Hyppää sisältöön

Tiesitkö tästä Pietarin hulppeasta nähtävyydestä? Majesteettinen Katariinan palatsi on nähtävä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.04.2018
Ylellinen Katariinan palatsi on yksi Pietarin suosituimmista nähtävyyksistä.

Pakollinen käyntikohde Pietarissa

Noin 24 kilometrin päässä Pietarista sijaitsee Katariina Suuren kesäasunto. Upea Katariinan palatsi on pakollinen nähtävyys kaikille Pietarin kävijöille.

Kesäasunto oli alun perin 1700-luvun alussa rakennettu vaatimaton kaksikerroksinen rakennus, jota laajennettiin vuosina 1744–1757 upeaksi rokokoopalatsiksi. Venäjän keisarien kesäasunnon roolin takia Puškinin kaupunki tunnetaan yleisesti myös nimellä Tsarskoje Selo eli Tsaarien kylä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jopa 600 hehtaarin puisto- ja palatsialueen ytimen muodostaa Katariinan palatsi. Palatsin nykyinen ylellinen ulkoasu on Katariinan tyttären keisarinna Elisabetin ansiota. Pelkästään julkisivun koristeluun käytettiin sata kiloa kultaa ja sama mahtipontisuus jatkuu myös sisätiloissa, joissa erityisesti suuren juhlasalin kullatut peilit ja seinäkoristeet tekevät väistämättä vaikutuksen.

Lähes tuhatneliöisestä hulppeasta juhlasalista aukeaa upeat maisemat palatsin molemmille puolille.

Vaikutteita ympäri maailmaa

Palatsin toinen toistaan loisteliaampien salien ja huoneiden koristeluissa on käytetty useita eri tyylejä. Osassa huoneista on nähtävissä vaikutteita muun muassa Kiinasta, Italiasta ja Japanista. Lukemattomien taideaarteiden ja jalometallin huolettoman käytön lisäksi huoneita yhdistävät sinivalkoiset kaakeliuunit huoneen nurkassa.

Mikäli matkailijaa kiinnostavat naiset ylellisyyden ja loiston takana, voi Katariinan ja Elisabetin muotokuvia tutkia muotokuvasalissa. Viereinen kuvagalleriahuone on hämmentävän klaustrofobinen kokemus vierekkäin ahdettujen taulujen ja muotokuviensa takia, jotka täyttävät koko huoneen seinät lattiasta kattoon jokaista senttiä myöten.

Sekä sininen ruokailusali että oleskeluhuone on tapetoitu upeasti maalatulla kiinalaisella silkillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockKatariinan palatsi
Katariinan palatsin ympärillä on komea puutarha.

Maailman kahdeksas ihme

Palatsin ylivoimaisesti kuuluisin osa on meripihkahuone, joka saa turistit jonottamaan laumoina palatsin edessä. Meripihkapanelointi ja erilaiset arvokivikoristelut antavat huoneelle sen mahtipontisen ulkonäön ja tittelin maailman kahdeksantena ihmeenä. Meripihkapaneelit olivat lahja Preussin kuninkaalta Fredrik Wilhelm I:ltä.

Toinen maailmansota oli ankara palatsille ja erityisesti meripihkahuoneelle, josta ei jäänyt palaakaan jäljelle natsien iskun jälkeen. Alkuperäisiä koristeita ei ole vieläkään löydetty. Uudelleen restauroitu meripihkahuone avattiin yleisölle vuonna 2003 Pietarin 300-vuotisjuhlien kunniaksi. Takana olivat yli 20 vuotta kestäneet entisöintityöt ja monien kymmenien miljoonien eurojen kulut.

Palatsin kunnostustyö toista maailmansotaa edeltäneeseen asuun on tehty vanhojen mustavalkokuvien perusteella ja on sellaisenaan upea kunnianosoitus vanhanajan käsityölle.

Alueella riittää nähtävää

Alueella sijaitsee myös toinen vähemmän tunnettu Aleksanterin palatsi sekä lukuisia viehättäviä paviljonkeja, lampia ja muistomerkkejä. Tutustuminen kannattaa aloittaa Katariinan palatsista, sillä yhteen Pietarin suosituimmista nähtävyyksistä on syytä saapua hyvissä ajoin.

Palatsin sisätiloihin saa tutustua ainoastaan oppaan kanssa. Jos et hallitse venäjän kieltä, mainitse erikseen haluavasi englanninkielisen oppaan.

>> Lue lisää vinkkejä Pietariin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Jere Uljas
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pietari, Venäjä

Tallinkin kesän 2020 uutuus: Silja Europa risteilee Pietariin

Viron Saatse Boot poikkeaa Venäjän puolelle

Pidä varasi Viron oudoimmassa paikassa – Venäjän puolelle poikkeavalla tiellä ei ole lupa pysähtyä hetkeksikään

Iisakinkirkko on helppo ja halpa nähtävyys Pietarissa – katso kuvat tornista

Tällainen on Helsingistä Pietariin risteilevä Princess Anastasia – katso kuvat ja hyppää laivan tunnelmaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja