Valko-Venäjän suurimmissa kaupungeissa on laaja hotellitarjonta: vaihtoehtoja riittää edullisista ja vaatimattomista pikkuhotelleista kansainvälisten ketjujen luksushotelleihin. Matkailija voi yöpyä myös hostelleissa, majataloissa tai vuokra-asunnoissa.

Valko-Venäjän sisällä matkailu onnistuu junalla, bussilla tai vuokra-autolla – kannattaa kuitenkin huomioida, että tiet ovat paikoin huonossa kunnossa ja liikenteessä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Edulliset junat ja bussit liikennöivät Valko-Venäjältä myös naapurimaihin.

Valko-Venäjän matkailukohteet

Matkailijoiden keskuudessa Valko-Venäjän suosituin kohde on maan pääkaupunki Minsk. Noin kahden miljoonan asukkaan kaupunki sijaitsee maan keskiosassa. Minsk tunnetaan majesteettisista aukioistaan ja lukuisista puistoistaan.

1500-luvulta peräisin oleva Mirin linna on niin ikään yksi Valko-Venäjän merkittävimmistä nähtävyyksistä ja Unescon maailmanperintökohde. Historiallinen linna sijaitsee Mirin kylässä noin 90 kilometrin päässä Minskistä.

Brest on lähellä Puolan rajaa sijaitseva kaupunki, joka tunnetaan parhaiten Brestin linnoituksesta. 1800-luvulla rakennettu linnoitus on yksi Valko-Venäjän kuuluisimmista nähtävyyksistä ja se symboloi paikallisille selviämistä toisesta maailmansodasta. Linnoitus sijaitsee noin puolen tunnin kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta.

Luonnosta kiinnostuneen matkailijan kannattaa vierailla Bialowiezan metsässä, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Kansallispuisto sijaitsee sekä Valko-Venäjän että Puolan alueella noin 70 kilometrin päässä Brestin kaupungista. Metsässä elää erityisen suuri biisonikanta.

Lisätietoa

Valko-Venäjän matkailusivut

Kuva: Flickr / gudmd.haralds

Lue kommentit (6) Jätä kommentti

 1. Viiden päivän visiitille voi suomalaisen passin omistaja mennä Valkovenäjälle eikä tarvitse hakea viisumia. Edellytys on että saapuu Minskin lentokentälle ja pitää olla matkavakuutus.


 2. Matkavaluuttaa? Saako Minskin kentältä nostaa automaatista paikallista valuuttaa? Ja miten luottokortti toimii koko maassa?


 3. Valko-Venäjä oli kyllä hieno paikka menisin uudestaan


 4. Useasti maassa käyneenä ei voi kuin ihmetellä sitä negatiivista tietoa mitä Suomesta käsin saatavilla. Vauraus ja pienet tuloerot näkyvät kaupunkikuvassa ja valkovenäläisten korkea koulutus. Esim. korkealaatuinen sirkus- ja balettiliput maksavat halvimmillaan vain alle 10 euroa. Tarjolla hvää ruokaa, ja liikkuminen edullista ja turvallista myös yöaikaan. Kaikin puolin loistava kohde, hyvä etteivät kännäävät suomalaiset ole saapuneet runsain joukoin pilaamaan Suomen hyvää mainetta Valkovenäjällä.


  • En voi muuta kuin yhtyä Jaken esittämään kommenttiin. Olen käynyt Valko-Venäjällä vuodesta 2013 saakka vuosittain, reilut kymmenen kertaa yhteensä. Eniten kokemusta on Minskistä, josta ei ole kuin hyvää sanottavaa. Todella kaunis suurkaupunki suurine, hyvin hoidettuine puistoineen ja katuineen. ihmiset ovat siististi pukeutuneita ja pääosin ystävällisiä. Kulttuuritarjonta on korkeatasoista ja suomalaisiin hintoihin verrattuna hyvin edullista. Ravintoloita löytyy joka lähtöön, katukuvasta löytyy myös tyylikkäitä kahviloita, jotka eivät ole mitään ketjupaikkoja. Suurista ostoskeskuksista löytyy laadukasta kosmetiikkaa ja vaatteita huokeaan hintaan. Suuret ruokakaupat ovat suorastaan ruokakeitaita, joissa on enemmän valikoimaa kuin täkäläisessä Prismassa. Täytyy myös mainita, että makkarat ovat pikkasen eritoista kuin Suomessa. Ei kannata hämmentyä myyjien hyvin suorasukaisen töykeästä asiakaspalvelusta suurissa tavarataloissa. Palvelu on sama myös paikallisille. Paikalliset puhuvatkin neuvostotyylisestä asiakaspalvelusta.
   Valkovenäläisten koulutusaste on korkea. Tuloerot ovat pienet, työllisyysaste hyvä ja se näkyy ihmisten hyvinvointina katukuvassa. Harva ajaa neuvostoaikaisella Ladalla, harva asuu myöskään vuokralla. Ihmiset pääsevät helpommin käsiksi omistusasuntoon.
   Turisteja kauhistuttaa aina kuinka paljon katukuvassa näkyy virkavaltaa. Itse pidän sitä pelkästään positiivisena asiana, koska virkavallan läsnäolo tekee Minskistä jopa yöaikaan hyvin turvallisen paikan. Totta kai täytyy ymmärtää, ettei ihan missä tahansa voi valokuvata tai käyttäytyä miten sattuu. Itsellä ei ole kuitenkaan koskaan ollut mitään ongelmaa virkavallan kanssa alkaen rajatarkastuksesta.
   Ei Valko-Venäjä, kuten ei Suomikaan ole kaikilta osin täydellinen maa. Jotkut asiat ovat kuitenkin Valko-Venäjällä kiistatta paremmin ja mm. terveydenhuollon saatavuus ja laatu on yksi näistä asioista. Suomessa joutuu käymään julkisella useaan otteeseen arvuuteltavana, että mikähän vaiva mahtaa olla kyseessä. Reseptejä annetaan mutu-tuntumalta. Valko-Venäjällä otetaan välittömästi perustestit ennen analyysiä. Hoitoon myös pääsee välittömästi. Siellä ei myöskään jätetä potilaan vastuulle tulla takaisin lääkäriin, jos aihetta. Lääkäri määrää seuranta-ajan ja siitä ei neuvotella.
   Suuntaan Valko-Venäjälle taas muutaman viikon päästä.


   • milloin menet seuravan kerran olisin halukas lähtemään
    mukaan , itsellä on huonoa tuo kielipuoli on päässyt unohtumaan venäjä aikoinaan pärjäsin matkutaessa en
    ole käyttänyt 3ov. p. 0504025033 asun tuusulassa


 5. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.