Arvaatko, mistä paikasta on kyse? Täällä valmistettua viiniä pidettiin viinien kuninkaana
Kuninkaan suosikki
Reilun 200 kilometrin päässä maan pääkaupungista Budapestista sijaitseva Tokaj-Hegyalja on Unkarin tunnetuin viinialue. Se on kuuluisa erityisesti makeasta Tokaji aszú -viinistä, jota Ranskan kuninkaan Ludvig XIV:n kerrotaan kehuneen kaikkien viinien kuninkaaksi.
Tokajin alueen makeat viinit valmistetaan jalohomeisista rypäleistä. Muun muassa läheisten jokien nostattama kosteus ja päivien auringonpaiste luovat alueelle erityiset olosuhteet, jotka mahdollistavat jalohomeen syntymisen rypäleisiin muuttaen ne sopivan makeiksi.
Makeaa viiniä alettiin valmistaa alueella sattuman kautta, kun alueelta aiemmin häädetyt maanviljelijät palasivat viljelyksilleen löytäen jalohomeen valtaamat rypäleet. Homeesta huolimatta heidän oli käytettävä rypäleet ja lopputuloksena syntynyt viini yllätti erityisellä maullaan.
Tokajin alue on kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin vuodesta 2002, koska siellä jatketaan yhä paikallista viinien tuotantoa, jonka juuret ulottuvat satojen vuosien taakse. Alueen idyllisiin maisemiin pääsee tutustumaan Budapestista käsin junalla, bussilla tai vuokra-autolla.
Katso täältä Unescon video Tokajin viinialueesta!
Lähde: Unesco
Kuva: Flickr/Monika