Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Latvia

Latvia on monipuolinen matkailumaa helppojen yhteyksien päässä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 01.07.2010
Latvia on hintatasoltaan ja sijainniltaan suomalaiselle otollinen matkakohde.

Paljon pienessä paketissa

Latvian vahvuus matkailumaana on sen monipuolinen tarjonta – kaupunki-, ranta- ja maaseutuloman yhdistäminen onnistuu maassa helposti. Lyhyiden välimatkojen ansiosta liikkuminen erityyppisten kohteiden välillä on vaivatonta.

Latvian pääkaupunki Riika on ehdottomasti maan suosituin matkailukohde. Erityisesti Unescon maailmanperintökohteiden listalle lukeutuva vanhakaupunki on matkailijoiden keskuudessa ehdoton vierailukohde.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jurmalan ranta houkuttelee niin ikään matkailijoita – rantalomalle ei välttämättä tarvitse lähteä Latviaa kauemmas. Pitkällä rantahietikolla viihtyy vaikka päiväkausia, mutta Jurmala sopii yhtä hyvin myös Riiassa majoittuvan lomailijan rentouttavaksi päiväretkikohteeksi.

Täydelliseen rentoutumislomaan soveltuvat rannan lisäksi myös lukuisat kylpylät, jotka huolehtivat matkailijan hyvinvoinnista suomalaisittan varsin kohtuuhintaisesti. Paras kylpylätarjonta on Riian lähettyvillä ja Jurmalassa.

Hidasta matkailua suosivan on syytä tutustua Latvian luonnonantimiin. Maaseudun maisemia ja vehreitä luonnonpuistoja pääsee ihailemaan kätevästi vuokraamalla auton. Aktiivilomailijan kannattaa puolestaan valita kulkuvälineeksi pyörä. Mikäli tarmoa riittää, on luontoon syytä tutustua myös luonnonsuojelualueilla patikoiden.

Latvia on euromaa, joten matkailu on vaivatonta myös valuutan puolesta.

ShutterstockRiika, Latvia
Riian vanhakaupunki on kompakti ja monipuolinen matkailukohde.

Latvia on edullinen shoppailumaa

Latvia on erinomainen kohde shoppailuun. Riiassa tarjontaa on riittävästi ja hintataso on edullinen luksustuotteita lukuun ottamatta. Astetta eksoottisemman ostoselämyksen saa poikkeamalla paikallisille markkinoille ja kauppahalleihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Riiasta löytyy tuttu Stockmann ja muita suuria kauppakeskuksia. Vanhassakaupungissa voi tutustua pieniin, mielenkiintoisiin putiikkeihin, joista löytyy muun muassa koruja, vaatteita ja käsitöitä.

Latvialainen ruokakulttuuri

Latvian ruokakulttuuri on hyvin perinteikästä maalaisruokaa, jossa on hieman vaikutteita venäläisestä keittiöstä. Asukkaat syövät paljon sianlihaa, perunoita, makkaraa ja erilaisia keittoja. Esimerkiksi pelmenit ovat suosittua ja edullista pikaruokaa.

Useimmissa ravintoloissa tarjoillaan perinteisiä ruokia, mutta Riian ydinkeskustassa voi kokeilla myös ulkomaalaisia ravintoloita, joissa tarjotaan eksotiikannälkäisille muun muassa uzbekistanilaista ja venäläistä ruokaa. Toki kansainvälisiä ravintoloita esimerkiksi italialaisine ja japanilaisine makuineen löytyy myös katukuvasta.

Halutessaan Latviassa voi syödä erittäin edullisesti – fine dining -ravintoloissa hintataso on luonnollisesti lähempänä Suomen hintoja. Monet ravintolat muistuttavat tyyliltään oluttupia ja annokset ovat kookkaita ja pitävät nälän poissa pitkään.

Latvian ilmasto

Latvian ilmasto muistuttaa aika lailla suomalaista. Meren vaikutus rannikkoseuduilla on selkeä, kun taas sisämaassa on mannermaisempi ilmasto.

Talvet ovat yleensä suhteellisen leutoja keskilämpötilan ollessa hieman miinuksen puolella. Kesäisin on lämpimämpää, esimerkiksi Riiassa kesäkuukausien keskilämpötila on noin 17 astetta.

Suosituimmillaan Latvia onkin juuri kesäisin. Myös loppukeväästä ja alkusyksystä luonto on vehreä ja sää yleensä jo varsin miellyttävä – joskin hieman ailahtelevainen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Latvia sopii myös lapsiperheille

Latvia sopii matkailijalle, joka haluaa yhdistää lomaansa sekä kaupungin hulinaa, rantoja että maaseutuakin. Kohde on mainio myös edullista hemmottelulomaa etsiville reissaajille, sillä kylpylöiden ja ravintoloiden hintataso on kohtuullinen.

Latvia on helppo kohde myös lapsiperheille: lyhyt matka Suomesta ei stressaa pientenkään vipeltäjien vanhempia. Riiasta löytyy muun muassa eläinpuisto, ja Jurmalan rannat puolestaan tarjoavat hauskaa kesäpuuhaa kaiken ikäisille. Lue myös Lapsiperheen vinkkejä Riikaan.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN LATVIASSA

ShutterstockVenta, Latvia
Euroopan levein vesiputous, Latviassa sijaitseva Ventan vesiputous on 249 metriä leveä.

Lennot Latviaan

Lentoyhteydet Suomesta Latviaan ovat hyvät – Finnair ja Air Baltic liikennöivät suoria lentoja Helsingistä Riikaan. Riian kautta pystyy helposti lentämään myös muualle Eurooppaan: Latvian kansallinen lentoyhtiö AirBaltic lentää moneen kohteeseen.

Riian lentokenttä sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä keskustasta ja sieltä matka jatkuu helposti bussilla tai taksilla.

Latviaan voi saapua myös Tallinnan kautta maateitse. Monet suomalaismatkailijat tekevät retken Via Balticalle ja huristelevat paikalle omalla autolla, mutta myös julkinen liikenne toimii. Bussimatka Tallinnasta Riiaan kestää reilut neljä tuntia.

Majoittuminen Latviassa

Latvian majoitusmahdollisuudet ovat monipuoliset ja hotellit yleensä edullisia. Edullisimmin yövyt Riian ulkopuolella, kun taas pääkaupungissa hinnat ovat puolestaan hieman korkeammat ja vaihtelevat noin 30–100 euron välillä yöltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Budjettimatkailijalle löytyy lukuisia hostelleja, joista huoneen voi saada jopa kymmenellä eurolla yötä kohden. Halpalentoyhtiöiden reitit ovat tehneet erityisesti Riiasta suositun kohteen reppureissaajien keskuudessa.

Liikkuminen Latviassa on helppoa

Riiassa on helppo liikkua jalkaisin. Ydinkeskusta on pieni, joten kävelemällä pystyy parhaiten kokemaan paikallista tunnelmaa ja näkemään vanhankaupungin tärkeimmät nähtävyydet kuten Tuomiokirkon ja Raatihuoneentorin.

Välimatkojen pituus ei Latviassa muodostu ongelmaksi ja matkustaminen maan sisällä onkin ylipäänsä varsin helppoa. Riiasta on hyvät bussi- ja junayhteydet muuhun maahan. Esimerkiksi Jurmalaan hurauttaa junalla reilussa puolessa tunnissa.

Pidempään Latviassa viipyvän kannattaa harkita myös auton vuokraamista, jolloin maaseutuun tutustuminen helpottuu.

LATVIAN MATKAKOHTEET

ShutterstockJurmala, Latvia
Jurmalan rannat ovat Baltian alueen tunnetuimmat, ja syystä.

Kaupunkiloma Riiassa

Latvian pääkaupungissa Riiassa asuu noin 800 000 asukasta ja se on Baltian suurin kaupunki. Lähes 800-vuotias Riika on historiansa aikana nähnyt paljon aina ristiretkeläisistä neuvostovalloittajiin.

Riika tunnetaan arkkitehtuuristaan. Jugend-tyylin rakennuksia on runsaasti ja ne ovat erityisen taiteellisia ja omaperäisiä. Vanhankaupungin ainutlaatuiset keskiaikaiset rakennukset ovat säilyneet hyvin vuosisatojen ajan ja päässeet mukaan Unescon maailmanperintöluetteloon.

Riian tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat Tuomiokirkon ja Raatihuoneentorin lisäksi Pyhän Pietarin katedraali ja Riian linna. Historiasta kiinnostuneelle miehitysmuseo on mielenkiintoinen kokemus.

Riika on oivallinen matkakohde myös kulttuurinnälkäiselle matkaajalle. Latvian kansallisooppera ja baletti ovat maailmankuuluja.

Kaupungista löytyy huipputason ravintoloita ja moderneja baareja. Kesäisin olutterassit ja katukahvilat heräävät ja saavat kaupunkiin entistä enemmän eloa.

Jurmala on Latvian rantaparatiisi

Latviassa on noin 500 kilometriä valkoista hiekkarantaa Itämeren rannalla. Jurmalan rantakaupunki sijaitsee vajaan tunnin matkan päässä Riiasta ja kaupungissa voi nauttia parhaiten Latvian valkoisesta hiekkarannasta, joka jatkuu silmänkantamattomiin.

Suosittu kylpyläkaupunki Jurmala on ollut jo 1800-luvulta lähtien. Edelleenkin matkailijat saapuvat tähän kauniiseen rantakaupunkiin rentoutumaan ja hoitamaan kauneuttaan.

Myös kaupungin keskusta puisine rakennuksineen on miellyttävä. Keskustan kävelykadun varresta löytyy monia hyviä ravintoloita sekä kauppoja, joita tutkiessa shoppailijalla vierähtää tovi jos toinenkin.

Liepāja, hiomaton timantti

Liepāja on Latvian kolmanneksi suurin kaupunki, joka hurmaa vuosisataisella historiallaan ja kulttuuritarjonnallaan.

Liepāja on erityisesti Latvian musiikkipääkaupunki, jonka monet musiikkifestivaalit ovat vierailemisen arvoisia kokemuksia. Maan musiikin suuriin nimiin pääsee tutustumaan kaupungissa sijaitsevalla latvialaisen musiikin Hall of Famella.

Rentoutumaan pääsee puolestaan Blue Flag -sertifioidulle rannalle ja mennyttä aikaa voi aistia kaupungin linnoituksessa. Muutoin kannattaakin heittäytyä Liepājan urbaanin tunnelman vietäväksi.

Liepāja on vielä hiomaton timantti, mutta kaupunki on ollut viime vuosina kovassa nousussa. Liepāja sijaitsee noin 200 kilometrin päässä Riiasta ja onkin otollinen päiväretkikohde.

Gaujan kansallispuisto

Latviassa on useita kansallispuistoja, joista suosituimpana pidetään Gaujajoen kansallispuistoa. Vajaan sadan kilometrin mittainen osuus seuraa jokimaisemaa ja tarjoaa hyvät mahdollisuudet esimerkiksi veneretkille. 70-luvulla perustettu kansallispuisto on Latvian vanhin.

Kauniiden maisemien lisäksi kansallispuistolla on myös kulttuurihistoriallista merkitystä: alueelta löytyy yli 500 muistomerkkiä kirkoista tuulimyllyihin, monumentteihin ja kartanoihin.

LATVIAN PARHAAT

ShutterstockGauja, Latvia
Gaujan kansallispuisto monipuolistaa lomanäkymät latvialaisella luontomaisemalla.

Parhaat matkakohteet

 1. Riika
 2. Jurmala
 3. Liepāja
 4. Gaujan kansallispuisto
 5. Kolkan niemi

Koe nämä Latviassa

 1. Vietä kaupunkiloma historiallisessa Riiassa
 2. Lepäile Jurmalan pitkällä hiekkarannalla
 3. Vuokraa auto ja tutustu Latvian maaseutuun
 4. Vieraile kansallispuistoissa
 5. Hemmottele itseäsi paikallisilla herkuilla ja kylpylähoidoilla

Latvian miinukset

 • Kesäkuukausina turistien suosimassa Riiassa voi olla ruuhkaista.

Vinkkejä ja ideoita

Riika, Latvia

Herkuttele Latviassa – tässä ovat Riian parhaat ravintolat

Riian hotellivinkit

Suunnitteletko matkaa Riikaan? Katso hotellivinkit lomallesi ja löydä uusi suosikkisi!

Autoloma Via Balticalla

Helppo autoloma Via Balticalla – lue matkailijan opas

Jurmala

Tiesitkö, että Latviasta löytyy näin huikea rantakohde? Jūrmalan hiekkoja kehutaan koko Baltian upeimmiksi

Riika, Latvia

Edullinen ja lähellä: viisi vinkkiä kaupunkilomailijan Riikaan

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Lisätietoa

Latvian virallinen matkailusivusto
Rozentāls-seura

Teksti: Minna Miettinen ja Kalle Jokinen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Riian nähtävyydet

Riikaan pääsee edullisesti ympäri vuoden – kaupungin 20 parasta nähtävyyttä

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Riika, Latvia

Edullinen ja lähellä: viisi vinkkiä kaupunkilomailijan Riikaan

Jokiristeily Riiassa

Tämän sinäkin haluat kokea! Jokiristeilyllä on helppo tutustua Riikaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja