hero taustakuva

Jouduitko lennolla humalaisen viereen? Lentoyhtiö kertoo, miten kannattaa toimia

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Juopottelijan vierustoveri voi puuttua asiaan lennolla. Apua saa matkustamohenkilökunnalta.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 13.02.2020
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Vieläkö lennoilla juopotellaan?

Suomalainen tv-sarja Keihäsmatkat on tuonut taas esille 60- ja 70-lukujen taitteessa toimineen matkatoimiston, joka vei suomalaisia etelään. Pontikka virtasi ja jopa yhtiön mainoslause kehotti matkustajia ”ottamaan pienet”.

Nykyisin meno on pakettimatkoilla siistiytynyt, eikä lomalle lähteminen enää ole tekosyy sikailla. On suorastaan harvinaista törmätä lennolla humalahakuiseen juomiseen.

Taannoinen lomalento Thaimaahan kuitenkin todisti, että koneelliseen turisteja voi joskus mahtua myös niitä, joille matka tarkoittaa pään sekoittamista heti koneen noustessa kiitoradalta.

Kaukolento tuntuu loputtoman pitkältä, jos naapuri juo kirkasta viinaa suoraan pullosta, ei pysy oman istuimensa rajojen sisäpuolella ja tökkii kylkeen säännöllisin väliajoin. Myös äänenkäyttö kohoaa samaa tahtia humalatilan kanssa.

Mitä matkustaja sitten voi tehdä, jos tuntemattoman vierustoverin juominen näyttää menevän överiksi? Voiko kännäämiseen puuttua? Kysyimme asiasta Finnairilta.

– Tällaisessa tilanteessa tulee olla yhteydessä matkustamohenkilökuntaan, joka voi sitten puuttua asiaan. Haluamme, että kaikilla asiakkaillamme on miellyttävä ja turvallinen matkustuskokemus, sanoo Finnairin viestintäpäällikkö Mari Rouvi.

Käytännössä henkilökunta voi rajoittaa alkoholijuomien tarjoilua tai kieltäytyä kokonaan tarjoilemasta alkoholia humaltuneelle henkilölle. Rouvi kertoo, että tilanteet saadaan yleensä hoidettua puhumalla.

Naapurin juomiseen voi puuttua silloin, kun oma matkustusmukavuus tai -turvallisuus alkaa kärsiä toisen henkilön humalan takia.

Omat juomat kielletty lennolla

Pahimmillaan humala voi estää lennolle pääsyn kokonaan, sillä kaikkien matkustajien tulee olla lentokunnossa. Esimerkiksi Finnairilla on kuljetusehdoissa pykälä, joka antaa yhtiölle oikeuden kieltäytyä kuljettamasta päihtynyttä matkustajaa. Kyse on matkustajien ja miehistön turvallisuudesta.

Omien alkoholijuomien nauttiminen lennolla on niin ikään kielletty. Henkilökunnalla on oikeus ottaa pullot pois sellaisia havaitessaan.

Vanha stereotypia kosteista lomalennoista ei Rouvin mukaan enää pidä paikkaansa: alkoholin kulutus ei ole sen suurempaa kuin reittilennoillakaan.

– Alkoholin käyttö on yleisesti ottaen vähentynyt lennoilla. Finnairin lomakohteisiin suuntautuvilla lennoilla alkoholitarjoilu on maksullista, mikä osaltaan vähentää alkoholin kulutusta, kertoo Rouvi.

Lue myös: Kuinka monta ilmaista alkoholijuomaa lennolla voi tilata? Näitä lukuja pidetään hyväksyttävinä

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (6) Jätä kommentti

 1. Etelänmatka.Pariskunta oli jo humalassa lentokentällä. Jouduin heidän viereen istumaan onneksi käytävä paikka . Onneksi nukahtivat saman tien. Kun tulu ruoka tarjoilu kysyn lentoemännältä jos heidät pitää herättää. Sovimme että ei herätetä ja he nukkuivat pois humalaa perille asti. Ei kukaan tehnyt siitä numeroa ja minäkin pysyin rauhallisena .


 2. Eipä ole vuosiin ollut ongelmia minkäänlaisten hankalien vieruskaereiden kanssa. Mukavia juttukavereita ja toisaalta aivan kuin mykkiä on riittänyt. Ennen oli toisin, kun alkoholi maksoi vähän tai oli maksutonta. Laskeutuva kone oli hutikassa ja kaatokännissä olevia matkustajia täynnä. Kerran Venäjällä sisäisellä lennolla jaettiin votkaa n. 0.5 litran pulloissa. Kun pullon laittoi kassiin, niin automaattisesti tuotiin uusi pullo. Laulu raikasi.
  Ruokaakin sai, mutta moni jätti hyvät eväät syömättä. Minulle ja kaverilleni maistui ja lentoemäntä kävi jatkuvasti tyrkyttämässä meille lisää erinomaisia ruokia. Eikä mitään muoviastioista pikkupaloja, vaan porsliinista ja metalliset ruokailuvälineet. Kunnon ruokaa ja paljon, venäläisen kaihoisan kuorolaulun säestykellä.


 3. Aikoinaan eräällä mannertenvälisellä lennolla viereen osui pahasti mielenterveyshäiriöinen. Hän matkusti mielenterveyshoitajan kanssa, mutta tämä ei poistanut aiheutunutta tuntikausien piinaa. Kone oli viimeistä paikkaa myöten täynnä, joten istuin välillä toisella puolella konetta lattialla, josta matkustamohenkilökunta huomautti. Kun kerroin, kenen vieressä paikkani oli, ymmärsivät he onneksi asian ja sovittiin, että palaan paikalleni siinä kohtaa, kun laskeudutaan ja pitää olla turvavöissä. Ei paljon rantapallosivusten ohjeet oikeasti auta näissä tilanteissa,


 4. Jokunen vuosi sitten olin lähdössä kaukomatkalle Finnairin koneella, kun viereen istahti isokokoinen, selvästi päihtynyt mieshenkilö.
  Huomasin heti että 9,5 tunnin lennolle tulee ongelmia. Tyyppi alkoi heiluttaa käsiään ja jalkojaan puolellani, osui omiin jalkoihini, kätensä roikkumassa välillä sylissäni. Konemalli oli hiukan vanhempi, istuimia oli vain kaksi vierekkäin ikkunan puolella.
  Kutsuin napilla vastaavan stuertin paikalle ja vaadin uutta paikkaa, vaikka miten järjestettynä.
  Ei mennyt kauaakaan kun paikka järjestyi edempää, siitä kiitollinen Finnairin henkilökunnalle.


 5. Minä en juo koneessa kirkkaita vaan viskiä. Jos se jotakuta ristuksen morsiota haittaa, näytän ilomielin missä ovi sijaitsee.


 6. Minusta voisi jopa lopettaa alkoholin tarjoilu lentokoneessa, jos ei uskalla selvin päin lentää siihen saa kyllä nykyjään apua. Ja turvallisuuden vedoten niin oishan se parempi olla selvin päin, tuskin kukaan alkaa känni örveltäjään saattamaan koneesta jos ois kiire poistua.
  Ja ennen kun joku alkaa itkemään niin kyllä minä dokaan ja ryyppään, mutta osaan silti käyttäytyä ja teen sen paikoissa jossa se paremm ikn sopii.


 7. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.