Hyppää sisältöön

Oletko ikinä pysähtynyt miettimään, miksi lentokoneeseen noustaan aina vasemmalta puolelta? Tässä syy

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.12.2017
Lentokoneeseen noustaan aina yhdeltä ja samalta puolelta. Mutta miksi?

Lentokoneeseen noustaan vasemmalta

Ennen lentoa sinäkin osaat automaattisesti valmistautua astumaan lentokoneeseen sen vasemmalta puolelta. Harva matkailija on kuitenkaan pysähtynyt pohtimaan, mistä käytäntö johtuu.

Vaikka nykyaikaisissa lentokoneissa onkin yleensä kaksi uloskäyntiä etuosassa ja kaksi takaosassa, noustaan koneeseen tosiaan aina vasemmalta puolelta – tapahtui se sitten portaita tai lentokentän lähtöportilta johtavaa matkustajasiltaa pitkin. Käytännöllä on pitkät perinteet, ja sen takana on monta teoriaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aikana ennen matkustajasiltojen keksimistä lentokoneet pysäköitiin lentokentän kylkeen. Koska kapteeni istuu ohjaamossa vasemmalla puolella, oli parkkeeraus helpompaa siten, että koneen vasen puoli osoitti kohti lentokenttää. Tämä tarkoitti automaattisesti sitä, että koneesta myös poistuttiin vasemmalta puolelta.

Turvallisuussyistä lentokoneeseen noustaan ja sieltä poistutaan aina yhdeltä puolelta. Jos ihmiset liikkuisivat molemmin puolin konetta, aiheutuisi alueelle turhaa liikennettä ja turvallisuusriskejä.

Käytännönläheisten selitysten lisäksi tavalla voi olla vielä historiallisemmat juuret. Aihetta kommentoineen lentäjän mukaan mallia otettiin aikoinaan laivaliikenteestä.

– Laivojen vasen puoli oli sataman puoli, jota käytettiin alukseen nousemiseen ja sieltä poistumiseen, sanoo lentäjä Andrew Stagg.

Ilmailualan konsultti Adrian Young vahvistaa The Independent -uutissivustolle, että lähes kaikki modernit lentokoneet on suunniteltu vasemmanpuoleista koneeseennousua silmällä pitäen. Huolto, tarjoilu, siivous ja tankkaus hoidetaan puolestaan oikealta puolelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös matkatavaroiden lastaus ruumaan ja niiden purkaminen suoritetaan yleensä oikealta puolelta. Tällöin matkustajaliikenne ei häiriinny rahdin takia.

Ilmailuala on täynnä erilaisia käytäntöjä, joiden selityksiä matkustajat eivät tunne. Joko tiesit, miksi tietty paikka matkustamossa on merkitty mustalla kolmiolla, miksi lentokoneen istuimet ovat lähes aina sinisiä tai miksi ikkunoissa on pienet reiät?

Lähde: The Independent
Kuva: Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Changin lentoasema, Singapore

Tässä ovat vuoden 2023 parhaat lentoasemat – katso tuore Top 10!

Uusi reitti Tampereelta Nizzaan

Nämä ovat kesän 2023 uudet lentoreitit Suomesta

Halpalentoyhtiöt

Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Helsinki-Vantaa

Helsinki-Vantaalle odotettu uudistus – näin nesteiden kanssa matkustaminen helpottuu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja