Hyppää sisältöön

Arvaatko, mistä paikasta on kyse? Täällä valmistettua viiniä pidettiin viinien kuninkaana

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 04.10.2016
Unkari on yksi Euroopan vähemmän tunnettuja viinimaita, mutta maassa on valmistettu viiniä jo satojen vuosien ajan.

Kuninkaan suosikki

Reilun 200 kilometrin päässä maan pääkaupungista Budapestista sijaitseva Tokaj-Hegyalja on Unkarin tunnetuin viinialue. Se on kuuluisa erityisesti makeasta Tokaji aszú -viinistä, jota Ranskan kuninkaan Ludvig XIV:n kerrotaan kehuneen kaikkien viinien kuninkaaksi.

Tokajin alueen makeat viinit valmistetaan jalohomeisista rypäleistä. Muun muassa läheisten jokien nostattama kosteus ja päivien auringonpaiste luovat alueelle erityiset olosuhteet, jotka mahdollistavat jalohomeen syntymisen rypäleisiin muuttaen ne sopivan makeiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Makeaa viiniä alettiin valmistaa alueella sattuman kautta, kun alueelta aiemmin häädetyt maanviljelijät palasivat viljelyksilleen löytäen jalohomeen valtaamat rypäleet. Homeesta huolimatta heidän oli käytettävä rypäleet ja lopputuloksena syntynyt viini yllätti erityisellä maullaan.

Tokajin alue on kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin vuodesta 2002, koska siellä jatketaan yhä paikallista viinien tuotantoa, jonka juuret ulottuvat satojen vuosien taakse. Alueen idyllisiin maisemiin pääsee tutustumaan Budapestista käsin junalla, bussilla tai vuokra-autolla.

Katso täältä Unescon video Tokajin viinialueesta!

Lähde: Unesco
Kuva: Flickr/Monika

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Budapest, Unkari

Budapestin tärkeimmät nähtävyydet – koe nämä 15 kohdetta kaupunkilomallasi

Budapestin hotellit – kuusi helppoa vinkkiä erilaiseen lomaan

Budapest, Szechenyin kylpylä

Kylpylälomailua Budapestissa – esittelyssä neljä kylpylää

Paras viini lentokoneessa

Nauti laatuviineistä myös lennolla – lentoyhtiöt, joilla on kaikkein laadukkain viinivalikoima

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja