Hyppää sisältöön

Lentoemäntien salainen kikka: näin karkotat pahan hajun vessasta nopeasti

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.06.2017
Matkustamohenkilökunta paljastaa helpon niksin, jota kannattaa kokeilla muuallakin kuin lentokoneen wc-tiloissa.

Vessa raikkaammaksi hetkessä

Yksi matkustamohenkilökunnan työn vähemmän hohdokkaista tehtävistä on wc-tilojen siisteydestä huolehtiminen. Lennon aikana lentoemännät ja stuertit pitävät säännöllisin väliajoin huolen siitä, etteivät vessat pääse liian saastaiseen kuntoon. Esimerkiksi australialaisen lentoyhtiö Qantasin matkustamohenkilökunta tarkistaa wc-tilojen siisteyden puolen tunnin välein.

Lentokoneessa wc-tilat ovat jatkuvassa käytössä, eikä ikkunattomia koppeja päästä tuulettamaan. Ei siis olekaan ihme, että matkustamohenkiökunta on joutunut kehittelemään vaihtoehtoisia tapoja vessojen raikastamiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Brittiläinen uutissivusto The Sun kertoo lentoyhtiö Norwegianin matkustamohenkilökunnan niksistä, jolla erityisen pahalta haisevia wc-pönttöjä käsitellään erikoisella keinolla: kupillisella vahvaa mustaa kahvia. Matkustamohenkilökunta saattaa myös piilottaa wc-tiloihin pussillisen kahvinporoja, jotka imevät hajuja.

Niksin toimivuudelle on myös tieteellinen selitys. Kahvin tiedetään olevan tehokas hajuhaittoja vastaan, sillä se neutralisoi bakteerikantaa, mutta myös tuo mukanaan tutun tuoksun.

Haju- ja makuaistin tutkimiseen erikoistuneen tohtori Alan Hirschin mukaan kahvipavut toimivat erilaisten hajujen neutralisoijana. Kahvipapujen haju karkottaa muut hajut matkustajien nenästä tehden vessakäynnistä edes vähän miellyttävämmän.

Lähde: The Sun
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Egyptiin ja Marokkoon

Norwegian avaa kolme uutta reittiä Helsingistä – eksoottisia kohteita talveksi

Yölento

Mitä lentäjät näkevät yöllä ohjaamosta? Toisin kuin ehkä luulit, ajovalot eivät valaise reittiä

Käsimatkatavarat

Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

Lennot Kööpenhaminaan

SAS avaa uuden reitin Rovaniemeltä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja