Hyppää sisältöön

Tiesitkö tätä? Lentokoneet siivotaan jokaisen lennon jälkeen, mutta parhaimmillaan siivous hoituu vain viidessä minuutissa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.08.2017
Lentokoneiden siisteys voi mietityttää matkustajia, mutta ainakin Suomesta lähtevät lennot siivotaan ennen jokaista lentomatkaa, vakuuttaa Finavia.

Ahtaat tilat tuovat haasteita siivoojille

Oletko joskus mennyt lentokoneeseen niin, että et ole ollut varma onko konetta siivottu laisinkaan? Lentokoneiden siisteys puhuttaa matkustajia aika ajoin, ja useimmat tietävätkin jo, että lentokoneen likaisin paikka ei suinkaan ole esimerkiksi koneen wc:ssä vaan aivan matkustajan nenän edessä.

Helsinki-Vantaalta lähtevät lentokoneet siivotaan jokaisen lennon jälkeen, mutta aina kaikkia kohtia ei ehditä putsata tarkasti, paljastaa Suomen lentoasemia hallinnoiva Finavia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Lentokoneiden kääntymisajat ovat nykyisin lyhyitä, mikä vaatii nopeaa toimintaa ja saapumista paikalle viimeisen matkustajan kintereillä. Nopeimmillaan kone siivotaan noin viidessä minuutissa, sanoo ISS:n asiakkuuspäällikkö Sanna Jordman.

Koneita ei kuitenkaan jätetä pelkän pikasiivouksen varaan, sillä ne siivotaan perusteellisesti öisin. Siitä syystä esimerkiksi päivän viimeisellä lennolla voi olla likaisempaa kuin päivän ensimmäisellä lennolla.

Matkustamohenkilökunnan jäsenet ovat monipuolisia taitureita, jotka hallitsevat esimerkiksi savusukelluksen ja pelastautumistaidot, mutta joillakin yhtiöillä lentoemännät sekä stuertit hoitavat myös siivouksen.

– Silloin meidän tehtävämme on vain noutaa roskat pois, Jordman sanoo.

Lentokoneen ahtaiden tilojen siivoaminen muutamissa minuuteissa vaatii Jordmanin mukaan erityisvälineitä ja hyvää tiimityötä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Siivoojamme ovat hioneet liikkeensä niin, ettei aikaa kulu hukkaan mutta laatu pysyy korkeana, sanoo Sanna Jordman.

>> Lue myös: Lentoemäntien salainen kikka: näin karkotat pahan hajun vessasta nopeasti

Lähde: Finavia
Kuva: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokoneen jättöpyörre

Näkymätön vaara säikäyttää kokeneenkin lentäjän – jättöpyörre voi kääntää lentokoneen ympäri

Lentokone

Joko tiesit, miksi lentokoneet ovat lähes aina valkoisia? Tämän takia värillä on väliä

Lentokone

Näitä jälkiä sinäkin olet ihmetellyt taivaalla – miksi lentokoneen perään jää valkoinen juova?

Matkapuhelin asetettuna lentokoneen puhelintelineeseen.

Huomasitko tämän niksin lentokoneessa? Teline matkapuhelimelle voi olla aivan nenäsi edessä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja