hero taustakuva

Islannin upeat luontokohteet – 5 paikkaa, joita et halua jättää väliin

Shutterstock artikkelin kuva
Aktiivilomat
Vaikuttavista luontokohteista tunnettu Islanti on täynnä näyttäviä luonnonpaikkoja, joiden näkemisen vuoksi kannattaa nähdä vaivaa.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 30.05.2018
facebook   whatsapp

1. Þingvellirin kansallispuisto

Islannin lounaisosassa, noin 40 kilometrin päässä Reykjavikista sijaitseva Þingvellirin kansallispuisto on paitsi helppo myös näyttävä vierailukohde. Sen vuoksi useimmat Islannin-lomailijat käyvätkin juuri Þingvellirissä, ja se onkin Islannin suosituimpia kansallispuistoja.

Þingvellir on paitsi näyttävä luontokohde myös Islannin merkittävimpiä historiallisia paikkoja. Suosituimpien kohteiden joukkoon lukeutuu näyttävä Þingvallavatn-järvi. Kansallispuistossa voi majoittua leirintäalueilla, jotka ovat avoinna kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Yksi leirintäalue on avoinna vuoden ympäri.

ShutterstockIslanti
Þingvellirin kansallispuisto tunnetaan myös hittisarja Game of Thronesin kuvauspaikkana.

Kansallispuisto on upeine maisemineen, kukkuloineen ja vesiputouksineen erinomainen vaelluskohde. Þingvellirissä on lukuisia vaellusreittejä, minkä lisäksi alue soveltuu mainiosti myös ratsastusretkiin. Þingvellir on myös suosittu sukelluskohde.

2. Gullfossin vesiputous

Niin ikään Islannin lounaisosassa sijaitseva Gullfossin vesiputous on Islannin ikoninen vesiputous, jonka ääreltä avautuu unohtumaton näkymä. Samassa maisemassa yhdistyvät voimakkaan vesiputouksen lisäksi komea luontomaisema.

Gullfossin vesiputous on osa kuuluisaa Kultaisen kierroksen ajoreittiä. Se sijaitsee Hvítá-joella Islannin toiseksi suurimman jäätikön, Lagnjökullin, rannalla. Vesiputous on 32 metriä korkea, ja se laskee jopa 70 metriä syvään kanjoniin.

ShutterstockIslanti
Gullfossin vesiputous on kohde, jonka useimmat matkailijat näkevät Islannin-lomallaan.

Koska vesiputous on hyvin suosittu vierailukohde, on se helppo saavuttaa. Aivan putouksen äärellä on näyttävä maisemapaikka, mistä käsin näkymää voi katsella turvallisesti.

3. Skaftafellin luonnonpuisto

Vattnajökullin kansallispuiston eteläosassa sijaitseva Skaftafell on erinomainen paikka ottaa kaikki irti Islannin monipuolisesta luonnosta. Hulppeat maisemat ja runsas määrä vaellusreittejä saavat matkailijat suuntaamaan reilun 300 kilometrin päässä Reykjavikista sijaitsevaan luontokohteeseen.

ShutterstockIslanti
20-metrinen Svartifoss-vesiputous on suosittu nähtävyys.

Skaftafellin luonnonpuiston tunnetuimpien luontokohteiden joukkoon lukeutuu muun muassa hyvin näyttävä, 20-metrinen Svartifoss-vesiputous. Se on hyvin omalaatuinen nähtävyys, josta erikoisen tekevät sen ympärillä olevat suorakulmion muotoiset basalttipylväät.

Muita kiinnostavia kohteita ovat muun muassa puiston parhaisiin maisemapaikkoihin lukeutuva Sjónarnípa jäätikkö- ja vuorinäkymineen sekä Ingólfshöfði-niemi, joka on niin ikään loistava maisemapaikka.

4. Vatnajökullin jäätikkö

Islannin suosituimpien jäätikkökohteiden joukkoon lukeutuva Vatnajökullin jäätikkö on maan suurin jäätikkö, joka peittää yli 8 000 neliömetrin suuruisen alueen. Se on noin kahdeksan prosenttia maan pinta-alasta.

Valtavan jäätikön jääkerros on keskimäärin noin 400 metrin paksuinen, mutta parhaimmillaan paksuus yltää jopa kilometriin. Jäätiköitä sijaitsee maapallolla ainoastaan kohteissa missä tuore lumi ei sula koskaan kokonaan, mistä syystä Islanti onkin erinomainen paikka kokea jäätikkö.

ShutterstockIslanti
Valtavassa jäätikössä on lukuisia jäätikköluolia, joihin on pääsy.

Vatnajökullin jäätikölle järjestetään runsaasti erilaisia retkiä. Jäätikölle ei kannata turvallisuussyistä lähteä seikkailemaan omin avuin, ja retken varaaminen on suositeltavaa. Retkien aikana voi nähdä esimerkiksi jäätikköluolia ja laguuneja sekä tietysti monia sinisen eri sävyjä.

5. Kirkjufell-vuori

Islannin valokuvatuin vuori on maan länsiosassa, vajaan 200 kilometrin päässä Reykjavikista kohoava komea Kirkjufell. ”Kirkkovuori” on saanut nimensä vuoren muodon vuoksi, ja 463 metriin nouseva vuori on varsin komea nähtävyys.

ShutterstockIslanti
Kirkjufellin vuori vesiputouksineen on Islannin kuvatuimpia kohteita.

Grundarfjörðurin kalastajakylän suosituin vuori sijaitsee hieman eristyksissä rantojen ympäröimänä, mutta siitä huolimatta matkailijoilla on helppo pääsy vaikuttavan vuorinäkymän äärelle. Vuoren kiertävä vaellusreitti on hyvin suosittu, mutta kävijät voivat myös kiivetä vuoren huipulle.

Vuoren vierestä löytää myös vesiputouksia, ja ne muodostavatkin postikorttinäkymän, joka on useille Islannin-kävijöille tuttu.

>> Lue lisää vinkkejä Islantiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.