Hyppää sisältöön

Onnistunut perheloma Islannissa – näin matka onnistuu lasten kanssa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 08.03.2022
Islanti on erinomainen perhekohde, sillä pienessä maassa riittää monenlaisia elämyksiä, joista nauttii koko perhe.

1. Riemukas kylpyläloma Islannissa

Vesi on elementti, joka on Islannissa vahvasti läsnä. Matkustitpa maahan sitten minä vuodenaikana tahansa, kannattaa matkalaukkuun pakata myös uima-asu – ja siitä jos mistä perheen pienimmät riemastuvat!

Islannissa ei toki uida merivedessä vuoden ympäri, vaan niin paikalliset kuin matkailijatkin suuntaavat uintiretkelle kylpylöihin. Ulkona voi uida myös talvella, sillä kuumat lähteet takaavat lämpimät uimavedet. Kuumien lähteiden ympärille rakennettu kylpylä löytyy lähes jokaisesta islantilaisesta kylästä – myös niistä kaikkein pienimmistä. Kylpylä toimii koko kansan olohuoneena, ja sinne kokoonnutaan vauvasta vaariin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockIslanti lasten kanssa
Geotermiset lähteet sopivat uimapaikaksi ympäri vuoden.

Edulliset kansankylpylät nousevat nopeasti Islannin-loman kohokohdaksi.

Oman ripauksensa kylpyläelämykseen tuo myös kuumien lähteiden ominainen mädäntyneen kananmunan tuoksu. Se on kuitenkin osa elämystä, ja muisto pierunhajuisessa vedessä uimisesta jää varmasti lasten mieliin pitkäksi aikaa matkan jälkeen.

Lapset on otettu erinomaisesti huomioon kylpylöissä, sillä saatavilla on muun muassa kellukkeita ja lapsille tarkoitettuja uima-altaita. Siinä missä matkailijoille tarkoitetut kylpylät voivat maksaa useita kymmeniä euroja, sisäänpääsy paikallisten suosimaan sundlaugiin on vain muutamia euroja.

2. Lähde luontoon lasten kanssa

Islannin luonto houkuttelee sekä aikuisia ja lapsia, eikä matkaa suunnitellessa kannata jättää väliin luontoretkeä. Islannissa voi kokea niin vesiputoukset, erikoiset kalliomaisemat, jäätiköt, mustat hiekkarannat kuin tulivuorimaisematkin.

Islannin noustua maailmanmaineeseen juurikin luontokohteidensa ansiosta opasteisiin ja reitteihin on satsattu niin, että useimpien nähtävyyksien äärelle pääsee myös pienten lasten kanssa. Tarjonta on hyvin monipuolista, ja loma-aktiviteetin voi valita esimerkiksi jäätikkövaelluksen, bussikiertomatkan tai lyhyiden vaellusretkien joukosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockIslanti lasten kanssa
Näyttävä Skogafoss on kohde, josta puhutaan vielä pitkään matkan jälkeenkin.

Vaikka jäätikköretki kuulostaa hurjalta valinnalta lasten kanssa, on sille turvallista osallistua myös lapsen kanssa, kunhan mukana on opas. Ikäraja on yleensä kahdeksan vuotta, ja matkailijaryhmille suunnatut retket ovat pääsääntöisesti helppoja, eikä niillä ole esimerkiksi jyrkkiä nousuja tai laskuja.

Useat näyttävät luonnonpaikat ovat helposti saavutettavissa myös autolla, joten lyhyt kävelyretki lasten kanssa unohtumattomaan kohteeseen onnistuu Islannissa vaivatta. Vastaavasti taas kansallispuistojen reittivalikoima kattaa myös lapsiperheiden tarpeet.

>> Lue myös: Islannin upeat luontokohteet – 5 paikkaa, joita et halua jättää väliin

3. Autoretki Islannissa koko perheen voimin

Kiertoajelu lähikohteeseen tai jopa saaren ympäri sopii mainiosti koko perheelle, niin opastetusti kuin omatoimisestikin.

Islannin kiertävällä 1 300 kilometrin mittaisella tiellä on runsaasti nähtävää, ja matkan varrelle osuu niin vesiputouksia kuin jättimäisiä kivenlohkareitakin. Useimmat islantilaiskaupungit sijaitsevat luonnollisesti Þjóðvegur 1 -tien varrella, mikä tuo ajomatkan varrelle rutkasti palveluja.

ShutterstockIslanti lasten kanssa
Islannin kultainen kierros on päiväretki, jossa vieraillaan kolmessa kuuluisassa kohteessa.

Jos virtaa tai aikaa ei riitä koko rengastien kiertämiseen, voi lähikohteiden joukosta valita kiinnostavimmat. Esimerkiksi suosittu Golden Circle on päiväretki, jonka voi tehdä myös lasten kanssa.

>> Lue myös: Koe Islannin helpoin luontoseikkailu! Kolme tunnetuinta kohdetta yhdessä päivässä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Valassafari tarjoaa unohtumattomia elämyksiä

Sijainti keskellä Pohjois-Atlanttia mahdollistaa sen, että Islannissa luontoelämykset eivät rajoitu pelkästään maalle. Ympäröivä meri tarjoaa tekemistä ja vaihtoehtoja. Valassafareille voi osallistua myös perheen pienimpien kanssa.

Shutterstock / Oleg SenkovIslanti lasten kanssa
Valassafareita järjestetään niin pienillä pikaveneillä kuin tätä suuremmillakin aluksilla.

Valasristeilyillä on mahdollista nähdä sekä delfiinejä että valaita, mutta myös sympaattisen näköisiä lunneja. Tyypillisesti Islannin valassafarilla voi bongata pyöriäisen tai lahtivalaan, mutta myös ryhävalaan näkeminen on mahdollista.

Risteilyt lähtevät niin Reykjavikista kuin Pohjois-Islannin satamakaupungeista. Retket kestävät tyypillisesti 2–3 tuntia.

5. Ratsastusretki Islanninhevosella

Helppo ja unohtumaton tapa tutustua islantilaisiin maisemiin on nousta islanninhevosen selkään ja lähteä ratsastusvaellukselle. Aivan pienten lasten kanssa ratsastusvaellus ei onnistu, sillä yleensä nuorimmat retkeilijät ovat 7–8 vuotiaita, mutta jotkut retkijärjestäjät ottavat mukaan jo kuusivuotiaita.

ShutterstockIslanti lasten kanssa
Issikkaratsastus on elämys niin lapsille kuin aikuisille.

Tarjolla on retkiä muutaman tunnin mittaisista ratsastusvaelluksista usean päivän mittaisiin vaihtoehtoihin, joten vaihtoehdoista löytyy varmasti myös oman lapsen kärsivällisyydellen ja kiinnostukselle sopiva retki.

Parhaimmillaan ratsastusvaellus islanninhevosella on todellinen seikkailu maan luontokohteisiin, ja ratsastamaan pääsee niin vesiputous- kuin vuorimaisemissakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos hevosen selkään kiipeäminen tuntuu liian hurjalta, lukuisat tallit tarjoavat mahdollisuuden käydä tervehtimässä islanninhevosia ilman ratsastustuntia tai -retkeä. Islanninhevosia voi nähdä myös luonnossa, ja paras paikka siihen on Islannin pohjoisrannikolla sijaitseva Skagafjörður, missä islanninhevosia sanotaan elämän huomattavasti enemmän kuin ihmisiä.

>> Lue lisää vinkkejä Islantiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Shutterstock / Oleg Senkov

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Helsinki lasten kanssa

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Blue Lagoon, Islanti

Islannin kuuluisin kylpylä on monen matkailijan haavelistalla – tältä näyttää upea Blue Lagoon

Reykjavikin nähtävyydet

Reykjavikin parhaat nähtävyydet – paina mieleesi nämä 13 paikkaa

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja