Hyppää sisältöön

Näin tupakointi kiellettiin lennoilla – 10 faktaa säännöistä, poikkeuksista ja oudoista käänteistä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 09.03.2020
Suurin osa lennoista muuttui savuttomiksi 90-luvulla.

1. Lennoilla sauhuteltiin, kun tupakointi oli normaalia

Tänä päivänä ajatus tupakan sytyttämisestä lentokoneessa tuntuu lähes absurdilta. Toisin oli ennen: kun tupakointi oli vielä yleisempää, oli sauhuttelu vapaata lentokoneissa siinä missä ravintoloissa ja muissa julkisissa paikoissa.

Tupakka kärysi myös Suomessa. Savuton Suomi -sivuston mukaan 20-luvulla Suomessa tupakoitiin enemmän kuin missään muualla, ja sotien jälkeen yli 70 prosenttia suomalaismiehistä tupakoi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Ensimmäiset kiellot voimaan Yhdysvalloissa

Kohti savuttomia lentoja alettiin siirtyä hiljalleen sitä mukaa, kun tupakoinnin terveyshaitat alettiin tunnustaa. Business Insiderin mukaan savuttomia alueita jaoteltiin matkustamoon 70-luvulla, mutta koneissa sai edelleen polttaa tupakka-alueella.

Ensimmäisenä tupakointia lennoilla alettiin rajoittaa Yhdysvalloissa. Vuonna 1984 tupakointi kiellettiin koneissa, joissa oli 30 istuinpaikkaa tai vähemmän. Presidentti Ronald Reagan allekirjoitti vuonna 1988 lain, joka rajoitti tupakointia lennon keston ja koneen koon mukaan. Vuonna 1990 sauhuttelu oli pannassa jo lähes kaikilla Yhdysvaltojen sisäisillä lennoilla.

Amerikkalainen Delta Air Lines kielsi tupakoinnin kaikilla reiteillään vuonna 1995.

3. Kielto ei koskenut lentäjiä

Ensimmäinen voimaan astuneet tupakointikiellot eivät New York Timesin mukaan koskeneet lentäjiä. Sauhuttelua sai jatkaa ohjaamossa, sillä vieroitusoireiden pelättiin vaikuttavan lentäjien työkykyyn pitkillä lennoilla.

4. Smokers Express halusi tarjota lentoja tupakoijille

Yhdysvalloissa Floridan osavaltiossa yritettiin 90-luvun alussa lanseerata lentoyhtiötä nimeltä Smokers Express. Yhtiön ideana oli tarjota lentoja, joilla saisi polttaa vapaasti. Bisnes ei kuitenkaan ikinä käynnistynyt, eikä yhtiö liikennöinyt ainuttakaan lentoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockLentokoneessa ei saa tupakoida
Ohjaamoissa tupakoitiin pidempään kuin matkustamoissa.

5. Savuttomat lennot Suomeen 1997

Finnairin lennot muuttuivat täysin savuttomiksi vuonna 1997 yhdessä muiden EU-maiden kanssa. Euroopan unioni kielsi tupakoinnin kaikilla jäsenmaiden välisillä lennoilla.

Finnairin reittiverkostossa poikkeuksena olivat lennot Japanin Osakaan ja Tokioon, joilla sauhuttelua sai jatkaa vielä parin vuoden ajan. Viimeisetkin lennot muuttuivat savuttomiksi vuonna 1999.

6. Lentokoneissa on edelleen tuhkakupit

Muistatko vielä, kun lentokoneissa jokaiseen käsinojaan oli upotettu tuhkakuppi? Vielä nykyäänkin tuhkakuppeja löytyy lentokoneiden vessoista. Säännöllä pyritään välttämään tilanteita, joissa salatupakoijat tumppaavat savukkeensa roskakoriin ja aiheuttavat pahimmassa tapauksessa tulipalon.

7. Kiina viimeisenä mukaan savuttomuuteen

Kiina oli yksi viimeisistä maista, joka kielsi tupakoinnin lennoilla. Matkustajakoneissa sai polttaa maan sisäisillä lennoilla vuoteen 2017 saakka, ja lentäjiltä tapa kiellettiin vasta vuonna 2019. Laki laahasi siis parikymmentä vuotta jäljessä.

8. Savuttomuudesta muistutetaan jokaisella lennolla

Kun matkustat lentokoneella, kuulet aina matkustamohenkilökunnan muistuttavan savuttomuudesta kuulutuksissaan. Ei siis ole olemassa yhtään tekosyytä salasavukkeelle.

ShutterstockLennot muuttuivat savuttomiksi 90-luvulla
Uudempien lentokoneiden käsinojissa ei enää ole tuhkakuppeja.

Tupakointia ei yleensä sallita edes yksityislennoilla, sillä koneisiin ei haluta tupakan hajua seuraavia matkustajia varten.

9. Osa lentokentistä on savuttomia

Tupakointia koskevat säännöt vaihtelevat eri lentokentillä. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä on kaksi tupakointitilaa terminaalirakennuksessa, mutta osa lentokentistä on täysin savuttomia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maailman isoimmista kentistä esimerkiksi Lontoon Heathrow, Chicagon O’Hare ja Los Angelesin lentokenttä kieltävät tupakoinnin kaikkialla sisätiloissa. Tupakointitiloja taas tarjoavat esimerkiksi Dubain ja Tokion lentokentät sekä Atlanta-Hartsfield Jackson International, joka on Yhdysvaltojen vilkkaimmin liikennöity lentokenttä.

10. Sähkötupakkaan liittyy sääntöjä

Perinteisten tupakkatuotteiden rinnalle ilmestyneeseen sähkötupakkaan liittyy omia sääntöjä. Sähkötupakka tulee aina pakata käsimatkatavaroihin. Ruumassa tuotteet voivat aiheuttaa tulipaloriskin, jota ei ole yhtä helppo havaita kuin matkustamossa.

Tarkista myös aina, saako matkakohteeseesi ylipäänsä viedä sähkötupakkaa. Suomalaisten suosimista kohteista esimerkiksi Thaimaa on kieltänyt sähkötupakan lailla.

Lue myös: Jouduitko lennolla humalaisen viereen? Lentoyhtiö kertoo, miten kannattaa toimia

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tampereen lentoasema

Mihin Tampereelta pääsee suorin lennoin? Tällainen on Tampere-Pirkkalan lentoasema

Vuelingin lennot

Halpalentoyhtiö Vueling avaa uuden reitin Suomeen

Rovaniemen lentokenttä

Tiesitkö, että Rovaniemeltä pääsee suorin lennoin yli 30 kohteeseen? Katso kaikki reitit ja palvelut

Lentoyhtiö Sun Express

Halpalentoyhtiö Sun Express avaa uuden reitin Suomeen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja