Hyppää sisältöön

Hylättyihin rakennuksiin avatuista rauniobaareista tuli Budapestin kiinnostavin ilmiö – pitäneet pintansa yli 15 vuotta

Elina Venttola Päivitetty: 11.10.2019
Budapestin-lomalla on pakko vierailla ainakin yhdessä rauniobaarissa.

Rauniobaarit ovat Budapestin erikoisuus

Jos suunnittelet lähteväsi lomalle Budapestiin, kannattaa pitää mielessä kaupungin uniikki erikoisuus: hylättyihin rakennuksiin perustetut rauniobaarit. Peribudapestilaisen ilmiön voisi helposti lisätä kaupungin suosituimpien nähtävyyksien listalle.

Kaikki alkoi vuonna 2002, kun joku keksi perustaa edullisen kuppilan hylättyyn rakennukseen Budapestin vanhoissa juutalaiskortteleissa. Tarvittiin vain eriparisia pöytiä ja tuoleja, musiikkia ja alkoholijuomia. Syntyi ensimmäinen rauniobaari Szimpla Kert.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tänä päivänä Budapestin rauniobaareissa riittää valinnan varaa. Niitä kaikkia yhdistää tietynlainen ulkoasu, joka on jätetty harkitun rouheaksi. Hylätyistä rakennuksista, sisäpihoilta ja parkkipaikoilta saattaa löytyä autoja, polkupyöriä ja muuta rekvisiittaa.

Szimpla Kert on edelleen Budapestin suosituin rauniobaari, jossa järjestetään myös markkinoita, konsertteja, elokuvanäytöksiä ja kirpputoreja. Persoonallisesta sisustuksesta löytyy valtavasti yksityiskohtia, joita kannattaa käydä tutkimassa vaikka juoma ei maistuisikaan.

Rauniobaarit edustivat aluksi enemmän vaihtoehtokulttuuria, mutta nykyään niissä käyvät kaikenlaiset ihmiset. Kyseessä ei ole pelkkä turistirysä, vaan myös kaikenikäiset paikalliset poikkeavat rauniobaareihin lasilliselle. Vierailun rauniobaarissa ei tarvitse tarkoittaa biletystä, sillä kuppilat ovat auki myös päivällä.

Toisaalta Budapestin bilekortteleissa on koettu myös yöelämän kääntöpuoli. Kaupungista on raportoitu meluhaittoja ja huonosti käyttäytyvistä turisteista aiheutuvia ongelmia. Budapestin edullinen hintataso on tehnyt siitä myös suositun polttarikohteen erityisesti brittien keskuudessa.

Rauniobaareista kiinnostuneille matkailijoille järjestetään kierroksia, joilla poiketaan useammassa eri baarissa. Szimpla Kertin lisäksi suosittuja paikkoja ovat muun muassa Instant, Anker’t ja Ellátó Kert. Corvintető on erityisesti kesäkuukausille sopiva kattoterassi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Budapest on suomalaisille helppo ja edullinen kaupunkikohde. Hyvät yhteydet, lyhyt lentoaika ja edullinen hintataso houkuttelevat historialliseen kaupunkiin. Suoria lentoja on tarjolla sekä Helsingistä että Tampereelta.

Katso alta kuvia Budapestin ensimmäisestä rauniobaarista!


Lue myös: Tämän baarin nimi vie suomalaiset Vittulaan suositussa kaupunkikohteessa – poikkeaisitko yksille?

Lähde: CNN
Kuvat: Instagram

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vaasan parhaat ravintolat

Mihin syömään Vaasassa? 15 ravintolavinkkiä erilaisiin tilanteisiin

Ravintola Palace

Tässä ovat Suomen Michelin-ravintolat 2024 – mukana kaksi uutta ravintolaa

Viron Michelin-ravintolat

Tässä ovat Viron Michelin-ravintolat – katso tuore lista suosituksista

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja