Hyppää sisältöön

Tulen taikaa Playa del Carmenissa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 13.03.2010
Meksikolainen tulishow hurmaa matkailijan Playa del Carmenissa.

Kulissien takana

Tulishown takana on Atomic Weight -niminen ryhmä, johon kuuluu noin kaksikymmentä tulitaiteilijaa. Ryhmään kuuluu myös rummuttajia ja capoeristoja, jotka tekevät yhteistyötä tulitanssijoiden kanssa hotelleissa ja luksusresorteissa pidettävissä esityksissä.

Lähes kaikki esiintyjät ovat meksikolaisia, heistä moni muuttanut pääkaupunki Mexico Cityn saasteista ja kiireestä Playan rannoille mukavamman elämän toivossa. Mukana on myös muutama italialainen, israelilainen, kanadalainen ja suomalainen, joista kaikki asuvat enemmän tai vähemmän pysyvästi Meksikossa. Ikähaitari on 20-30 vuotta. Nuorimmainen on 15-vuotias. Ensimmäistä kertaa hän oli lavalla jo kymmenvuotiaana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Shown pääidea on tuli, tanssi ja akrobatia yhdistettynä elektroniseen musiikkiin. Tulivälineitä on monia erilaisia, muun muassa tulikeppejä, tulikeiloja, tuliviuhkoja ja tulihulahulia. Musiikki on itse koostettua, sillä muutama esiintyjistä toimii sivutyönään DJ:nä. Lähes joka päivä vaihtuvat asut ompelevat ryhmän naiset itse ja myös välineet ovat suurimmaksi osaksi itsetehtyjä.

Kadulta tanssijaksi

Monella tulitanssijoista on mielenkiintoinen elämäntarina kerrottavanaan. Jotkut ovat saaneet lapsensa nuorena, ja halunneet ammatin, joka ei tarkoita pitkiä työpäiviä. Osa on ollut rahattomana ja asunnottomana, aloittanut kadulta tehdäkseen jotakin, jotta tippejä heruisi ohikulkijoilta.

Esimerkiksi Christian Carmona, yksi tuliryhmän perustajajäsenistä, opiskeli Meksiko Cityn yliopistossa filosofiaa kolmatta vuotta, lähti muutaman viikon lomalle kavereidensa kanssa Playa del Carmenille. Siellä hän tutustui kahteen poikaan, jotka harjoittelivat tulitanssia. Loma venyi ja venyi, eikä Christian enää palannut kouluun.

Työ ja elämäntapa

Tuliryhmä ei tarkoita taiteilijoille vain rahaa ja ammattia, vaan se on myös heidän perheensä. Kaikki ovat hyviä ystäviä, ja osa asuukin yhdessä. Tulitaiteilu on heille elämäntapa, intohimo ja leivän kotiintuoja. Se tarkoittaa heille vapaata elämää; vapautta normaalin työelämän oravanpyörästä, vapautta matkustaa ja viedä työ mukanaan.

Moni meksikolaisista työskentelee 12-tuntisia päiviä minimipalkalla, mutta tulitaiteilijat ansaitsevat kolminkertaisen summan puolen tunnin showstaan. He haluavat tehdä vain sitä mitä rakastavat, ja he tekevät sen niin hyvin, että ilta toisensa jälkeen Blue Parrot täyttyy yleisostä. Tulitanssi on Meksikossa suosittu sirkuksen muoto ja voit törmätä lajin harrastajiin ympäri maata, mutta Atomic Weightin kaltaisen tiiviiksi hioutuneen ryhmän show on ainutlaatuinen ja siksi näkemisen arvoinen myös matkailijoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käy katsomassa tuliryhmän videoita:
http://www.youtube.com/user/TheAtomicweight

Playa del Carmenissa löydät shown osoitteesta:
Beach Club Blue Parrot
Calle 12 esquina con 1 sur

Teksti: Aino Vanninen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Progreso, Meksiko

Vau, mikä näky rannalla! Maailman pisin laituri vie 6,5 kilometriä merelle

Yleiset mokat Meksikossa

Varo näitä helppoja virheitä Meksikossa – turistien 10 yleistä mokaa

Acapulco Meksikossa

Muistatko Acapulcon legendaarisen lomakohteen? Muuttui murhapääkaupungiksi – glamour hävisi ja turistit kaikkosivat

Ensikertalaisen vinkit Meksikoon

Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja