Kaikkialla ei ole joulu – näissä maissa juhlapyhät voi lähes unohtaa
Joulu Japanissa
Avarakatseiset japanilaiset rakastavat kaikkia juhlia – myös joulua. Japanilainen joulu tosin poikkeaa monessa suhteessa perinteisestä länsimaisesta juhlasta, sillä se ei kuulu buddhalaisen maan uskonnolliseen perinteeseen.
Hauskanpitoa rakastavat japanilaiset ovat omaksuneet länsimaisesta joulusta vain ne hilpeimmät ja kaupallisimmat puolet. Jouluvalot ja koristukset otetaan esille usein jo lokakuun lopulla ja kauppoihin ilmestyy hyvissä ajoin muovisia joulukuusia sekä muuta joulutavaraa.
Joulu muistuttaakin Japanissa enemmän länsimaista uudenvuoden juhlintaa tai ystävänpäivää. Joulu ei ole kotitekoisten perinneruokien ja perhekeskeisten aterioiden aikaa, vaan ruokapaikkasuosikki on amerikkalainen pikaruokajätti Kentucky Fried Chicken.
Joulu on japanilaisille myös eräänlainen ystävänpäivä, jota tulee viettää rakkaansa kanssa romanttisissa merkeissä. Ravintolat ovat joulun aikaan pullollaan pieniä lahjapaketteja vaihtavia pariskuntia.
Japanilainen uusi vuosi muistuttaa monessa mielessä länsimaista joulua: tällöin perheet kokoontuvat yhteen syömään perinneruokia, joita yleensä syödään vain vuodenvaihteessa. Japanilaisilla on myös omat koristeensa uuden vuoden juhlintaa varten.
Kiinalainen uusi vuosi
Koska valtaosa kiinalaisista ei ole kristittyjä, talven suurin juhla on joulun sijasta kiinalainen uusi vuosi. Kiinalaisen uuden vuoden ajankohta vaihtelee vuosittain, mutta yleensä sitä juhlitaan tammikuussa tai helmikuussa, jolloin juhlinta muistuttaa pitkälti länsimaista joulua.
Uutena vuotena nautitaan hienoja aterioita ja lapset saavat lahjoja. Kodit koristellaan punaisin ja kultaisin koristein. Suurissa kaupungeissa järjestetään hienoja ilotulituksia ja paraateja. Tärkeä osa uuden vuoden juhlintaa on esi-isien kunnioitus ja palvonta. Uuden vuoden aikaan monet kiinalaiset myös vierailevat temppeleissä.
Globalisaation ansiosta joulun materialistinen puoli on kuitenkin saavuttamassa suosiota myös ei-kristittyjen kiinalaisten keskuudessa. Joulu on virallinen juhlapyhä ainoastaan Hongkongissa ja Macaossa, jotka ovat entisiä länsimaiden siirtomaita.
Välkkyviä jouluvaloja, joulukoristeita ja valopuiksi kutsuttuja joulukuusia löytyy varsinkin Kiinan suurkaupungeista, eikä ostoskeskuksessa maleksiva joulupukkikaan ole odottamaton näky.
Kiinalaiset juhlistavat joulua koristamalla kotinsa paperilyhdyin, joulupuin ja paperikukin. Lapset odottavat joulupukkia tuomaan lahjoja heidän ripustamiinsa sukkiin. Lahjoilla kiinalaiset osoittavat arvostustaan ja kiintymystään toisilleen.
Joulu Thaimaassa
Joulu ei ole pääasiassa buddhalaisten ja muslimien asuttamassa Thaimaassa virallinen juhlapyhä. Joulupäivä on maassa normaali työpäivä ja joulukuun juhlinta keskittyy kuun viidenteen päivään, joka on kuninkaan syntymäpäivä. Juhlallisuudet jatkuvat kuukauden loppuun ja uuteen vuoteen saakka.
Suurkaupungeissa ja turistikohteissa joulukoristeet ja joulukuuset ovat osa katukuvaa joulun aikaan. Monet turistit haluavat viettää joulua etelän lämmössä – kuitenkaan perinteitä unohtamatta. Hotelleissa on siis usein tarjolla jouluista ohjelmaa, joulukoristeita ja perinneruokia.
Myös ostoskeskukset pukeutuvat usein jouluiseen asuun. Joululla ei Thaimaassa kuitenkaan ole mitään uskonnollista merkitystä, vaan ilmiön takana ovat markkinavoimat ja halu pitää hauskaa.
Teksti: Jenna Lehkonen ja Krista Ahonen
Kuva: iStockphoto
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää