Hyppää sisältöön

Jouduitko lennolla humalaisen viereen? Lentoyhtiö kertoo, miten kannattaa toimia

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.02.2020
Juopottelijan vierustoveri voi puuttua asiaan lennolla. Apua saa matkustamohenkilökunnalta.

Vieläkö lennoilla juopotellaan?

Suomalainen tv-sarja Keihäsmatkat on tuonut taas esille 60- ja 70-lukujen taitteessa toimineen matkatoimiston, joka vei suomalaisia etelään. Pontikka virtasi ja jopa yhtiön mainoslause kehotti matkustajia “ottamaan pienet”.

Nykyisin meno on pakettimatkoilla siistiytynyt, eikä lomalle lähteminen enää ole tekosyy sikailla. On suorastaan harvinaista törmätä lennolla humalahakuiseen juomiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Taannoinen lomalento Thaimaahan kuitenkin todisti, että koneelliseen turisteja voi joskus mahtua myös niitä, joille matka tarkoittaa pään sekoittamista heti koneen noustessa kiitoradalta.

Kaukolento tuntuu loputtoman pitkältä, jos naapuri juo kirkasta viinaa suoraan pullosta, ei pysy oman istuimensa rajojen sisäpuolella ja tökkii kylkeen säännöllisin väliajoin. Myös äänenkäyttö kohoaa samaa tahtia humalatilan kanssa.

Mitä matkustaja sitten voi tehdä, jos tuntemattoman vierustoverin juominen näyttää menevän överiksi? Voiko kännäämiseen puuttua? Kysyimme asiasta Finnairilta.

– Tällaisessa tilanteessa tulee olla yhteydessä matkustamohenkilökuntaan, joka voi sitten puuttua asiaan. Haluamme, että kaikilla asiakkaillamme on miellyttävä ja turvallinen matkustuskokemus, sanoo Finnairin viestintäpäällikkö Mari Rouvi.

Käytännössä henkilökunta voi rajoittaa alkoholijuomien tarjoilua tai kieltäytyä kokonaan tarjoilemasta alkoholia humaltuneelle henkilölle. Rouvi kertoo, että tilanteet saadaan yleensä hoidettua puhumalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Naapurin juomiseen voi puuttua silloin, kun oma matkustusmukavuus tai -turvallisuus alkaa kärsiä toisen henkilön humalan takia.

Omat juomat kielletty lennolla

Pahimmillaan humala voi estää lennolle pääsyn kokonaan, sillä kaikkien matkustajien tulee olla lentokunnossa. Esimerkiksi Finnairilla on kuljetusehdoissa pykälä, joka antaa yhtiölle oikeuden kieltäytyä kuljettamasta päihtynyttä matkustajaa. Kyse on matkustajien ja miehistön turvallisuudesta.

Omien alkoholijuomien nauttiminen lennolla on niin ikään kielletty. Henkilökunnalla on oikeus ottaa pullot pois sellaisia havaitessaan.

Vanha stereotypia kosteista lomalennoista ei Rouvin mukaan enää pidä paikkaansa: alkoholin kulutus ei ole sen suurempaa kuin reittilennoillakaan.

– Alkoholin käyttö on yleisesti ottaen vähentynyt lennoilla. Finnairin lomakohteisiin suuntautuvilla lennoilla alkoholitarjoilu on maksullista, mikä osaltaan vähentää alkoholin kulutusta, kertoo Rouvi.

Lue myös: Kuinka monta ilmaista alkoholijuomaa lennolla voi tilata? Näitä lukuja pidetään hyväksyttävinä

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokenttä

Miksi lennoille myydään liikaa lippuja? Ylibuukkaus voi yllättää kentällä – tästä se johtuu

Hamadin kansainvälinen lentoasema Qatarin Dohassa

Tässä ovat vuoden 2024 parhaat lentoasemat – katso tuore Top 10

Helsinki-Vantaan lentoasema

Matkustajat valitsivat: Helsinki-Vantaa Pohjois-Euroopan paras lentoasema

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja